SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

Tsjernobyl

Kernramp_Tsjernobyl.jpg
Op 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Een menselijk falen met enorme gevolgen. Vandaag ondervinden tallozen nog de gevolgen van deze enorme ramp. Vooral de bewoners van Wit-Rusland die ten noordoosten van de kernreactor wonen. Weet u nog, hoe we inzaten over onze groentetuintjes, dat het vee weer op stal moest? Bij ons bestond zelfs gevaar! Er werd destijds een test gedaan in de kerncentrale. Hiervoor werd het veiligheidssysteem van de reactor uitgeschakeld. Door fouten van het personeel maar ook door een fout in het ontwerp van deze reactor, raakte het koelwater aan de kook. Koeling was dus niet meer mogelijk met als gevolg dat de brandstofstaven smolten. De temperatuur bereikte zelfs 2.000°C. De druk nam enorm toe en de reactor ontplofte. Radioactief stoom kwam in de atmosfeer. Dit gebeurde midden in de nacht toen men in Tsjernobyl sliep. Grote gebieden raakten besmet. Mensen moesten huis en haard verlaten en kwamen terecht in een nieuwe leefomgeving.

Sluiting centrale

Na de explosie in de reactor was de eerste zorg om de brand te blussen, die was ontstaan na de ontbranding van koolstofmonoxide. Er was echter ook radioactief materiaal in de omgeving terecht-gekomen. Hierdoor werden de puinruimers, dienstplichtigen van het leger, aan een enorm hoge stralingsdosis blootgesteld. In vier minuten liepen de soldaten een hogere stralingsdosis op dan de gemiddelde Nederlander in een leven. Velen van hen overleden vrij snel, anderen werden ernstig ziek.
 
Nadat de brand geblust was en de grote brokken radioactief materiaal in de krater waren geworpen werd reactor 4 ingepakt in een betonnen sarcofaag. De overige drie reactoren kwamen na verloop van tijd weer in bedrijf.
De regering van Oekraïne stond sinds het ongeluk onder grote internationale druk om de reactor, die 5% van het land van energie voorzag, te sluiten. Na een ontmoeting met de Amerikaanse president Bill Clinton werd besloten de reactors nog voor het begin van de winter van 2000 te sluiten. Slechts dagen voor de sluiting probeerde het Oekraïense parlement de sluiting nog uit te stellen naar het voorjaar van 2001, maar vrijdag 15 december 2000 werd de energiecentrale in Tsjernobyl voorgoed gesloten.

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl