SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

Children in Trouble (CIT) Belarus

Evgenie Ukraintsev.jpg
CIT Belarus is in 1991 opgericht, waarvan Evgenie Ukraïntsev die op dat moment zelf een zoon had met kanker, nu directeur is. Het kantoor wordt samen met diverse oproep- en vrijwillige krachten gerund. Voor de medewerkers geldt dat ze net als Evgenie, kanker van zeer nabij hebben meegemaakt. Deze mensen hebben een persoonlijke drive voor CIT. Zij doen dit werk voor een (nog) lager dan gemiddeld salaris. Naast het hoofdkantoor zijn er over Wit-Rusland verspreid nog 16 regiokantoren actief. Al deze vrijwilligers onderhouden contacten met ziekenhuizen en instellingen voor de nabehandeling en gezinnen. Zij verstrekken informatie aan ouders en schrijven de kinderen in bij CIT, volgen het behandeltraject en staan in raad en daad bij.

Herstellingsoorden

De kinderen die uitbehandeld zijn verblijven gemiddeld 3 weken in een speciaal herstelcentrum. Per centrum worden er het hele jaar door groepen van 30 kinderen opgevangen (in totaal 2.500 kinderen per jaar). In het centrum ligt de nadruk op de psychische kant van de behandeling. De kinderen zijn sociaal en emotioneel veel tekort gekomen tijdens de behandeling en daarom is professionele begeleiding zeer noodzakelijk. De kinderen krijgen fysiotherapie, sport, creatieve bezigheden, goed voedsel, muziek en psychische therapie om er weer bovenop te komen. De sfeer in dit centrum is een soort huiskamersfeer zodat kinderen zich er thuis en geborgen voelen. Zonder de hulp van buitenlandse partners en CIT zouden deze centra niet dezelfde goede begeleiding kunnen bieden.

Gelijke rechten.

De regering betaalt voor de behandeling van kanker, maar de verzorging moeten de ouders zelf op zich nemen. Zij moeten zelf hun kind en het bed verschonen, wassen, voor eten zorgen e.d. Als een kind een infectie krijgt moeten zij zelf medicijnen kopen. De moeders van de kinderen verblijven meestal ook in het ziekenhuis. De verzorging neemt zoveel in beslag van de moeder, dat zij haar baan kwijt raakt, financiële problemen krijgt en soms zelf haar man kwijt raakt.

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl