SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

13 maart 2019

20190313_152224.jpg
Rond 10.15u arriveert de bus, helaas wordt de groep verwelkomd in wat druilerig weer. Het is een warm weerzien met Anfysa, de arts. Ook worden Olga, de juf en Irina, de tolk van harte verwelkomd. De kamers worden verdeeld, de tassen uitgepakt en de kinderen nemen netjes plaats aan tafel. Het is een geoliede machine... Hans, onze voorzitter, verwelkomd de groep in zijn beste Duits, daar de tolk alleen Duits spreekt. Inmiddels traditie, krijgen we macaroni geserveerd door Alie en Henk Koot. De kinderen kennen dit en lusten het. Beetje onwennig ontdekken de kinderen de Wildwal, maar al snel lijkt het of ze zich al thuis voelen. De juf geeft aan, na zo'n lange busreis, dat het goed is om te gaan wandelen. Het bos wordt ook ontdekt. Iedereen wordt gewogen, iedereen wordt op de foto gezet, de namen al iets geleerd door ons. Daar Maryna, een van de kinderen, jarig is, is er taart en wordt er enthousiast gezongen. Zelfs aan een cadeau is gedacht. Na de avond maaltijd, wordt er in het dagboek geschreven en gezongen, waarna iedereen gedoucht en wel vroeg het bed in gaat. We kijken terug op een fijne dag en zijn heel erg blij dat de groep er is.

14 maart 2019

20190314_100341.jpg
Vanmorgen gelijk weer feest, Sonja is jarig. Er wordt voor haar gezongen en zij krijgt een cadeautje. Na het brod eten, komen Erica en Christa en is er de kledingbeurs. Alle kinderen mogen enkele kledingstukken uitzoeken. Een vrolijk en druk geheel, maar erg leuk. In de loop van de ochtend verrast Sonja ons allen met een heerlijke zoete taart, versiert met een Belarus vlag en een Hollandse vlag. Peter, Anneke en Mariëlle komen koken en maken van het eten weer een waar feest. Vooral Peter is een graag gezien persoon bij de kinderen met zijn slagroom. Vanmiddag in groepjes diverse spellen gedaan, sjoelen, kleuren, yatzee, toren van Pisa en puzzelen. Het was heel druk, maar ook heel gezellig. Later op de middag nog even een boswandeling gemaakt, het was eindelijk droog buiten. De kinderen zijn er nog maar 1 dag, maar zij voelen zich al helemaal thuis. Ook de voetbaltafel blijft een gewillige bezigheid. Na het eten in het dagboekje schrijven en wat liedjes zingen. Alles bij elkaar weer een geslaagde dag.

15 maart 2019

school 1.jpg
Na het ontbijt voor het eerst school. Veel kinderen hadden hier absoluut geen zin in. In de klaslokaal de laptop en beamer ingesteld. De lerares had een usbstick met een lesprogramma hierop, wat via de beamer afgedraaid kon worden, zij was zo blij dat dit werkte en verheugde zich op de lessen.
Toen de kinderen om half 11 naar boven kwamen voor de pauze vroegen zij of de pauze niet te lang zou duren, zo leuk hadden zij de les tot nu toe gevonden. Heel positief dus.
Vanmiddag na het rustuurtje waren Gerard en Rein gearriveerd, zij deden spelletjes met de kinderen. Rein kende wat goocheltrucjes met de kaarten, dat was heel erg leuk. Ook hebben zij een klein rondje buiten gelopen, maar het begon al snel weer te regenen dus waren zij snel terug.
Een rustige dag vandaag.

16 maart 2019

20190316_190310.jpg
Alle kinderen opgewonden, we gaan naar de dierentuin! Toen het eindelijk zover was, jassen aan, mutsen op, dassen om en rode T-shirts over de jas. Zo konden wij hen makkelijk herkennen in de dierentuin. Jammer genoeg regende het, maar in Ouwehands dierenpark is een hele mooie binnenspeeltuin, waar de kinderen zich deze morgen super vermaakt hebben.
Na het eten werd het droog en konden we de dieren gaan bekijken, wat is er veel moois te zien, Olifanten, tijgers, wolven (echte!), vogels, flamingo’s en uiteraard ook de reuzenpanda’s, wat hebben die een mooi Japans huis!De kinderen hebben erg genoten van dit uitstapje, maar daar het kinderen zijn, zijn alle speelattributen toch het meest aantrekkelijk.

Margreet, Marleen en Anne-Loes kwamen en hebben met de kinderen hele mooie sleutelhangers gemaakt. Een waar priegelwerk, maar het is gelukt. Een blijvende herinnering. ’s Avonds de verjaardag van Roma met uiteraard weer een grote taart waar voor allemaal een stuk in zit. Ook Roma heeft zijn cadeautje gehad. Alles bij elkaar een zeer geslaagde dag!

17 maart 2019

IMG-20190317-WA0002.jpg
Vanmorgen een fijne wandeling gemaakt.
Na de wandeling even gekeken of er nog wat kleding in de dozen zat wat gebruikt kon worden.
Er stond nasi op het menu, maar helaas, de rijst was vergeten, zodat de kokers de oplossing gevonden hebben om bami te maken. Het is fijn, als iets niet helemaal loopt zoals gepland is, er een creatieve oplossing gezocht wordt.
Vanmiddag was het tijd om alle handjes van de kinderen te verven en op de levensboom te zetten.Dat is elke keer weer een feest.Toen ze uit hun kamers kwamen en het doek en de verf zagen stonden ze al om de tafel heen,dus allemaal zitten en op hun beurt wachten.Willem en Maarten deden de handjes beschilderen en de afdrukken op het doek.
Anfisa bracht de kinderen bij mij in de keuken,zodat ik handjes kon wassen.Toen iedereen geweest was hebben we fruit en drinken gegeven.
Daarna met zijn allen de kelder in want Maarten ging ze meer over Holland vertellen.Dat kan via de beamer. Maarten heeft veel verteld over Holland en ook veel vragen beantwoord.
Na die tijd mochten ze zelf weten wat ze gingen doen.
Willem en Erica hebben alles voor het avondeten klaargezet en zijn daarna naar huis gegaan.

18 maart 2019

20190318_193223.jpg
Vanochtend scheen de zon. Na het ontbijt school. Vandaag staat o.a. wiskunde op het programma. In de pauze fruit en sap en even lekker uithollen.
Na school was er voor de kinderen een verrassing. Zeven auto’s reden ons naar het restaurant "De Goudreinet". Daar kregen alle kinderen een bord patat met een fricandel. Het was erg lekker. De kinderen waren blij.
Na het rustuurtje sap en speelden de kinderen in de frisse lucht, heerlijk weer naar buiten. Zij hebben het spel Pionierbal te spelen geleerd.

Bij het diner opnieuw iets nieuws en ongewoon lekker! Bloemkool met een slavink.
Deze weken is er een programma opgesteld en alles loopt supergoed via dit schema.
In de vrije tijd kunnen de kinderen diverse spellen doen.
Willem kwam vanavond om de trampoline neer te zetten, moeilijk om niet gelijk naar buiten te gaan. En toen de kinderen toch nog rustig aan tafel zaten te schrijven kwamen Wilna en Barend met Doedel, hup allemaal naar hem toe!
Traditioneel wordt er ’s avonds in het schrift geschreven (dagboek), liedjes gezongen, douchen en op zijn Hollands: WELTERUSTEN!

19 maart 2019

IMG_1452.JPG
Vandaag hadden wij weer een verjaardag, Diema heeft zijn feest. Uiteraard was er weer taart en een cadeautje. Het is toch wel speciaal voor hen als zij hun verjaardag hier vieren.
Vanmorgen gewoon weer de lessen en vanmiddag na het rustuurtje een heerlijke wandeling gemaakt Wat is het toch fijn hier in de bossen, zij genieten hier volop van. Vooral nu de regen voorbij is en de zon zo nu en dan komt.Na het eten het gebruikelijke avondprogramma. Het is verbazend hoe snel ze hier aan wennen. Wij kunnen goed merken dat de kinderen zich steeds meer zonder morren aan het dagprogramma gaan houden.

20 maart 2019

20190320_120225.jpg
Vanmorgen na het ontbijt de kamers opgeruimd, want vandaag komt de ambassadeur op bezoek. Dit wordt zonder problemen direct gedaan. Daarna school. Toen de ambassadeur arriveerde heeft hij de kinderen in hun klas bezocht en met hen gesproken. Later nog een groepsfoto gemaakt. Ook bleef hij eten. Vandaag hadden wij weer heerlijk eten, de heren van de Ronde Tafel hadden er wat lekkers van gemaakt. Na het eten een klein rustuurtje, waarna al snel de chauffeurs kwamen die de groep naar de Vogelhorst in Barneveld zouden brengen. Wat was het fijn, allemaal heerlijk uitleven, zweten, een competitie tussen 2 groepen. Een goede invulling voor deze middag. Wat was er niet, zoveel verschillende sportapparaten!

De kinderen renden, sprongen, zaten op de grote schommel, hingen aan de ringen, het was geweldig, de tijd vloog voorbij. Weer in de Wildwal, waar de kinderen lekker rustig konden zitten en een spelletje doen, werd voor het avondeten gezorgd, groentesoep van Peter, sneetje brood met vlees er bij en dan nog een snee droog brood om lekker in de soep te dopen. Na het eten nog wat spelletjes gedaan, in het schrift geschreven en gezongen. De begeleiding wilde graag dat wij een liedje met hen gaan zingen wat alle kinderen in Nederland kennen. Dus gaan we het liedje Ïn de manenschijn"proberen. Dat sloeg ook deze keer weer goed aan.
Om half 8 ging de eerste al onder de douche en het was heel rustig op de slaapkamers vanavond. Toch wel moe van het sporten vanmiddag denk ik.

21 maart 2019

IMG-20190321-WA0000.jpg
 
We worden vandaag gewekt door de jongens, ze hebben er zin in vandaag.
Ontbijt, school,in de pauze fruit en sap, even naar buiten (de zon schijnt) en weer les.
Om 12.00 uur eten we hutspot(wortels met aardappels en ui.
Vanmiddag zijn we naar een kaasboerderij geweest waar ze 100 koeien hebben en ze hebben ook een kaasmakerij.
Ze vonden het prachtig en de kaas die we mochten proeven ging er goed in.
Uiteraard waren de koeien het meest interessant.
Terug op de Wildwal nog even heerlijk buiten gespeeld,trampoline, volleybal, schommel en wipwap. De wipwap was weg voor reparatie, maar hij is inmiddels weer terug.
De broodmaaltijd ging er dan ook goed in na het buiten spelen, een heel brood extra gegaan!
Nog wat zingen, drinken en dan heerlijk naar bed.
Het was weer een heerlijke dag.

22 maart 2019

IMG-20190322-WA0006.jpg
Na het ontbijt de lessen op school. Tijdens de pauze, na het sap en fruit, konden de kinderen in de frisse lucht spelen. Het weer was aangenaam, de zon scheen fel, het was windstil en warm (18 ° С). De tweede les werd ook besloten om in de natuur door te brengen. Kinderen hebben hun kennis van Nederland tijdens de quiz gedemonstreerd. Vier kinderen (Polina Kupava, Roman Falco, Evelina Semenkova en Sasha Tarasevich) kregen de titel "Beste". De presentatie van Maarten heeft vruchten afgeworpen! De kinderen spraken prachtig over Nederland, stelden elkaar vragen en beantwoordden ze foutloos. Thuis zal er iets te vertellen zijn!
Vandaag werd de lunch voor kinderen bereid door vrijwilligers Hilhard Brul en Willie Roelofsen. Zoals altijd was er een zeer smakelijk en gezond eten: gerechten uit pasta, groenten en vlees volgens een Indonesisch recept, als toetje - we proefden de vlammen.
Vanmiddag kwamen  Rosewitha, Ina en Jacolien en zij organiseerden een echt feest voor de kinderen. Er waren leuke spelletjes in de open lucht, fruit eten met heerlijke verse aardbeien en ijs. Helaas, alleen onze kleine Angelica wilde opnieuw geen fruit, maar ze at ijs met plezier.

Vrijwilligers gaven elk kind viltstiften, portemonnees en rugzakken die de kinderen zelf konden versieren. Na het eten hadden de kinderen nog wat vrije tijd, ze speelden bordspellen en spraken met elkaar.
De dag eindigde met het lezen van de kinderbijbel, de kinderen luisterden heel aandachtig en vroegen de leraar om verschillende hoofdstukken tegelijk te lezen. Toen oefenden de kinderen Nederlandse liederen en vulden hun dagboeken in.
Het was een prachtige dag, de hele dag in de frisse lucht - veel positieve emoties en vitamine "D". Geen van de kinderen mist thuis! De jongens zijn al vrienden geworden, ze zijn leuk en interessant. En hoeveel nog meer geweldige evenementen voor de boeg!
 

23 maart 2019

20190323_111841.jpg
Vandaag zijn we uitgenodigd om bij het Hulpverleningscentrum in Barneveld een dagje door te brengen, de kinderen kregen uitleg over de ambulance, de brandweer en het Rode Kruis. Het was super interessant, want zij mochten zelfs in brandweerpak in de brandweerauto, als oefening een persoon redden uit een zogenaamd brandende ruimte, er waren diverse spellen te doen en zij mochten van alles uitproberen. Wat zij dan ook graag deden.
Spuiten met de waterslang en ijzer doorknippen. Het was allemaal reuze leerzaam, maar vooral erg leuk!
Tijdens de lucht heerlijke pannenkoeken gegeten die gemaakt zijn door leden van het Rode Kruis, dat was smullen.

Na de lunch is de hele groep op pad gegaan naar zorg boerderij het Paradijs in Barneveld. Hier konden de kinderen naar hartelust spelen, op de skelters, de trampoline, de meerpersonen schommel. Naar de paarden, varkens en konijnen.
Het was allemaal heel bijzonder. Aan het eind allemaal een lekker zakje chips, daarna de touwtrekwedstrijd. Dat was geweldig! Altijd weer heel leuk om te zien hoe steeds meer mensen mee gaan doen hiermee. Rode Kruis, brandweer, ambulancepersoneel en zorgboerderij het Paradijs: namens de kinderen en begeleiding: Hartelijk bedankt voor deze dag!
Margreet, Anneloes en Marleen kwamen deze avond met een interessante bezigheid. Elk kind kleurde een schitterende kaart, daarop schreven de kinderen een boodschap aan hun ouders en stopten de kaarten in een envelop. Margreet stuurt deze kaarten morgen naar hun huis in Wit Rusland, dit zal een aangename verrassing zijn voor hun ouders.

24 maart 2019

20190324_160839.jpg
Vanmorgen, na het ontbijt, snel naar buiten gegaan om even te genieten van het voorjaarszonnetje. Omdat het wel heel lekker was, wat verder gewandeld dan normaliter, ongeveer 3 á 4 km. De kinderen konden het allemaal makkelijk aan. Bij terugkomst lekker genoten van het vers geschilde fruit en daarna nog even buiten gespeeld. Ondertussen hadden Coby en Anna voor een lekkere warme maaltijd gezorgd die bij het merendeel van de kinderen in een oogwenk verorberd was. Na het eten naar de kamer om weer even “bij te tanken”, een aantal kinderen waren heel snel in slaap gevallen.

’s Middags kwam ds. Breure de bijbelles verzorgen. Hij heeft zich voorgesteld en is een gesprek aangegaan met de kinderen, waarna hij de les met dia’s vervolgde. Daarna mochten de kinderen met een stevig blok klei aan de slag om “een parel in Gods hand” te boetseren. Er zitten hele mooie werkjes bij! Hoewel het zonnetje al een beetje achter de bomen schuil ging, ook ´s middags nog even naar buiten gegaan. Met wederom een bakje fruit en een glaasje limonade voor de inmiddels weer hongerige buikjes. Het avondeten bestond uit bruine boterhammen met cervelaatworst en chocolade pasta en de extra kippenkluifjes. Tijdens het eten vonden we de kinderen nog steeds een beetje druk en met wat aandringen bij Anfisa en Irina kregen we uiteindelijk alle kinderen wederom in de jas om ze allemaal nog even de laatste restjes energie te laten verbranden in de gezonde Lunterse buitenlucht. Her heeft geholpen, iedereen zit braaf naar Olga’s bijbelverhaal te luisteren en schrijft daarna lekker in zijn/haar schrift over de belevenissen van deze dag. Maarten vermoed dat de kinderen vanavond erg rustig zullen zijn, maar zal blijken dat dit niet het geval is. Tot 23.00 uur hebben we ze gehoord, ach ja, er was ook weer zoveel te beleven.
 

25 maart 2019

20190325_104206.jpg
Vandaag hadden we weer eens een jarige, Rostiek is 11 jaar geworden. Uiteraard werd er volop gezongen en in de schoolpauze hebben we lekkere taart gegeten. Ook kreeg hij zijn cadeautje.
Tussen de middag was er weer lekker eten met smaak en met liefde klaargemaakt.
Vanmiddag na het rustuurtje kwam Marc van Choco en Zo uit Barneveld om met de kinderen een chocolade workshop te houden. De kinderen waren heel enthousiast en de volwassenen ook. Er zijn hele mooie werkstukken gemaakt, maar wat was het moeilijk om al dat lekkers niet in de mond te stoppen.  Dat is ook niet gelukt en er is volop gesnoept.

Met zelfgemaakte trechtertjes kon je vloeibare witte chocola gebruiken als lijm om in een figuur allerlei lekkers op te plakken. Aan het eind zijn alle kunststukken en speciale tasjes gedaan en ingeleverd bij de begeleiding. Zij krijgen dit als zij naar huis gaan. Heel verstandig, anders wordt er in de slaapkamers veel chocolade gegeten.
Hierna even een flinke wandeling gemaakt, lekker uitwaaien.
Er was nog gehakt van vanmiddag over en soep van zaterdag, dus bij het brood een lekker kopje kippensoep en allemaal een halve bal gehakt.
 

26 maart 2019

20190326_190156a.jpg
Wat waren de kinderen rustig aan de ontbijttafel. Maar wat bleek: ze kregen training voor eten in een restaurant!
Bij het ontbijt ook een plakje ontbijtkoek gegeven, dat lusten ze wel!!
Omdat we vanavond uit eten gaan hebben we de kinderen tussen de middag brood gegeven. Als extra hebben zij er een gebakken ei bij gekregen.
Vanmiddag eerst begonnen met limonade en fruit. Toen de jongens geïnstalleerd in de hal. Daar hadden we op de deur een schietschijf geplakt, zodat hun konden schieten met het nerfpistool.Schuimrubber pijltjes komen daar uit. Dit vonden ze allemaal wel geweldig.
Inmiddels zaten alle meisjes al klaar met een haarband in hun haar en een masker voor hun op tafel. Dus toen zijn we begonnen met  smeren. Daarna moest het 15 minuten intrekken. En na 15 minuten alles weer van de gezichten afgewassen. Toen was het tijd om alle nagels te gaan lakken. Ze mochten allemaal hun eigen kleur kiezen.     
Nou dat viel in de smaak hoor, sommige wilden 1 kleur maar er waren er ook die meerdere kleuren kozen. Aan het eind van de middag zagen alle nagels er netjes uit en konden ze zich klaar maken voor het restaurant.

Vanmiddag eerst begonnen met limonade en fruit. Toen de jongens geïnstalleerd in de hal. Daar hadden we op de deur een schietschijf geplakt ,zodat hun konden schieten met het nerfpistool.Schuimrubber pijltjes komen daar uit. Dit vonden ze allemaal wel geweldig.
Inmiddels zaten alle meisjes al klaar met een haarband in hun haar en een masker voor hun op tafel. Dus toen zijn we begonnen met  smeren. Daarna moest het 15 minuten intrekken. En na 15 minuten alles weer van de gezichten afgewassen. Toen was het tijd om alle nagels te gaan lakken. Ze mochten allemaal hun eigen kleur kiezen.     
Nou dat viel in de smaak hoor, sommige wilden 1 kleur maar er waren er ook die meerdere kleuren kozen. Aan het eind van de middag zagen alle nagels er netjes uit en konden ze zich klaar maken voor het restaurant.
 

27 maart 2019

4220bb7b-ca6e-4123-b61e-b8442ebf6409.jpg
Vanochtend was Jaap er, de kinderen zijn dol op hem. Na het ontbijt de lessen met in de pauze fruitmelk en fruit. Het weer is goed, dus de tweede les “De mens en de wereld” wordt buiten gehouden in de frisse lucht en tegelijk met een boswandeling.
Vandaag werd het eten bereid door Peter, Anna en Mariëlle. Het smaakte heerlijk en alles ging schoon op. Het dessert van Peter is zoals altijd ongebruikelijk. Peter is niet alleen een geweldige kok, hij is ook een grappige clown, waar iedereen om moest lachen.
Om 14.30 uur arriveerden Erica, Rosewitha en Sara! We gingen de eendjes voeren, speelden verstoppertje, sprongen op een trampoline, speelden Pioneball, deden mozaiekambachten die Rosewitha aan elk kind gaf. Na het eten keken we naar tekenfilms, luisterden naar het voorlezen van de kinderbijbel, leerden we Nederlandse liedjes, schreven in de dagboeken, en kregen nog fruitmelk. Weer een prachtige dag achter de rug.
 

28 maart 2019

20190328_115403.jpg
Vandaag begon de dag spannend, we gaan naar een museum, maar ja, wat voor museum? We zijn naar het spoorwegmuseum in Utrecht geweest.
De kinderen keken hun ogen uit, zoveel  treinen. Thomas de trein kennen de kinderen ook.
We hebben ook in een simulator gezeten, de hele wereld doorgereisd, wat een mooie opzet.
Tussen de middag hebben we friet en frikandel gegeten en appelsap gedronken.
Ook zijn we in een treinspookhok geweest, wat ze allemaal prachtig vonden.
En het theater werd bezocht.
Om 16.00 uur zaten we moe maar vol nieuwe indrukken in de bus naar huis.
Heerlijk gegeten, ijsbergsla, aardappelen en een rundervink.
Dan even een filmpje kijken, fruit en drinken, in het dagboek schrijven, zingen en naar bed.
Morgen is er weer een nieuwe dag. Wat zijn we dankbaar dat iweer vandaag weer bij mochten zijn.😍
 

29 maart 2019

IMG-20190329-WA0007.jpg
's Morgens werden de kinderen gewekt door een felle zon. Het is vandaag warm, 16 ° C. Na het ontbijt school. In de pauze - sap en fruit. De tweede les is in de frisse lucht. Kinderen werden gisteren gepresenteerd met gebreide mutsen en sjaals, en vandaag - truien. Nederlandse vrouwen hebben al deze schoonheid gebreid voor Wit-Russische kinderen. Truien voor alle kinderen zijn gebreid door Mevr. Holtrighter. Elk kind koos zijn favoriete dingen, en sommigen ontvingen een geschenk voor hun kleine zussen en broers.
Vandaag hebben Coby, Willy en Jannie de lunch voor kinderen voorbereid. Zoals altijd was alles erg lekker en gezond.
Na een rustig uur wandelden de kinderen samen met Rosewitha en Erica naar het nabijgelegen stadje Lunteren. Velen kochten souvenirschoenen (klompen) als souvenir van Holland. Onderweg bewonderden we prachtige huizen, bewonderden magnolia's en andere bloeiende bomen en struiken.
Na het eten speelden de kinderen opnieuw een pioniersbal op de speelplaats, ze sprongen op een trampoline.
Traditioneel eindigde de dag met het lezen van de kinderbijbel, het invullen van dagboeken. Douche en slapen in schone bedden (vandaag is het beddengoed voor de kinderen verschoond).
Het was een geweldige dag! De hele dag in de frisse lucht.
 

30 maart 2019

IMG-20190330-WA0000.jpg
Vandaag is een mooie zonnige dag. Na het ontbijt - sporten! De kinderen namen graag deel aan sportwedstrijden in de open lucht. Toen was er een ongewone lunch - een picknick op het groene gazon. Na de middagrust was de voortzetting van actieve spellen en grappige wedstrijden. Alle kinderen vonden het geweldig.
Om 16.30 uur kwamen Sinterklaas op bezoek bij de groep Wit-Russische kinderen, helemaal uit Spanje. Ter ere van hem zongen de kinderen een Nederlands lied, Sinterklaas was tevreden. Hij praatte met de meisjes en jongens, gaf hun geschenken. De ontmoeting met Sinterklaas zal lang in het geheugen van kinderen blijven.
Het diner was geweldig, wonder-lasagne met vlees en groenten en een heerlijk dessert!

Deze prachtige dag was door Maarten en zijn vrienden voor de kinderen georganiseerd.
Traditioneel eindigde de dag met het lezen van de kinderbijbel, het invullen van dagboeken en zingen. Vóór het slapen aten de kinderen het fruit. Douchen en slapen.
Bijzonder was deze dag! De hele dag in de frisse lucht. Het was leuk om de stralende gezichten van jongens en meisjes te zien.
 

31 maart 2019

IMG-20190331-WA0001.jpg
Vanmorgen naar de Ichthuskerk geweest, na de begroeting en enkele liederen naar de kindernevendienstzaal geweest, waar de kinderen uitleg kregen over de verloren zoon. Daarna mochten zij samen met de Hollandse kinderen met lego diverse delen van dit verhaal uitbeelden door te bouwen met lego. Het was een heel spektakel en iedereen heeft genoten. Zo'n kerkdienst willen zij wel vaker meemaken.
Na het eten van de heerlijke nasi met gebakken ei eventjes rust. Daarna waren Erica en Willem aangekomen en werd het super gezellig.
Tijd voor de inmiddels traditionele bingo! Met z'n allen aan tafel, uitleg, prijsjes bewonderen en beginnen. Ook de kleinkinderen van Wilna en Jenice speelden mee. Het was eerst een rij, daarna volle kaart. Net zolang doorgaan tot iedereen een prijs had. Na 2 ronden even buiten spelen, Erica en Willem gingen brood smeren en alles klaar zetten voor het avondeten. Na het eten nog even naar buiten tot alles opgeruimd was. Wij kregen een nieuw idee, Alle kinderen staan en als je een nummer kon aankruisen moest je gaan zitten. Degene die het laatst stond mocht een prijs uitzoeken. Gelijk allemaal van slag, want Dasha had helemaal geen nummer en toch een prijs? Dat klopte niet. Het was bijzonder de gezichten te zien. Iedereen protesteerde en Dasha zelf snapte er ook niets van, maar was uiteraard wel blij met haar prijs. Na nogmaals uitgelegd te hebben begrepen ze het en wilden opnieuw beginnen. Dat hebben we gedaan en zijn doorgegaan tot weer iedereen een prijs had. Om half 9 moesten we stoppen, ze moesten naar bed van de begeleiding, het was ook mooi geweest. Geen tijd meer om te schrijven, doen we morgen op school. Dit was helaas de laatste binfo die Erica en Willem hier speelden, maar zij hebben er dubbel en dwars van genoten. Het blijft fantastisch om te doen.

1 april 2019

20190401_150103.jpg
's Morgens school, de lunch was heerlijk, witte bonen in tomatensaus met een schnitzel. Tijdens het rustuurtje heeft Hans een Luchtkussen opgehaald en vol lucht laten lopen. De verrassing was compleet. Heerlijk springen, geweldig. Helaas mochten zij maar met 5 tegelijk er op. Dus de rest wachten. Zij gingen springen op de trampoline of met de bal spelen. Ook waren er kinderen die met Suus, de hond van Rosewitha speelden. Die heeft enorm veel energie en vond het heerlijk. Ook hebben een aantal kinderen geblinddoekt een tekening gemaakt, dat was lachen!
Rosewitha ging met een aantal meiden vouwen, ook dat was interessant. Het weer was vandaag zo mooi dat er gewoon heel veel buiten gedan is.
Later gegeten en liefst nog een extra snee met chocoladepasta. Na het eten nog buiten gespeeld en in het schrift geschreven.
 

2 april 2019

IMG_1736.JPG
Vandaag begon de dag vol spanning, we gaan een dagje uit! Spido in Rotterdam stond op het programma en daarna het strand van Hoek van Holland. Ongeveer 9.15 uur vertrokken we naar Rotterdam. De buschauffeur heeft onderweg samen met Irina wat over Holland verteld, over wat wij tegenkwamen. De rondvaart door de haven van Rotterdam was een succes, maar de zee, het strand en de schelpen was overweldigend! Wat hebben de kinderen genoten. Vele schelpen zijn door de kinderen verzameld en in zakjes meegenomen. Diverse kinderen probeerden regelmatig tot hoever ze konden lopen zonder natte schoenen te krijgen, wat dus niet lukte. Voor veel kinderen was het de eerste keer dat zij de zee zagen. En ondanks dat er regen voorspeld was, begon de zon te schijnen toen wij bij het strand arriveerden, het was een hele zonnige middag.
Op de terugreis vielen sommige kinderen in slaap, wat een indrukken vandaag.
Bij de avondmaaltijd was het brood niet aan te slepen, de zeelucht heeft goed zijn werk gedaan!

3 april 2019

IMG-20190403-WA0003.jpg
Eerst ontbijt, daarna de lessen op school. Fruit en sap in de pauze.
Op school lezen kinderen 'De gevangene van de Kaukasus' van Leo Tolstoy.
Voor de lunch kregen de kinderen het Chinese gerecht Bami en daarbij de geliefde sla.
Het rustuurtje was kort. Om 14.15 uur arriveerden vrijwilligers in 7 auto's en brachten de kinderen naar een al bekende school. Anderhalf uur sport en plezier samen met volwassenen in competitieverband. De winnaars zijn alle teams: "The Wulps", "The Most Friendly" en "The Most Honest". Volwassenen zagen er erg grappig uit (Hans, Joop, Henk, Dr. Anfisa, Erica en Rob), deden aan zaklopen en touwtje springen. Iedereen heeft heel hard zijn best gedaan, er waren veel grappige momenten en veel plezier. De tijd vloog voorbij.
Er was nog tijd voor het eten en de kinderen speelden het ​​pioniersbal op het veld. Daarna aten we graag het avondeten. Na het eten werden er op verzoek van de kinderen enkele hoofdstukken gelezen in de kinderbijbel, schreven ze in het schriftje en zongen enkele liedjes.Het was weer een mooie dag!
Op de vraag "Kinderen, wat vind je het hier leuk?" kwam als antwoord: alles, zonder uitzondering en zeer vriendelijk beantwoord: "Ja-ah !!!". Steeds vaker zeggen kinderen dat wanneer ze vertrekken, ze zullen huilen en dat ze zich alles zullen herinneren. Helaas vliegt de tijd erg snel voorbij.

4 april 2019

IMG_1763.JPG
Sonja en haar zus Christa hebben samen slaapdienst gehad. 's Morgens hebben bijna alle kinderen drie boterhammen op.
Christa had doosjes meegebracht om te schilderen. Alle kinderen hebben hun best gedaan om er wat moois van te maken.
Na het fruit en drinken heerlijk naar buiten.
De kookclub heeft sperziebonen, aardappels en drumsticks klaar gemaakt. De pan was bijna leeg!
Een uurtje rusten, wat drinken en een haantje pik, dat ging erin!
Met de huifkar naar het Uilenbos geweest, de speeltuin en bij de kinderboerderij geitjes geknuffeld. Wat was dat weer even heerlijk uitleven. We werden daar getrakteerd op een heerlijke pannenkoek, drinken en een surprise bij het afscheid. We hebben teruggelopen en bij thuiskomst kregen we van Rosewitha allemaal een croissant. Ook hebben ze nog een heel brood weggewerkt met zn allen.
Om zeven uur in het dagboek geschreven en wat gedronken. Om acht uur lag iedereen in bed, de pap was op.

5 april 2019

20190405_123233.jpg
De dag is erg druk. We werden wakker met een goed humeur. Eerst de lessen op school, na de pauze was de tweede les in de frisse lucht. Traditioneel om 10.30 uur - fruit en drankjes.
Vandaag werden kinderen uitgenodigd voor een diner/lunch in restaurant De Lunterse Boer. De tafels, de gerechten en hun presentatie - de kinderen voelden zich koninklijke personen. De eigenaar van de Wildwal nam de kinderen mee naar het restaurant in de kar met tracktor en wij keerden terug te voet terug door het bos. De zon, het groens, de zingende vogels, het waren weer overweldigende indrukken!
Na een korte rustperiode was er voor de kinderen een andere verrassing: Alie en haar moeder regelden een fotosessie voor kinderen in oude nationale Spakenburgse kostuums.

IMG-20190405-WA0063.jpg
De kinderen werden omgekleed en voelden zich als acteurs in het toneelstuk "Holland in de XVII - XVIII eeuw". Hartelijk dank aan Alie en haar moeder! Hoeveel geduld en moeite kostte het om 25 kinderen te kleden en kapsels te maken voor 17 meisjes!
Na het eten hadden de kinderen een beetje vrije tijd, ze speelden bordspellen en spraken met elkaar. 's Avonds, volgens de traditie: lezen van de kinderbijbel, dagboeken, fruit en sap, douchen, slapen.
DANKJEWEL !!! aan de Nederlandse mensen voor het geven van zo'n geweldige tijd voor Wit-Russische kinderen!
 

6 april 2019

20190406_141430.jpg
Vandaag was een dag vol verrassingen. Arjan, Jenice en Rosewitha hadden een leuk evenement voorbereid. Rosewitha had voor alle kinderen een glazen potje, wat zij konden beschilderen. Achteraf bleek dat het een kaarsenstandaard was, de kinderen kregen allemaal een kaars voor hierin. Weer een mooi presentje voor de mama’s thuis. Daarna was een magisch vervolg van deze dag. Er was een apparaat dat bellen blies en bleef blazen, prachtig zoveel gekleurde bellen. Het was prachtig! Het was goed weer en er werd veel buiten gedaan.
Na het eten moesten de kinderen even binnen wachten, zij waren ongeduldig en heel nieuwsgierig. Wat zou er nu gaan gebeuren? Al snel mochten zij naar buiten en toen zagen zij op de parkeerplaats ruim 30 FIAT’s 500 staan. Voor ieder kind was er een Fiat 500 waar zij in mochten.

Zij reden in optocht door de omgeving, het was een prachtige rit. Tussendoor even op een camping pauze gehouden en lekker in de speeltuin gespeeld.
Weer terug op de Wildwal hebben Willem en Arjan in een grote koekenpan hamburgers gebakken en hebben ze allen genoten van heerlijke broodjes hamburger. Ook kregen de kinderen nog een lekkere zoete suikerspin, een Fiat pet en een knijpkat.
Wat een geweldige dag is dit weer geworden. Dank aan Erica en Willem die deze middag en avond verzorgd hebben.
’s Avonds de dag nog eens in groepsverband doorgesproken, er kwam zoveel naar voren, dat wel duidelijk was dat deze dag lang in hun herinnering zal blijven bestaan.

7 april 2019

IMG-20190407-WA0010.jpg
Na het ontbijt snel naar buiten, het is zulk mooi weer. We zijn de speurtocht gaan volgen die Rosewitha uitgezet heeft. Door de roze pijlen te volgen, kwamen we met ons allen verschillende puzzels en uitdagingen tegen. Ook mochten we even door de microscoop kijken en aan het eind vonden we een schat! Wederom goed georganiseerd door Rosewitha en dochter Sarah. Daarna even buiten gespeeld. Coby en Maaike hebben voor de maaltijd gezorgd, dit was weer geslaagd, want bijna ieder bord was leeg.
Na de middagrust was er geen programma, was ook niet nodig, want met dit mooie weer waren de schommels, rekstokken en andere attributen buiten voldoende om de middag op een goede en sportieve manier te vullen. Gerard en Rein hebben de boterhammen gesmeerd en tussendoor kwamen Erica en Willem nog even langs en kregen alle kinderen een magneetje met oranje klompjes.
Na het eten nog even het bos in geweest en daar wat sportoefeningen gedaan.
Daarna iets drinken en wat braverikken begonnen al in het schriftje te schrijven.
Dit was de laatste zondag op de Wildwal, langzaam maar zeker beginnen we aan het vertrek te denken.

8 april 2019

IMG-20190408-WA0009.jpg
Vanmorgen een halve dag school, het is vandaag nog zulk mooi weer, dus de tweede helft maar buiten doorgebracht. Het eten van Peter, Jenet en Steventje was weer heerlijk. Ook het toetje ging er gretig in, nadat zij in de gaten kregen dat die donkerbruine drab chocoladevla was! Chocolade? Oh, ja, lekker!!! En toen wilde Peter de schuimpjes die over waren verdelen, ja, dat wilde natuurlijk iedereen wel. Na de middagrust waren Erica, Rosewitha, Sarah, Rein en Gerard ook gearriveerd en zijn we 2 spelletjes bingo gaan doen, dat vinden zij nog steeds erg leuk. Onder het tweede spel regelmatig een prijsvraag met presentje voor degene die het goed had natuurlijk. Aan het eind heeft Rein 2 prijsjes verstopt in de tuin en toen zij mochten gaan zoeken, waren het net een stel ratten, hierheen hollen, daarheen hollen, een heerlijk heen en weer gehol. Beide prijsjes zijn gevonden en gelijk wilden zij dit spel weer doen, maar helaas, etenstijd! Bij het eten vissticks, dat was even lekker, er waren er helaas niet genoeg voor allemaal een tweede. Van de week nog maar een keer doen. Na het eten met Rein en Gerard nog een stevige wandeling gemaakt. Daarna in het schrift schrijven en uit de kinderbijbel lezen, dit blijven ze toch leuk vinden. Regelmatig krijgen wij al te horen dat het nog maar een paar dagen is voor zij weer naar huis gaan, zij willen graag nog wat langer blijven, maar wij weten allemaal, dat zij het ook weer fijn vinden om naar huis te gaan als zij eenmaal onderweg zijn. En dan wordt het: weet je nog...........

9 april 2019

IMG_1812.JPG
Spitskool stamppot met braadworst en de sla er bij en ook nog huzarensalade. Kinderen hebben hier goed van gegeten, ze vonden het lekker. Dank aan Corrie, Kees, Henk en Alie.
’s Middags zwemmen bij Ackersate in Voorthuizen met verschillende auto’s er naar toe gereden en gejuich ging op toen de kinderen het zwembad met de glijbanen zagen. Eerst even “gepoedeld” in het kleine bad en toen heeft iedereen genoten in het grote bad. De kinderen vonden het een heel bijzonder zwembad, met alle speelattributen, dit kennen zij niet in Wit Rusland. Zij hebben hier dan ook volop gebruik van gemaakt! Rozig ging het op weg naar het Hek voor patat met een frikandel en limonade er bij. De kinderen hebben alles met smaak verorberd en met een ijsje en een cadeautje toe hebben ze een leuke middag gehad.
 

10 april 2019

20190410_201332a.jpg
De prachtige tijd van het verblijf van Wit-Russische kinderen in het zonnige Nederland loopt ten einde! Zoals altijd ontbijt en Anton's verjaardag! De jongens feliciteerden hem en zongen een lied, de Nederlanders gaven hem een geschenk.
Het weer is zonnig, de lucht is schoon, vogels zingen met elkaar mee, binnenkort een lange busrit, dus we besloten om van de natuur te genieten en de kinderen mee te nemen naar het bos. We namen afscheid van de oude toren. Deze wandelingen in het bos worden lange tijd herinnerd door de kinderen. In de loop van de ochtend fruit en drinken. En, natuurlijk, een verjaardagstaart! Daarna speelden ze ook buitenspellen op het veld.
Een heerlijke en gezonde lunch bereid voor kinderen.
Na ehet beroemde rustuurtje de voorbereiding op het afscheidsfeest. De kinderen hebben wat ingestudeerd voor de vrijwilligers in het Russisch en Nederlands, liedjes ("Si-Vasilki" in het Wit-Russisch en "Parel" in het Nederlands), de dans "Vriendschap" en een fotosessie via de televisie over deze onvergetelijke vakantie.
Tijdens het afscheidsfeest werden veel warme woorden gezegd, er waren veel vriendelijke knuffels en tranen. De kinderen schonken Wit-Russische souvenirs en foto's aan vrijwilligers. Rosavita en Sarah hebben voor elk kind opnieuw gedenkwaardige souvenirs gegeven.
Er zijn niet genoeg woorden om dankbaarheid te betuigen aan alle Nederlanders die deze maand samen waren geweest, zo'n onvergetelijke vakantie hebben gegeven, voor hun werk, warme en attente houding ten opzichte van elk Wit-Russisch kind. Dit laatste volgende de arts. Allemaal bedankt!!!

11 april 2019

20190411_130454a.jpg
De dag van vertrek nadert.
In de ochtend ontbijt met Sonja en Christa. Met de hulp van diverse volwassenen hebben kinderen hun koffers gepakt. Het was heel moeilijk. Het aantal in spullen voor iedereen is aanzienlijk toegenomen! Op de een of andere manier lukte het.  Het was een pfff…. Dat moet ook nog in de tas, en dit, en dit. Herinpakken om ruimte te creëren, wat zijn Nederlanders toch goed in het inpakken van spullen blijkt wel weer. Nadat alle tassen of koffers ingepakt zijn, alles maar gauw in de huiskamer gezet en opdracht gegeven dat deze tassen en koffers niet meer open mochten totdat zij thuis zouden zijn, maar ja, toch even……
Zoals altijd, een heerlijke en gezonde lunch bereid voor kinderen door Peter en Anneke. Peter heeft voorhet serveren van het dessert een echte presentatie gemaakt, met clown-assistenten, gespeeld door Vica en Evelina. Het was weer super vrolijk!
Na een rustig uur en een fruit snack praatten de kinderen met elkaar en de vrijwilligers. Hoe moeilijk is het om te scheiden! Tijdens deze maand voelde iedereen zich als een hechte familie.
We hebben gegeten bij McDonalds. Kinderen kregen ook fotoalbums en nog veel meer souvenirs. Dan het eerste echte afscheid aan Erica, Rob, Jaap, Alie, Henny. Hoe triest is het om afscheid te nemen van mensen die erin slaagden om onze familieleden te worden! We moeten vroeg naar bed, morgenochtend vroeg vertrekken. De kinderen misten natuurlijk hun ouders, maar morgen zullen er veel tranen zijn.

12 april 2019

20190412_080641.jpg
Vandaag zijn alle kinderen en de begeleidsters weer naar huis vertrokken. Alle bagage is meegegaan. Sommige kinderen vonden het wel fijn om weer naar huis te gaan, sommige kinderen wilden nog helemaal niet. m 8.15 uur na het ontbijt alle tassen en koffers in de bus gezet en is de bus gaan rijden. We wensen hen een fijne reis terug naar huis en hopen morgen te horen dat zij veilig en gezond thuis aangekomen zijn.
Namen de Wit Russiche begeleidsters nogmaal een heel hartelijk bedankt voor iedereen die zich ingezet heeft om hier zo'n fijne vakantie van te maken, de kinderen zo'n goede gezondheidsboost te geven en vooral een herinnering mee te geven die zij hun hele leven niet zullen vergeten!

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl