SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

Wat er aan vooraf ging!

De voorbereidingen voordat de kinderen zouden komen was heel verschillend. Er moest gezorgd worden voor voldoende financiën, spullen in natura, onderdak, voldoende materialen, er moest een programma opgesteld worden, vrijwilligers gezocht, vrijwilligers ingedeeld, kleding, schoolspullen, de vlaggen, informatie van en naar SRK Hollandscheveld en CIT Minsk enz. enz. enz.
Een heel geregel allemaal, maar nu is het dan bijna zover. We hebben de sleutel van de Wildwal gekregen en kunnen gaan inrichten. Eerst de spullen die wij hebben verzameld naar Lunteren brengen en dan alles een plaatsje proberen te geven. Mede dankzij diverse vrijwilligers is het dan ook gelukt.
 
Welkom

 18 maart 2009. De aankomstdag.


 Vandaag zijn de kinderen aangekomen. Zij hebben een lange maar goede reis gehad, 27 uur in de bus. Het is een groep van 21 kinderen, 12 jongens en 9 meisjes. Eerst nog een beetje verlegen, maar al gauw werden ze wat vrijer. Ad heeft de kinderen en begeleiding welkom geheten en daarna was het tijd om te eten. Er stond macaroni op het menu wat heerlijk smaakte. Na het eten hebben ze eerst buiten gespeeld, het weer is erg mooi, de zon schijnt de hele dag. Daarna een fijne boswandeling gemaakt, waarna de orgelman arriveerde. Dat vonden ze erg leuk, vooral toen zij om beurten zelf het orgel mochten bedienen. Maarten en Arjan hebben onderhand het fruit wat ingeleverd was schoongemaakt en verdeeld in schaaltjes, zag er heel feestelijk uit. Ook de milk en fruit vonden ze heel lekker.
Simone Kamphuis kwam de kinderen wat buitenspeelgoed brengen waar natuurlijk ook gretig gebruik van gemaakt werd.
 
 

Donderdag 19 maart.


Iedereen had goed geslapen, om half 8 opstaan, daarna ontbijt. De kinderen eten goed.
Na het eten, lekker buiten spelen, het is mooi weer, het zonnetje komt er al door.
Vandaag is er kledingbeurs, enkele vrijwilligers en juf Liena, die ook tolk is, gaan naar de kelder, waar alle kleding uitgestald is. Het is kledingbeurs. Alle kinderen mogen bij toerbeurt wat kleding uitzoeken, ongeveer 3 sets per kind. Zij vinden het allemaal prachtig en voelen zich de koning te rijk met hun nieuwe “aankopen”. Hier zijn we een groot deel van de dag mee bezig, maar de kinderen zijn wel heel blij met hun nieuwe “aankopen”.
Tussendoor komen wat vrijwilligers om even kennis te maken, vandaag loopt alles nog anders dan op het programma staat en iedereen kan gewoon even wennen.
’s Middags wordt er goed gegeten en na het eten gaat iedereen een uurtje rusten. De kinderen vinden dat helemaal geen probleem en de begeleiding natuurlijk ook niet. Niet alle kinderen gaan slapen, maar zij verblijven rustig op de kamers, praten wat, lezen wat en sommigen gaan echt even slapen.
Na het rusten allemaal wat drinken en fruit. Daarna de wandeling, vandaag lopen we naar de eendjes in het bos, wij hebben wat kapjes van het brood gespaard, maar helaas hebben de eendjes geen honger, zij komen bijna niet te voorschijn, maar de wandeling er naar toe is wel fijn.
Het eten loopt vandaag ook weer heel soepel, ’s avonds met brood eten moet er brood bijgemaakt worden, zij vinden het erg lekker.
Na het eten nog even buiten spelen, schrijven, zingen en naar bed.
 

Vrijdag 20 maart.klaslokaal


’s Morgens begint de school, de kinderen hebben hier niet zoveel zin in, maar de juffen leggen uit dat het heel belangrijk is dat zij blijven leren, ook in deze vakantie en als de kinderen horen dat zij niet zoveel hoeven te leren als thuis, vinden ze het ook niet erg meer en halverwege de ochtend is er de pauze, dan krijgen zij drinken en fruit en kunnen zij even naar buiten.
Beneden is een klaslokaal ingericht, de juffen zijn hier heel tevreden mee.
Tijdens de lessen kunnen de vrijwilligers die schoonmaken en degenen die koken lekker hun gang gaan.
Na het eten de middagrust en daarna een verrassing. Dhr. Mulder uit Barneveld komt met verschillende soorten sjoelbakken. De kinderen weten niet goed hoe alles werkt, maar na wat uitleg vinden zij het helemaal super! Zij hebben goed genoten van al deze spellen, zij wilden ze wel allemaal tegelijk doen. Wij hebben er een soort wedstrijd van gemaakt en ’s avonds na het eten was er een prijsje voor de 2 besten en de 2 minst besten.
’s Avonds met brood eten was het even heel druk voor de begeleiding, de arts vertelde dat de jam hier een natuurproduct is, heel gezond en nadat zij hun brood met worst op hadden, was het brood met de jam helemaal in trek. Er moesten veel sneetjes brood bijgemaakt worden, het was dan ook wel heel erg lekker. Na het eten buiten spelen, daarna douchen wat nog wel een moeilijk duidelijk te maken is, alweer douchen??? Uiteindelijk lukt dat toch aardig, waarna er weer geschreven en gezongen wordt. Een aantal van de dagelijks terugkeren handelingen beginnen zij al helemaal te accepteren, het begint er al bij te horen. Na het laatste lied klinkt er een welterusten en gaat iedereen naar zijn/haar kamer. De Wit Russische begeleiding heeft dit goed in de hand, wij hoeven hier niets aan te doen.
Nadat alle kinderen in bed liggen zitten we nog een poosje in de huiskamer en praten wat met de begeleiding, een rustige en gezellige afsluiting van een best wel drukke dag.


Zaterdag 21 maart.


met paarden en wagens op padVandaag begint het weekend, geen les, dus uitslapen tot half 9.
Na het eten lekker buiten gespeeld en de boswandeling gemaakt. Weer naar de eendjes. De zon schijnt weer, dus het wordt weer een mooie dag, wat het weer betreft. Terug bij de Wildwal staat het fruit en drinken al klaar, lekker is dat. Verder nog weer buiten gespeeld. Zo nu en dan gaat de telefoon en belt er een ouder op voor de kinderen. Als de telefoon gaat is iedereen even in spanning voor wie het is en alle kinderen die in de buurt zijn helpen zoeken waar degene is voor wie er telefoon is. Je merkt al goed dat er een goede saamhorigheid onder de kinderen leeft.
Ook hebben we vandaag de "toeter" in gebruik genomen. Dagelijks zijn er 2 kinderen die helpende handjes zijn, zij helpen de tafels dekken en zo. Prachtig vinden zij het om de toeter te gebruiken als het etenstijd is. Dit werkt goed, want als de toeter gaat zitten even later alle kinderen aan tafel. Deze toeter gebruiken we in het vervolg ook als de schooltijd begint.
Vanmiddag kwam Pebejo met 4 paarden, 3 wagentjes en een huifkar, de kinderen mochten meerijden, dat vonden ze allemaal supermooi. Een hele belevenis met onderweg een stop waar zij konden spelen met wat drinken en iets lekkers er bij. Vasilina en Angelina zijn helemaal verliefd op paard Riekie. Bij terugkomst op de Wildwal moest iedereen even wachten, er werden cadeautjes voor de menners gehaald en uitgereikt.
's Avonds het gebruikelijke gebeuren van schrijven en zingen. Het is onvoorstelbaar, na het laatste lied is het welterusten en iedereen gaat naar bed.
 

Zondag 22 maart.


Na het eten eerst de boswandeling, Arseni wil steeds de kortste weg terug nemen, maar helaas voor hem neemt Maarten een langere route, waardoor wij bij de Toren uit komen, wat weer een bijzonderheid is. Toch wel apart, zo'n mooie toren midden in het bos. Terug op de Wildwal hebben de kinderen een 3-dimensionale kaart gemaakt om naar huis te sturen, wouw, dat is mooi!
Na het eten een korte rustpauze, waarna de bijbelles begint met Anton Verstoep. De kinderen luisteren geïnteresseerd en krijgen na afloop een mooie kleurplaat om te kleuren, waarmee ze gelijk aan de gang gaan.
 

Maandag 23 maart 2009.


Voor het eerst dat de kinderen echt gingen slapen tussen de middag, sommigen wilden er eigenlijk niet uit. Na het slapen, hebben de kinderen enorm genoten van de strijkkralen. Niemand kende het, maar dat maakte niet uit. Eenmaal bezig waren ze zó geconcentreerd dat er geen woord meer gezegd werd. Erica stond de hele middag met de strijkbout, ze had het er druk mee want de kinderen liepen af en aan met de werkjes. Zelfs Wowa, de arts, kwam helpen.
Om 17.00 uur komen Henny en Bert helpen. Er wordt eerst de nodige hoeveelheid brood gesmeerd en er is soep. Er wordt weer heel goed gegeten.
's Avonds is iedereen gedoucht, en hebben ze nog met de strijkkralen verder gewerkt.
Ook was er een verloting. Bert Wiesenekker, in het dagelijks leven schoolmeester, had het op school met de kinderen over "delen"gehad. Waarop de kinderen spontaan allemaal knuffels van hen zelf afstonden voor onze kinderen. De een was groter dan de andere. Dus werden de knuffels verloot. Iedereen was tevreden vooral Valera toen hij de fel begeerde draak toch kreeg.
Na het schrijven van de dagboekjes en het zingen vertrokken de kinderen naar bed.
 

Dinsdag 24 maart 2009.


Vanmorgen maar eens een stevig ontbijt klaar gemaakt. Maar liefst 50 boterhammen met gebakken ei. De kinderen vinden het heerlijk, daarna nog de nodige boterhammen met jam en chocopasta en dan begint de les. Halverwege de ochtend krijgen de kinderen weer fruit en drinken.
En als dan om 12.00 uur de warme maaltijd op tafel staat wordt er weer goed gegeten.
De schoonmaak en de regeling met de was verloopt weer prima. Elke dag wordt dit door iemand opgehaald. De volgende dag komt de schone was weer terug en wordt het vuile wasgoed weer meegenomen. We horen soms wel eens een klacht dat het zo weinig is. Men had dus duidelijk meer verwacht.
Ook kwam er een telefoontje dat er heel veel geld in een broekzak was gevonden wel 350 Wit Russische roebels (0,15 euro cent) Na het middageten hebben de kinderen weer lekker geslapen.
Om 3 uur was er een Bijbelvertelling over Daniel in de Leeuwenkuil vertelt door dominee A Feijen.met strijkkralen aan de gang
De kinderen hebben geboeid zitten luisteren, ze vonden het echt leuk hoorden we later.
Daarna hebben ze nog een werkje gemaakt wat er bij paste: Een leeuw! De kinderen vinden dit erg leuk. Alles wordt verzameld in de map. Die mag straks mee naar huis zo dat de ouders het ook kunnen zien.
Het weer klaarde weer op en dus konden we gaan wandelen maar de kinderen gingen liever met de strijkkralen knutselen.
Na het wandelen kwamen de Jenneke en Clara, de vrijwilligers voor de avond en gingen we eten, brood met kibbeling. De vis viel bij vrijwel iedereen in de smaak, en ging dus ook wel helemaal op.
Na het eten zijn we het bos in gegaan en hebben daar Boomjeverwisselen gedaan, dat vonden ze na de nodige uitleg erg leuk. Tussen half 8 en half 9 hebben de kinderen nog met de strijkkralen gewerkt en dat was weer een groot feest. Juf Lena vindt dit ook er goed voor de motoriek van de kinderen. Clara hielp aan
tafel en vanavond stond Jenneke met de strijkbout klaar.
Na het avondritueel zijn de kinderen weer lekker naar bed vertrokken.
 

Woensdag 25 maart 2009.


Zoals elke morgen komt Job Goor rond 9.00 uur de boodschappen brengen. Soms drinkt hij even een kopje koffie en altijd trakteert hij ons op een Hopje van Jobje. Als er dan nog iets ontbreek is Job de beroerdste ook niet en rijdt nog even voor ons terug om dit te halen. Vanmorgen komen Marion en Corine voor de dagelijkse schoonmaak. Wat ziet alles er dan weer netjes uit. Als om 10.00 uur de kookploeg ook binnenkomt zijn we weer compleet. Wat fantastisch toch al die vrijwilligers die steeds maar weer willen helpen. Alles gebeurd in een fijne gezellige sfeer. Geweldig!!! Zonder jullie zou dit nooit mogelijk zijn. Om 12.00 uur staat er weer een heerlijke maaltijd klaar voor iedereen. Na het eten vertrekt iedereen gelijk naar bed.
Als de kookploeg vertrekt komen Kitty en Marian al weer binnen. Aan hen de taak om eerst de fruithap voor vanmiddag te verzorgen. Rond 14.30 uur arriveert het Jeugd Rode Kruis onder begeleiding van een enthousiaste Coriene die weer een heel spelcircuit heeft bedacht. Omdat het geen mooi weer is lukt niet alles, want we moeten binnen blijven. De Wit-Russische kinderen worden verdeeld met de Nederlandse Rode Kruis jeugd en zo wordt er tegen elkaar gespeeld De stemming zit er goed in. Ook wordt er geprobeerd van alles van elkaar te weten te komen. Met handen en voeten erbij lukt dat maar heel aardig en is het een vrolijk geheel.
 
 

Donderdag 26 maart 2009.


Na het eten eerst de lessen, het dagelijkse gebeuren, waar ze al helemaal aan gewend zijn. De kinderen hebben er niet zo veel zin in, want voor vanmiddag staat zwemmen op het programma.
zwemmenNa de lessen snel eten en opruimen, want dan gaan we zwemmen. Helaas, het is nog steeds te vroeg, er is nog tijd voor een uurtje rust, maar daarna zijn de auto's voor het vervoer er en kunnen we eindelijk vertrekken naar de Goudsberg. Onderweg vragen of het een buitenzwembad is, maar dat is nog veel te koud.
In het zwembad heeft iedereen goed genoten. De meeste kinderen kunnen niet zwemmen, maar daar hebben wij zwembandjes voor gekregen, dus kan iedereen lekker zijn gang gaan.
Het is weer volop genieten en er wordt al gevraagd of we dit niet alle dagen kunnen doen. Ook de dokter doet goed zijn best in het water. De kinderen die niet konden zwemmen hebben nog wat zwemles gekregen van Paul en ook zij hadden de grootste schik.
En na het eten komen natuurlijk de strijkkralen weer te voorschijn. Nu is de dokter aan de beurt om te strijken. Als het tijd is om te schrijven helpt iedereen mee met opruimen, zelfs alle kraaltjes die op de grond liggen worden verzameld en in de potten gedaan. Komisch, al die kinderen over de grond kruipend.
 

Vrijdag 27 maart 2009.


Na school hebben ze weer lekker gegeten, de meeste kinderen doen goed hun best met eten en het fruit vinden ze ook heel lekker, dat is steeds weer een traktatie voor hen. Ook drinken ze veel sap, melk, karnemelk en melk & fruit.
Vanmiddag wordt er op de parkeerplaats een springkussen opgebouwd, Wouw, wat is dat nou weer. Als zij er op mogen hebben we geen kind meer aan hen, prachtig is dat. Foto's maken, pas even op mijn fototoestel, want ik moet weer springen, glijden enz. enz. Grote schik hebben ze allemaal. Hier en daar een kleine botsing, maar dat hoort er bij, geen tijd om te zeuren, tot er een kleine regenbui komt en iedereen naar binnen moet. Tussendoor zien ze een mooie BMW op de parkeerplaats staan, ook daar moet een foto van gemaakt worden, ze mogen er zelfs even in zitten en het dak wordt geopend, voor de jongens zijn hiermee helemaal in hun element.
Alles bij elkaar alweer een supermiddag!
 

Zaterdag 28 maart 2009.


Vandaag is iedereen opgewonden, we gaan naar het Dolfinarium. De kinderen kunnen er zich nog geen voorstelling van maken, maar dat het iets bijzonders is, is wel duidelijk. Om 9.00 uur komt de bus van van Kooten. Allemaal het rode T-shirt aan, de rode pet op, zodat ze allemaal goed herkenbaar zijn. Het is jammer dat het regent, maar het zegt niets aan de vrolijkheid.
De stemming zit er goed in. Als we aankomen, worden we begroet door Robin, de kinderDIERekteur, zij geeft wat uitleg over het redden van bruinvissen en een paar kinderen mogen helpen de (nep) bruinvis met de brancard binnen te brengen. Daarna gaan we even wat drinken met een lekker haantje pik er bij en vervolgens met de lift naar beneden, naar de dolfijnen. We kunnen allemaal tegelijk in de lift, op zich al heel bijzonder natuurlijk, maar toen wij uit de lift kwamen hoorde je niet anders dan WOW, WOW!!! Al die dolfijnen die achter de ruiten zwommen! Prachtig om te zien en zo dichtbij. Daarna even bij de roggen kijken en dan naar de dolfijnenshow. Een prachtige show waar zij vol interesse naar keken, wat kunnen zij hoog springen en spetteren. Tussen de middag een lekker patatje gegeten waarbij alle Wit Russische kinderen van Robin een opblaasbare dolfijn cadeau kregen. Daarna naar de film van Spetter, met bibberende stoelzittingen, was dat even schrikken soms, maar wel heel leuk. Toen waren de grote walrussen aan de beurt met van die grote snorren, wat zijn ze dik en zwaar! Na nog even in de speeltuin te hebben gespeeld zijn we weer met de bus terug naar Lunteren gegaan waar de soep met broodjes al klaar stonden en we met het hele gezelschap gezamenlijk gegeten hebben. Vandaag was het alweer een superdag.
En zoals iedereen kan zien heeft jong en oud zich vermaakt.
 

Zondag 29 maart 2009.


Vandaag wat later op gestaan ivm met de zomertijd. Lekker ontbeten met gebakken ei/spek en Haantje Pik. Daarna lekker gewandeld en buiten gespeeld
Er wordt weer heerlijk gegeten van de broccoli aardappels en kipfile, alles gaat op Lydia en Kees hebben duidelijk eer van hun werk. Na de middagrust komt Anton weer en de gitaar groep. Het verhaal ging over Noach. Daarna word er nog een ark van Noach in elkaar geknutseld. De kinderen vinden de werkjes erg leuk om te doen.
Tegen de avond komen Willem en Erica. Ze smeren eerst een hele stapel brood. De boterhammen gaan er ook weer goed in. Daarna weer heerlijk buitenspelen en rond 20.00 uur het dagelijkse ritueel. Het zingen vinden de kinderen erg leuk. Om 21.00 uur wordt het weer heel stil in en om de Wildwal.
 

Maandag 30 maart 2009.

boswandeling

Vanmorgen blijkt opeens dat het vakantie is in Belarus dus wordt er geen les gegeven. Hier hadden we even niet op gerekend dus er zijn geen vrijwilligers. Gelukkig is het
mooi weer dus wordt er lekker buiten gespeeld terwijl Mariëlle en Marianne de dagelijkse schoonmaak verrichten. Om 12.00 uur wordt de pot weer alle eer aangedaan. De Hachee en rode kool met zelf gemaakte appelmoes valt heel goed in de smaak.
Mariëlle en Peter verdienen een pluim het ziet er allemaal heel verzorgt uit. Peter maakt er weer een feest van met de slagroombus.
Na het eten zoekt iedereen zijn schone was bij elkaar en is het tijd voor de middagslaap. Vanmiddag gaan we weer een boswandeling maken en is het plan om de eendjes wat brood te brengen. Maar voor we bij de eendjes zijn is al het brood door de kinderen zelf op gegeten. Later blijkt dat Angelina haar telefoon verloren is. Dus wordt er een zoektocht ingesteld. De telefoon wordt weer gevonden bij de eenden vijver.
Na het eten gaan de kinderen samen met Pauline en Marjan naar buiten. Het is mooi weer dus tijd om ballonnen te trappen. Inmiddels wordt er met de begeleiding overlegd dat er morgenvroeg toch maar school gehouden wordt. Besloten wordt om maar wat te knutselen.
 

Dinsdag 31 maart 2009.


Om 8.50 uur zijn alle kinderen al naar school. Het knutselen valt goed in de smaak. Er wordt heel hard gewerkt. Zo hard dat zelfs de korte pauzes vergeten worden. Er wordt geknipt en geplakt dat het een lieve lust is. Zelfs Wowa, de arts, is heel de morgen in de kelder om mee te helpen. Om 10.30 uur komen alle kinderen boven voor fruit en drinken. Daarna gaan ze weer driftig verder. Tussendoor komen er steeds 3 kinderen naar boven om hun hand op het wandkleed te zetten. De boom wordt heel mooi en al best vol. In het Ziekenhuis in Barovlani is een zelfde boom op de muur geschilderd. Elk kind dat behandeld wordt plaatst zijn hand er op. Ons lijkt het een leuk idee om alle kinderen die bij ons op bezoek komen ook hun hand er op te laten zetten. De kinderen vinden het ook erg leuk. Als Hilhardt en Hettie om 12.00 uur de spaghetti klaar hebben heeft iedereen blijkbaar goed trek want er blijft niets over.
Na de middagrust komt Albert voor de bijbelles. Omdat Liena erg hees is neemt Arseni de taak op zich om te vertalen. Dat gaat erg goed. De kinderen vinden de bijbellessen erg interessant. Daarom worden er nog wat lessen bij geboekt, Anton en Albert willen best een keer extra komen. Daarna is het tijd voor de fruithap waarna er een boswandeling plaats vindt. Er wordt volop genoten van het mooie weer.
Liena en Margriet gaan nog even naar de apotheek om iets te kopen voor de keelproblemen van Liena. Hopelijk helpt dit snel en wordt ze niet ziek. Als we terug komen hebben we inmiddels nieuwe buren gekregen. Een grote groep jongelui o.a. uit Polen. Besloten wordt om een gezamenlijke voetbal wedstrijd te spelen. Pauline zoekt voor allemaal een voetbaltenue bij elkaar en zo staat "FC Lunteren" klaar om de strijd aan te gaan. Helaas wordt de wedstrijd verloren, dit was ook wel een beetje te voorzien omdat onze buren al wat ouder zijn. Maar het plezier is er niet minder om. Inmiddels zijn Clara en Jenneke druk bezig om de nodige boterhammen met gebakken ei en andere lekkernijen te smeren en die gaan er weer goed in. We blijven smeren. Na het eten gaan de meeste kinderen weer naar buiten om nog even van het mooie weer te genieten. Sommigen gaan al vast onder de douche.
Wat later op de avond gaan de kinderen nog even in hun dagboek schrijven. En wordt er wat gezongen waarna ze allemaal naar bed gaan. Inmiddels zijn Nel en Mirjam gearriveerd voor hun eerste slaapdienst op de Wildwal en gaan Margriet en Pauline naar huis.

Openlucht museum

Woensdag 1 april 2009


Alweer een hele leuke dag (en dit is echt geen grap) voor de boeg. Om 9.15 uur staat de bus van Van Deelen voor de deur om de hele groep naar het openlucht museum in Arnhem te brengen. Na aankomst volgt een korte introductie die alweer heel goed wordt vertaald door Arseni. Nadat we een krentenbol gegeten hebben en iets hebben gedronken gaan we het park op en bekijken de mooie boerderijen en het leven van vroeger. De kinderen vinden het erg leuk en stellen ook veel vragen. Ook kunnen zij boven een vuurtje hun eigen broodje bakken. Maar hoe leuk zij dit ook vinden, het speelplaatsje met de circusfietsen en de skelters valt nog beter in de smaak. Iedereen vertoont zijn kunsten en zelfs de juffen en de begeleiding van vandaag wagen zich op de fietsen. De kinderen worden getrakteerd op een echt Hollands snoepje, een schuimblok, maar niet bij iedereen valt dit erg in de smaak. Na een heerlijke lunch van frietjes en een frikadel gaan we met de tram het park over om te stoppen bij een mooie speeltuin inclusief een echt doolhof. Alweer dikke pret dus. Nadat we nog een heerlijk ijsje hebben gegeten komt om 16.00 uur de bus van Van Kooten, ons weer ophalen. Bij de Wildwal wordt snel iets gedronken om nog voor het eten heerlijk te spelen in de zon. Al met al alweer een geweldige dag en dit keer gelukkig met heel veel zon!


Donderdag 2 april 2009


Vanmorgen om 9.00 uur vertrekken Wilna en Peter met de begeleiding voor een dagje uit.
Vandaag zijn er wat meer vrijwilligers op de Wildwal om de kinderen bezig te houden. Clara en Jenneke helpen de kinderen die al bezig zijn om hun eigen bed te verschonen.
Intussen maken Connie en Truus een heerlijke fruit salade. Rond 10.00 uur drinken we heerlijk buiten koffie. Ondertussen geniet de kinderen van het fruit. Na de koffie hebben Jenneke en Clara in de kelder al wat leuks klaar liggen voor alle kinderen. Ze mogen een klein fotolijstje schilderen. De lijstjes zijn voorzien van een magneet dus dit kan thuis op de koelkast. De kinderen vinden het erg leuk en gaan geconcentreerd aan de slag. Om 12.00 uur is alles eer opgeruimd en hebben de kokers weer een heerlijk maaltijd klaarstaan die er helemaal in gaat. Na het eten gaat iedereen gewoon naar z'n eigen kamer. Na het rustuurtje willen de kinderen graag nog even kijken bij de kleding die nog over is. Bijna iedereen vindt nog wel iets. Vooral de zomerkleding is nu vanwege het mooie weer erg intrek. Vanmiddag is er weer een heerlijke schaal fruit klaar gemaakt voor de kinderen. Als dat allemaal op is, wordt er een boswandeling gemaakt en spelletjes gedaan. Tot we gaan eten spelen de kinderen buiten in het zonnetje. Ook na het eten gaan de kinderen nog een poosje naar buiten. Dan is het tijd voor wat drinken en komen de schriften voor de dag. Daarna nog wat zingen en dan is er voor de kinderen met keelpijn nog een beker melk met boter en honing, dit op aanraden van de arts. Rond 21.00 uur gaat iedereen naar zijn kamer. Op de kamer van Katja en Valja zit een grote spin. Gelukkig is Reijer er om de spin te vangen. Na een uurtje wordt het toch rustig en is het wachten tot de begeleiding weer terug komt van het dagje uit.
 

Vrijdag 3 april 2009.


Vanmorgen gaan de kinderen eerst een poosje knutselen in kelder. Omdat de kinderen de bijbellessen zo interessant vinden hebben we Anton en Albert gevraagd of ze nog wat meer tijd over hebben. Zodoende is er vanmorgen nog een extra bijbelles. Daarna gaan we gelijk eten. Na het eten heeft Alie een workshop ketting-maken voor de meisjes en voor de jongens een schilderijtje maken door middel van inbranden met een soldeerbout. Het weer is prachtig dus de jongens zitten buiten en de meisjes blijven binnen. Na de broodmaaltijd gaan ze nog een poosje buiten spelen want het is prachtig weer. Vanavond gaat de begeleiding shoppen in Lunteren. De kinderen gaan nog even ballontrappen buiten. Dat vinden ze erg leuk. Rond 20.00 uur komen ze binnen. Nog even schrijven in het dagboek en wat liedjes zingen en dan is het tijd om naar bed te gaan, want morgen staat er weer een fijne dag op het programma.
 

Zaterdag 4 april 2009.hulpverleningscentrum


Om 9.15 worden we opgehaald door 1 busje van het rode kruis en 1 busje van de brandweer. Even mogen de sirenes aan voordat we op weg gaan naar het hulpverleningscentrum in Barneveld. Na een welkomstwoordje en wat limonade gedronken te hebben met een heerlijke koek mogen de kinderen eindelijk naar beneden. De kinderen worden in 4 groepjes verdeeld, zodat iedereen rustig alle onderdelen kan doorlopen. Er staat onder andere een spel voor ze klaar. Met een brancard met een bal erop moeten ze een parcourtje lopen en dat valt niet altijd mee. Als de bal van de brancard afvalt moeten ze weer terug naar het begin. Maar ze mogen ook in echte brandweerpakken en dan met een brandspuit een bal wegspuiten. Het leukste hiervan is natuurlijk om de vrijwilligers van de brandweer een beetje nat te spuiten. Spannend is het ook om een auto met een hydraulische schaar open te knippen. Aan de gezichtjes kun je zien dat dit echt serieus werk is. Maar de klapper van de dag is toch wel met de hoogwerker zo’n 30 meter omhoog gebracht te worden. Helaas is het weer niet zo goed maar toch is het uitzicht over Barneveld overweldigend. Tot slot mochten we nog een kijkje nemen in de ambulance.
Daarna gaan we pannenkoeken eten, die door familieleden van de vrijwilligers van het Rode Kruis gemaakt zijn. Er waren er zoveel dat niet alle pannenkoeken opgingen maar de buikjes zaten goed vol. Hierna waren wij te gast op de boerderij van Boer Jan Roozendaal in Appel. Hier mochten de kinderen de stallen in om naar de koeien en de kalfjes te kijken. Waarschijnlijk was de combinatie van deze “frisse” buitenlucht en de vele pannenkoeken voor sommige kinderen iets te veel. Ze kwamen letterlijk naar buiten rennen om wat frisse lucht te happen. De stal met schapen en lammetjes viel beter in de smaak. Ze mochten zelf de lammetjes voeren en er waren 2 lammetjes die ze de fles mochten geven. Enkele kinderen hebben zeker een uur in de stal gezeten om te knuffelen en te voeren. Voor met name de jongens waren de skelters wel heel erg te gek en ze reden om het hardst over het erf van boer Jan. De meisjes hebben zich voornamelijk vermaakt op de trampoline waar ze zelfs onder het springen nog “dit is de dag”aan het zingen waren. In de deel stond limonade en koeken voor de kinderen klaar maar daar gunden ze zich zelf weinig tijd voor. Als afsluiting was er nog een heuse touwtrek wedstrijd tussen Wit-Rusland en de vrijwilligers van het Rode Kruis die uiteraard gewonnen werd door Wit-Rusland. Als bedankje zongen de kinderen nog een mooi lied. Voordat de busjes weer naar de Wildwal vertrokken, werd nog een keer de sirene aangezet als afsluiting van een mooie dag.
Alles bij elkaar is het weer een zeer geslaagde dag geworden en bij het schrijven deze avond was het ook niet moeilijk te bedenken wat zij vandaag gedaan hadden.
 

Zondag 05-04-2009.


Vanmorgen werden de kinderen door diverse vrijwilligers opgehaald en zijn ze naar de Ichthuskerk in Voorthuizen gebracht. Zij werden in het Russisch door de domina begroet. Tijdens de kindernevendienst hebben zij samen met de Nederlandse kinderen palmpaasstokken versierd, wat de betekenis hiervan is weten zij niet goed, maar zij vonden het wel heel leuk om te doen. Alleen jammer dat zij niet gelijk het lekkers op mochten eten. De optocht door de kerkzaal was ook bijzonder. Daarna nog een gezamenlijke foto van alle jeugd voor de kerk, waarna zij weer naar Lunteren gebracht werden, waar zij de versieringen van de stokken op mochten eten.
 

Maandag 6 april 2009.


Ondanks het mooie weer hebben de kinderen vandaag gewoon les. Tussen door komen ze wel even boven voor wat drinken en fruit maar dan weer snel naar de les.
Ook wordt er stiekem geoefend voor de sponsoravond. Tussen de middag is er weer een heerlijke maaltijd. Dit keer bami en die viel goed in de smaak. Na de middag rust. komt karin Pals, ze heeft van alles mee gebracht en gaat met de kinderen porselein schilderen. We doen dit buiten zodat we tegelijk kunnen genieten van het mooie weer. Veel jongens kiezen er voor om de Nederlandse vlag, soms met de datum er op te schilderen en weer andere gaan voor het logo van BMW. De meisje maken er over het algemeen meer werk van. Maar het resultaat is prachtig. Na afloop gaan ze allemaal nog even de oven in. Een leuke herinnering aan deze weken.
Omdat het zulk mooi weer is wordt er die avond lang buiten gespeeld.
 

Dinsdag 7 april 2009.


Hoera vandaag is Stas jarig, hij is nu 11 jaar! We krijgen een mooie taart dus dat wordt smullen. Stas geniet er zichtbaar van. Heel snel blaast hij alle kaarsjes uit.
Vanmiddag komen Klaas en Mirjam Koops van SRK ook nog even op bezoek, leuk dat ze tijd hebben gemaakt om even op bezoek te komen. Na de middagrust komt Albert Feijen weer voor een bijbelles. Omdat de begeleiding gaat winkelen zal Arseni vertalen. Dat gaat hem goed af. Al vergeet hij soms wel eens even om een vraag naar het Russisch te vertalen en geeft dan zelf al een antwoord. Omdat het niet zulk mooi weer is komt het goed uit dat er ook nog wat te knutselen is. Alle kinderen kleuren een plaat van De Goede Herder en maken een schaapje. Iedereen vindt het altijd leuk om mee te doen zelfs de grotere kinderen doen leuk mee.
Alles wordt bewaard en in de map gestopt zodat papa of mama het thuis allemaal kunnen bekijken. Na de broodmaaltijd gaat iedereen zich op doffen want vanavond komen onze sponsors op bezoek. De kinderen vinden het wel een beetje spannend. Via de beamer kan iedereen de foto's die tot nu toe gemaakt zijn bekijken. Ook de kinderen vinden dit erg leuk. Het is een gezellige avond. Ad bedankt alle sponsors en ook Liena houdt namens de begeleiding een speech. Ze prijst vooral het goede eten en vindt het fijn dat de kinderen in zo'n schone omgeving lekker buiten kunnen spelen. Nadat de kinderen allemaal gezongen hebben is het tijd voor een hapje en een drankje. De kinderen hebben het erg naar hun zin en helpen heel goed mee met het rondbrengen van de hapjes.
Voordat de sponsors naar huis gaan hebben ze voor iedereen nog een cadeautje. Om beurten bieden de kinderen dit aan. Omdat Stas jarig is mag hij het eerste cadeautje overhandigen aan degene van wie hij zo'n mooie taart heeft gekregen. Vanavond mogen ze daarom wel een uurtje later naar bed.
 

UilenbosWoensdag 8 april 2009.


's Morgens is er weer gewoon les. En na het eten zijn we naar het "Uilenbos"gegaan, 7 auto's op een rij. De kinderen hebben er zin in, hoera, we gaan naar het lunapark! Ze hebben hier grootse gedachten bij, het is een echte, gezellige en ouderwetse speeltuin. Toen we daar aankwamen, motregende het. Wowa, de arts, wil gelijk weer terug gaan, omdat hij bang is dat de meeste kinderen morgen ziek zullen zijn. Maar de kinderen hebben plezier, dus wij denken er niet aan om terug te gaan, zo hard regent het nu ook weer niet.
Om 15.30 uur krijgen alle kinderen ranja en een pannenkoek. Een beetje is de middag toch wel verregend.
Terug op de Wildwal horen wij, dat een nieuwe sponsor zich heeft gemeld, we mogen met de hele groep 2de Paasdag komen eten 's middags, weer een hoeraatje!
De meisjes hebben vanavond de ketting afgemaakt onder leiding van Alie. Een van de meisjes heeft hem speciaal als cadeautje voor haar moeder gemaakt.
Om 18.00 uur is het weer etenstijd. De drumsticks zijn heerlijk, maar na de pannenkoek van vanmiddag wordt er nu niet zoveel brood meer gegeten.
Na het eten gaat iedereen in de zithoek zitten, een Russische film op de TV kijken. Daarna weer het vaste ritueel, fruit, drinken, schrijven, zingen en naar bed.
We hebben ons weer goed vermaakt vandaag.
 

Donderdag 9 april 2009.


Er is vandaag veel stress inde keuken. Peter wil een hele gezonde Chili con carne maken maar de groenteboer is vandaag aan de late kant en er moet heel veel groenten gesneden worden. Uiteindelijk komt dan om 11.15 uur de groenten alsnog en met vereende krachten lukt het om een ruim op tijd de Chili te serveren. De stress werd echter wel beloond want de kinderen vonden het zalig. Toen Peter een tweede keer kwam om op te scheppen stond de hele groep met hun bordje te dringen voor nog een hapje. De pan was ook helemaal leeg. Peter bedankt voor dit heerlijke maaltje enne..... stress is niet goed voor je hoor!
Om 1 uur reden 6 auto's naar Paleis het Loo. De kinderen vonden het heel spannend om een echt paleis te gaan bekijken en zij wisten zelfs te vertellen wie de koningin van Nederland was. Helaas zijn kleine jongentjes vaak ondeugend en 1 jochie moest dat ook bekopen met een natte voet. Ondanks dat ze meerdere malen gewaarschuwd waren dat ze niet in de vijvers van de paleistuinen mochten, was hij toch met een voet in het water gekomen. Maar nadat zijn voet met servetjes drooggemaakt was en er vervolgens een plastic zakje om z'n voetje geknoopt was kon hij toch de rest van de middag meemaken.
Nadat het paleis helemaal bekeken was gingen we met z'n allen richting t Hek in Lunteren. Hier waren we uitgenodigd door de eigenaren om een frietje met frikadel te komen eten. Gelukkig hadden zij erop gerekend dat de kinderen altijd dorst hebben en de kannen met ranja vlogen er dan ook doorheen. Na de frietjes kreeg iedereen nog een ijsje en een lolly. En net als je denkt dat dit het is, dan komt er nog een grote verassing: alle jongens krijgen een mooie voetbal en de meisjes een pop op een fiets. Als bedankje riepen de kinderen allemaal "dank je wel" en zongen ze een mooi lied. Op de Wildwal was inmiddels het zonnetje gaan schijnen dus konden ze nog even lekker buiten spelen om de energie die nog over was er alsnog even uit te gooien.
's Avonds kregen we nog bezoek van de werkgroep Baarn, die ook nog wat lekkers en balonnen voor de kinderen meebrachten.
 

Vrijdag 10 april 2009.oud Hollandse spelen


Vanmorgen hebben de kinderen weer les gehad. Ze zijn allemaal heel hard aan het werk geweest. Juf Lena heeft het na afloop druk gehad met nakijkwerk. Na de warme maaltijd gaan de begeleidsters samen winkelen in Lunteren. Het is prachtig weer. Vanmiddag kwam Gert Mulder weer met de Oud Hollandse spelen. Het is prachtig weer dus voor een groot gedeelte staan de spellen buiten. De kinderen weten nu hoe het gaat en iedereen streeft naar de hoogste punten. Maar helaas is de beloning vandaag anders geregeld en dat valt niet bij alle kinderen in goede aarde. Gert heeft n.l. 3 prijzen beschikbaar en vindt dat iedereen evenveel recht heeft dus verloot er gewoon 3. De winnaars zijn uiteraard heel blij maar de anderen moeten even aan het idee wennen dat de prijs vandaag niet naar de beste ging.
Rond half zes staat de broodmaaltijd weer op tafel. Steeds zijn we weer verbaasd hoe goed de kinderen eten. Vandaag is er een kom soep bij en daar naast de nodige boterhammen. Kitty en Marian gaan vanavond met de kinderen eieren verven. Ze willen eerst even kijken wat de bedoeling is en gaan dan ijverig aan de slag. Allemaal maken ze er twee, de resultaten zijn heel verschillend maar allemaal zien ze er mooi uit. Morgenochtend gaan ze nog een eierdopje erbij maken.
Na afloop gaat iedereen zijn dagboek nog even bij werken en wordt er nog wat gezongen.
Nog maar een week en dan gaan de kinderen al weer naar huis. Wat gaat de tijd toch snel als het allemaal zo fijn is.
 

PTC PlusZaterdag 11 april 2009.


Vanmorgen eerst een poosje buiten gespeeld, daarna de eierdopjes gemaakt voor de paaseieren. Toen zij klaar waren werden ze met de beschilderde eieren er op op de vensterbank gezet, een vrolijk en fleurig geheel. Na een boswandeling lekker gegeten.
Toen het rustuurtje, wat maar 30 minuten duurde, daar wij naar PTC+ gingen.
Daar aangekomen, de kinderen wisten niet goed wat hen te wachten stond, werden zij in 2 groepen verdeeld. De ene groep ging met Lydia op pad, de andere met Cees. Het is weer een super middag geworden, gruwelen maar ook lachen met de vissen, slangen, ratten, spinnen, leguanen enz. enz. Ook veel plezier met de konijnen en de vogels en papegaaien. Alle kinderen wilden met bijna alle dieren op de foto. Vooral natuurlijk een echte slang om je nek is natuurlijk heel speciaal. Deze middag was niet alleen interessant, maar ook nog leerzaam.
Een aantal jongens zijn hierna nog met André mee geweest naar een voetbalwedstrijd van SDVB en 4 jongens zijn met Job mee naar huis gegaan, zij mochten meerijden in een echte 45 jaar oude Volvo, wouw!
Na het brood eten kwamen Loek en Gert een disco houden. De meisjes hadden zich mooi gemaakt en toen de muziek begon zijn de jongens zich ook gauw gaan opknappen. De kinderen kwamen al gauw de vloer op om te dansen. Al snel kwamen er ook verzoekjes binnen. Het is een hele fijne avond geweest, zij konden er bijna geen genoeg van krijgen. Iedereen deed mee, de kinderen, maar ook de volwassenen die er waren. Valera, Maxim en Micha hebben in de kring nog een demonstratie break-dance gegeven.
Alles bij elkaar is het weer een dag geweest om nooit te vergeten.
 

Zondag 12 april 2009.


Vandaag op tijd op staan. Om 9.00 uur kwamen de chauffeurs met auto's om met de kinderen naar de kerk te gaan. Tijdens de kerkdienst hebben zij een lied uit Wit Rusland gezonden, later nog "Dit is de dag" in het Russisch en in het Nederlands samen met de Nederlandse kinderen. Daarna was er bij de kindernevendienst een paasontbijt en een verhaal met dia's. Hierna weer terug de kerkzaal in en werden zij door de domina in het Russisch toegesproken, zij begrepen alles volledig. Aan het eind kregen alle kinderen een schatkistje met een geheimpje mee. Ook 3 dozen vol met zeep, tandpasta en tandenborstels die ingezameld waren voor een verpleeghuis in Wit Rusland. Alles bij elkaar een goed begin van deze Paasdagen.
's Middags is de gitaargroep weer geweest, de kinderen hebben weer heerlijk gezongen.
 

Maandag 13 april 2009.


Hiep hiep Hoera Sascha is 12 jaar!
Ondanks dat het voor ons 2e paasdag was gingen de kinderen vanmorgen gewoon naar school. Om 10.30 uur tijdens de pauze hebben we met z'n alle voor Sascha gezongen en was er weer een mooie taart. Er werd heerlijk van gesmuld. Toen de school om 12.00 uur uit was ging iedereen zich snel verkleden. We zijn vandaag nl uitgenodigd bij Hotel De Lunterse Boer. Nou dat viel goed in de smaak. De kinderen kregen eerst drinken en een quiche en daarna een heerlijke pannenkoek. Tot slot nog een heerlijk toetje. De volwassenen mochten allemaal eten van het Brunch buffet. Heerlijk allemaal!! Wat een feest!! Nadat de kinderen allemaal nog en verrassingsei en een lolly kregen werden Paul en Jayne nog even toegezongen en uitbundig bedankt. Als herinnering werd er nog even een groepsfoto gemaakt en gingen we allemaal weer terug naar De Wildwal. Als snel waren Erica en Willem en de fam. van Inge er. Het is heerlijk weer dus lekker buitenspelen. Dan is het tijd voor de Bingo. Het is weer net zo'n succes als 2 jaar geleden. Elke ronde eerst een rijtje en daar na de volle kaart. Ook als je Bingo hebt en je mag een prijs kiezen is dat best moeilijk.Alle prijsjes worden uitvoerig bekeken en dan weer terug gelegd. Om 18.00 uur is het weer tijd voor de broodmaaltijd. Vandaag waren er kipkluifjes. Die gingen er allemaal in, ze vonden ze heerlijk. Toen alles aan kant was besloten Erica en Willem om nog een rondje Bingo te spelen. Sommige jongens gingen voetballen, maar de andere waren weer net zo fanatiek als smiddags. Er werd net zolang gedraaid tot iedereen Bingo had en dus een prijs. Ja en van al dat spelen krijg je dan weer trek. Er was nog een leuke paaskoek in de vorm van een paasei. Deze kon worden versierd door middel van eetbare lijm en allerlei strooisel. En daarbij een beker Fanta dus wat een feest vanavond. Dan is het tijd om in het dagboek te schrijven. Toen dat klaar was kreeg iedereen van Erica en Willem nog een cadeautje. Vlug had Margriet hen ingefluisterd om hen te bedanken. Nog even zingen en dan is het in eens stil en gaat alles naar bed. Tijd voor de begeleiding om tot in de late uurtjes Uno te spelen.
 

Dinsdag 14 april 2009.


Vanmorgen hebben de kinderen nog les gehad, de laatste schooldag in Nederland.
Albert Feijen is weer geweest voor de bijbelles. De kinderen zijn nog steeds zeer geïnteresseerd en vinden het prachtig de verhalen te horen en er over te praten.
Peter heeft vandaag na het eten bij de toetjes zijn ronde met de slagroombus gedaan. De kinderen vinden het altijd fijn als hij dat doet, want hij maakt hier iets speciaals van. Er wordt ook uit volle borst om "slagroom" groepen, één van de woorden die zij in het Nederlands geleerd hebben.
Na het eten was er weer het gebruikelijk rustuurtje, waarna al gauw het springkussen werd gebracht en opgezet. Ook nu natuurlijk weer de grootste pret. Twee van de jongens waren een beetje te wild volgens de arts en mochten een half uur niet op het springkussen, voor "straf" mochten zij een rondje met Corinne meerijden in de BMW.
's Avonds was iedereen een beetje opgewonden, morgen naar het lunapark, ze hebben er zin in en dit is 1 van de avonden dat zij graag onder de douche gaan om schoon naar het lunapark te gaan.
 

Woensdag 15 april 2009.


De kinderen waren al vroeg op, zij wilden klaar staan als de bus kwam. Het beloofde heel mooi weer te worden en dat werd het ook, het werd zelf heel warm. In de Julianatoren even wat gedronken en toen allemaal het park in, wij kunnen niet anders zeggen dan dat het een geweldige dag is geworden. Alle evenementen werden uitgeprobeerd, de achtbaan, de bootjes, het spookhuis, het was allemaal een groot feest. Zelfs andere mensen die daar waren genoten van het genot van onze kinderen. Ook werd er door iemand die zelf een kind verloren had aan deze ziekte spontaan een ijsje aangeboden voor alle kinderen. Wat is het toch fijn om mee te maken dat je deze kinderen zo'n gelukkig gevoel mee kunt geven.
's Avonds de vrijwilligers avond met een toespraakje van Ad en van de tolk Liena. Liena benadrukte nog even, dat zo'n vakantie zo speciaal is voor deze kinderen, want ook al zijn ze nog jong, zij hebben door hun ziekte al zoveel meegemaakt. Veel van hen zijn dicht bij de dood geweest en allemaal hebben ze in de tijd dat zij in het ziekenhuis lagen meegemaakt dat er kinderen stierven, die er met een zelfde soort ziekte lagen. Die periode zal hen altijd bij blijven en zij worden er in hun dagelijkse leven ook regelmatig mee geconfronteerd.
De sfeer vanavond was heel gemoedelijk, gezellig, maar toch ook serieus. De kinderen hebben nog gezongen voor de vrijwilligers, wat ze met veel plezier doen. Daarna met de heerlijke hapjes rondgaan, wat de kinderen ook met veel plezier doen.
Een vermoeiende dag, maar met een goed gevoel voor iedereen. Weer een dag met een gouden randje!
 

inpakkenDonderdag 16 april 2009.


Vandaag hebben we één activiteit op het programma staan: alle spullen inpakken!
Het wordt een chaos, gelukkig zijn er wat extra vrijwilligers die wel willen helpen begeleiden, want de meeste kinderen gaan maar proppen in de tassen, een beetje organisatie in het inpakken is wel nodig. Sommige tassen zijn overvol, paniek, het past er niet in! Maar met een beetje goede wil, netjes opvouwen en zo komt er weer wat meer ruimte in de tassen. Nadat alle tassen gevuld zijn worden ze in de gang verzameld, maar er blijven kinderen komen om te vragen of er nog wat in of uit mag. Niet alle tassen overleven dit hele gebeuren, dus weer over pakken naar een andere tas, maar uiteindelijk is het gelukt. 's Middags hebben we de cadeautjes die zij meekrijgen in grote plastic tassen gepakt en aan hen laten zien. Zij waren hier natuurlijk heel blij mee, maar oh wee, dat past er niet meer bij in. Als zij te horen krijgen dat deze tassen in Minsk na aankomst uitgedeeld worden en gezamenlijk in aparte bigbags vervoerd worden is iedereen opgelucht. Nu hebben zij ook de bellenblazers gekregen, wat natuurlijk heel leuk was. Er werd een kleine wedstrijd gehouden wie de grootste bel kon blazen.
Ter afsluiting gaan we eten bij McDonald's, een laatste geslaagde verrassing voor de kinderen, kleine Zjenja wilde zijn broodje hamburger bewaren voor in Belarus, maar dat mocht niet, dus besloot hij het toch nog bij daar op te eten.
Vanmiddag zijn alle broodjes voor onderweg gesmeerd en dat waren er heel veel!
Op verzoek van de arts is er in deze 4 weken zeep en tandpasta ingezameld voor een instituut voor geestelijk gehandicapten en nu kwam het verzoek van de arts of hij dit verdelen mocht bij 3 instituten en natuurlijk is dat geen probleem. Er was veel meer dan hij verwacht had en hij bedankte iedereen die hieraan bijgedragen had.
Vanavond voor het laatst het dagelijkse ritueel van schrijven en zingen, daarna de schriftjes en mappen nog in de tas en naar bed. Maar nu wilde toch bijna alle kinderen nog even onder de douche om morgen schoon naar huis te vertrekken. Alle kinderen hebben vandaag het gevoel van blij om weer naar huis te gaan en tegelijk zoiets van dat het zo jammer is dat het bijna voorbij is. Zij willen naar huis en ze willen blijven.
 

Vrijdag 17 april 2009.


Zo, nu echt de laatste dag, de laatste uurtjes. Al gauw beginnen toch de eerste kinderen een traantje te laten, afscheid nemen is nooit leuk, vooral niet als het zo fijn geweest is. Maar dit werkt niet alleen zo bij de kinderen, de volwassen die er zijn hebben hier allemaal een beetje last van. Wat is deze tijd toch snel voorbij gegaan, onvoorstelbaar dat het al weer voorbij is.
De tassen worden met vereende krachten buiten gezet en dan is het wachten op de bus.
Als de bus arriveert word alle bagage geladen en gelukkig past alles er in.
Dan is het toch echt zo ver, afscheid nemen, een laatste kus, de nodige tranen. Het hoort er bij, iedereen weet het. Maar ook iedereen weet dat het goed is zo. De kinderen zijn hun verdriet vergeten voordat zij Nederland uit zijn, want onderweg worden allemaal herinneringen opgehaald en langzaam maar zeker gaan zij zich verheugen op hun thuiskomst. Want al was het nog zo fijn, iedereen kent het spreekwoord: OOST WEST, THUIS BEST! Daar is het leven dat zij gewend zijn, het leven dat zij kennen.het vertrek naar Wit Rusland
Wij en zij kunnen gelukkig terug kijken op een zeer geslaagde en goede periode, zonder ongelukken en zonder narigheid.
En onderweg naar huis is alle vrolijkheid weer terug bij de kinderen, zij verheugen zich weer op hun thuiskomst, terwijl zij vele goede herinneringen over hielden aan hun vakantie in Holland.
 
 
 
 

 
 
 
 
 


 

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl