SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

 

Meer foto's vindt u in ons fotoalbum 

Week 12

IMGP4719.JPG
 
 Woensdag 18 maart 2015 kwam de bus rond 10.15 uur aanrijden. Diverse vrijwilligers waren al aanwezig om de groep kinderen te verwelkomen. Altijd wat onwennig de eerste minuten, maar na de toespraak van Maarten, wat fruit en wat drinken en foto’s maken, mochten de kinderen naar hun kamers met hun bagage. Daarna hadden zij de rest van de dag vrij om te wennen, te spelen en het terrein te verkennen, zowel binnen als buiten. Ook was er vandaag de eerste boswandeling en ’s avonds na een lekkere douche de eerste poging om te gaan zingen voor het slapen gaan. Dit zal de hele 4 weken op het programma staan, om een rustpunt te hebben vóór zij gaan slapen, samen met het schrijven in een schriftje als een soort dagboekje.

IMGP4783.jpg
 Donderdagmorgen de kledingbeurs, voor sommige kinderen een genot, voor anderen zoiets van: néé, ik heb geen kleding nodig, maar aan het eind had toch ieder kind de armen vol met kleding bij elkaar gezocht. Zo’n gratis markt maak je ook niet altijd mee. ’s Middags zijn we begonnen i.o.m. de arts, om iedere middag het rustuurtje in te voegen, het zal blijken dat dit uurtje voor veel kinderen best belangrijk is, omdat de gezondheid niet zo florissant is als het soms lijkt. Daarna kwam Gert Mulder met de sjoelbakken en werd het een vrolijke en drukke boel, iedereen wilde ieder spel natuurlijk zo snel mogelijk doen, op je beurt wachten is dan wel moeilijk. En toen op het eind van de middag Willem en Erica een trampoline brachten kon deze dag alvast niet meer stuk.

IMGP4814.jpg
 
Vrijdag zijn we begonnen met de eerste schooldag, spannend maar ook een beetje saai natuurlijk. Echter ’s middags werd er een luchtkasteel gebracht en dat was weer groot feest, diverse snoetjes gluurden al door de ramen van de kamers, wat gaat er nu dan komen? Heerlijk! De begeleiding is even naar Lunteren gelopen om de omgeving te verkennen en een enkel boodschapje te doen en toen zij terug kwamen, werden enkele kinderen gemaand om even af te koelen en tot rust te komen. 
 
 

IMGP4839.jpg
Zaterdag met de bus naar dierenpark BurgersZoo, wat een dag! Alle dieren die er waren, de safari, oceaan met de vissen, enz.enz. Maar ook de speeltuin, het was één groot feest. Kinderen vroegen tussendoor of zij ’s avonds weer in het schrift mochten schrijven, zodat zij later niet zouden vergeten wat zij deze dag allemaal meegemaakt en gezien hebben. 
Wij hebben alle kinderen voorzien van een rood T-shirt, een rode muts en een rode sjaal, zodat wij ze met uitstapjes goed konden herkennen en wisten wie er bij onze groep hoorden. Dit leverde ook vragen op van andere bezoekers en wij zijn natuurlijk bereid wat uitleg te geven over onze stichting. De Wit Russische begeleiding is hierover zeer te spreken en dit gaf hen dan weer de rust om ook van zo’n dag te genieten. Eén van de kinderen begon tijdens het wandelen door de dierentuin te zingen: Rode shirtjes (in het Russisch uiteraard) en dan 3 x in de handen klappen, dit werd dan weer door de hele groep herhaald, hierdoor vergaten sommige kinderen dan weer dat zij eigenlijk moe waren.

IMGP4777.jpg
 
 
De eerste dagen zitten er weer op, zij zijn van beide kanten als heel positief ervaren. De kokers waren bijzonder te spreken over de eetlust van de kinderen, er werd gretig van hun eten genuttigd, zij hebben dan ook met plezier de eerste dagen de maaltijden klaar gemaakt.

Week 13

0001.jpg
Maandag 23 maart 2015. Om 7 uur begon de dag op de Wildwal, Voor alle kinderen boterhammen klaar gemaakt ,25 boterhammen met vleeswaren en 25 met jam. Daarbij worden de nodige liters melk en thee gedronken, een goed ontbijt en dan naar school. 
Vanmorgen kwamen de eerste heren en dame van de Ronde Tafel voor ons koken. Zij hadden een makkie want Andre Ebbers kwam langs met de verkoopwagen en hij heeft ter plekke voor ons kibbeling gebakken zoveel als de kinderen lusten. De kinderen vinden het heerlijk en daarbij nog de nodige kg’s gebakken aardappelen en heerlijke salade. Eigenlijk gaat alles op. Ze hebben er erg van genoten en bedankt met een liedje en uiteraard met een luid DANKOEWEL. 
Ook kwam Mirjam van SRK op bezoek, zij heeft uitleg over de stichting gegeven, een rondleiding gehad en werd ook aan het werk gezet.

Na het rustuurtje krijgen de kinderen fruit en drinken. Als dit op is vertrekt de groep naar buiten voor een wandeling en wat spellen buiten, het is mooi weer en deze begeleiding vind het erg goed dat de kinderen veel naar buiten gaan. Om 17 uur zijn ze weer terug. Ondertussen is het brood gesmeerd en hadden we bedacht Wentelteefjes te maken aangezien er nog veel brood lag. Aan gezien we veel brood over hadden hebben we wentelteefjes gemaakt. Dit was een groot succes, Jenet en Steventje hebben aangegeven morgen weer wentelteefjes te maken en daar waren de kinderen heel blij mee. Ook daarna waren de boterhammen niet aan te slepen. Zo veel zelfs dat de begeleiding aangaf dat we niet meer mochten maken.
Na het eten gaan de kinderen weer even spelen en ruimen wij ondertussen de keuken weer op.
Vele handen maken licht werk en binnen korte tijd is alle opgeruimd en kan het avond programma beginnen , dit bestaat meestal uit even spelen, douchen, opschrijven in hun schriftje wat zij die dag beleefd hebben, daarna zingen, wat drinken met iets lekkers er bij, en dan is er al weer een fijne dag voorbij.

IMGP4888.JPG
Dinsdag 24 maart, een dag die rustig begint. Kinderen komen na goed geslapen te hebben uit bed voor ontbijt. Helaas zijn er 2 meisjes ziek, later blijkt dat ze koorts hebben.
Deze dag word er macaroni gegeten, wat ontvangen word met een luid gejuich en 'macaroni, macaroni'!
Na gerust te hebben vertrekken we naar Barneveld voor een bezoek aan het Nairacmuseum waar we een rondleiding krijgen over de expositie 'Dier in het vizier'. We worden rondgeleid door Margot Welle, de directrice. We zijn verrast door de leuke manier en interactieve rondleiding. Kinderen vinden het interessant en leuk, hebben genoeg vragen en komen met de mooiste inzichten. Wat wil je ook, leeuwen, tijgers, een vos met een tv op z'n kop?

Na de rondleiding krijgen we wat te drinken en tijd om rond te kijken in de rest van het museum. Er is genoeg te zien. Bij vertrek krijgen de kinderen een stuiterbal in de vorm van een ei, hoe kan het ook anders. 
Bij terugkomst in de Wildwal worden we ontvangen met opnieuw wentelteefjes. Met de zieke meisjes gaat het gelukkig al een stuk beter, zij konden helaas niet mee, maar we hebben wel een stuiterbal voor ze meegenomen. Blij en een leuke dag achter de rug kunnen de kinderen tevreden gaan slapen!

IMGP4907.JPG
Woensdag 25 maart. Na het ontbijt begonnen de lessen weer. Maar aan het begin van de les heeft de juf eerst uitgelegd wat er gebeuren ging.
Vanmorgen kregen wij n.l. bezoek van de burgemeester van Barneveld Asje van Dijk en ook de ambassadeur Mr. Mikalay Borisavitsj van Wit Rusland kwam met zijn consul op bezoek. De kinderen waren goed geïnstrueerd en gedroegen zich voortreffelijk. Zelfs de kamers waren netjes opgeruimd. Zowel de ambassadeur als de burgemeester hebben ook gesprekjes gehouden met de kinderen, die vonden het natuurlijk heel bijzonder. Deze aandacht, de belangstelling deed de kinderen heel goed, dat was wel te merken. Onder het genot van een bakje koffie of thee heeft Maarten een presentatie gehouden zodat het bezoek nu wat meer weet waar wij mee bezig zijn met onze stichting.
Aansluitend hadden wij de maaltijd van Peter en "zijn kornuiten", die gezamelijk een feestmaaltijd op tafel zetten.

foto.JPG6.JPG
 
Donderdag 26 maart. Vandaag stond er een uitje naar een geitenboerderij en varkensboerderij op de planning. Gelukkig waren er geen zieke kinderen mee, dus we gingen gezellig met z’n  allen. De geitenboerderij was indrukwekkend met zoveel geiten bij elkaar. De pasgeboren geitjes waren natuurlijk het allerleukst, en kregen dan ook veel belangstelling. Op deze boerderij kregen we ook allemaal nog wat te drinken en wat lekkers. Daarna op naar de varkens. Deze konden we vanachter glas bekijken, ook dit was interessant. En we kregen nog uitgebreid uitleg van de boerin met behulp van live beelden van diverse camera’s die in elke stal bevestigd waren. Handig! Kortom, weer een leuk en leerzaam uitje!!
 

IMGP4930.JPG
Vrijdag 27 maart begon rustig met school, de lessen behoren tot het dagelijkse patroon en alle kinderen accepteren dit ook. Ze beseffen allemaal wel dat dit niet alleen maar vakantie is. In de loop van de morgen komen de "kokers" die op gezellige wijze in de keuken aan de gang gaan en als het etenstijd  is zijn de kinderen erg blij als er bami op het menu staat, met tsjiepsie (kroepoek). Het smaakte dan ook weer prima. Wij zijn blij dat er al diverse mensen van de ronde tafel aangegeven hebben over 2 jaar weer te komen koken.
Vanmiddag kwam Geanne van Maanen, zij vertelde de kinderen het verhaal over het dochtertje van Jaïrus en zong met gitaarbegeleiding enkele liedjes. Wat zo mooi is, is dat de kinderen de liedjes die zij leren neuriën op de vrije momenten. De begeleiding is daarna een paar uurtjes naar Barneveld geweest, even een beetje tijd voor henzelf en lekker winkelen. Wij hebben in die tijd een tekenspelletje (geblindoekt) gedaan wat behoorlijk op de lachspieren werkte.

IMGP4937.JPG
Vanavond hebben we de levensboom aangevuld met de handafdrukken met verf. Met behulp van de begeleiding is dit weer goed gelukt en hangt het doek met de levensboom weer boven de deur van de huiskamer. Het blijkt nog een hele toer om de verf alleen op de handen en het doek te krijgen, het is zo aantrekkelijk om elkaar met verfhanden te benaderen! Gelukkig is Erica ook gebleven, zij heeft zich bekommerd om het schoonmaken van handen, wat heel goed gelukt is.
Vanavond allemaal de schoen gezet bij de kachel, niemand heeft een idee waarom, maar dat zal morgen blijken, is allemaal wel heel geheimzinnig maar ook heel leuk.
Alles bij elkaar weer een goed geslaagde dag, al is er in verband met het weer geen wandeling geweest.

Zaterdag 28 maart. Deze ochtend begon met een verrassing: de kinderen vonden snoep in hun schoenen die bij de kachel stonden. Sinterklaas kwam naar onze schoorsteen vannacht! De kinderen aten het snoep al voor het ontbijt. Na het ontbijt gingen we naar buiten, waar Maarten en zijn team een sportevenement georganiseerd had. De kinderen werden verdeeld in vier teams, elk team koos voor een leider. Er waren vijf verschillende spelletjes buiten: een spel met water ballonnen (kinderen stonden op een lijn en gaven de waterballonnen aan elkaar door, zij moesten proberen om hem niet te laten vallen. Als iemand er niet in geslaagd was om een ballon te vangen en hij viel op de grond, kwam er een plons van het water en de speler werd nat. Hoe meer ballonnen het team liet vallen hoe minder punten ze kregen, een spel met paraplu's, er waren twee paraplu’s en vijf ballen. Elk lid van het team moest de ballen in paraplu's gooien. Hoe meer ballen in de paraplu - hoe meer punten kreeg de ploeg), een spel met een voetbal, een memory spel en niet te vergeten het spijker poepen.

IMGP4951.JPG
Vanmiddag eerst het rustuurtje. Dit kwam goed van pas, want de kinderen waren echt moe van de spelen van vanmorgen. Daarna gingen zij allen in een kring zitten en daar kwam zowaar Sinterklaas binnen, samen met zwarte Piet! Sinterklaas heeft uitgelegd, dat hij normaal in december naar Holland komt, maar dat hij nu op vakantie was en graag even bij hen op bezoek kwam. Van enkele kinderen wist hij  wat te vertellen en zo ook van de begeleiding.
Ook deed hij nog een vraag en antwoord spel met de kinderen en aan het eind van de middag kregen alle kinderen een cadeautje van hen. De kinderen hebben volop genoten van deze dag. Het team dat deze dag verzorgd heeft, heeft ook weer een onuitwisbare dag van deze dag gemaakt.

Week 14

IMGP5011.JPG
Zondag 29 maart zijn we met de groep kinderen uit Wit Rusland op bezoek geweest in de kerkdienst van de Ichthuskerk in Voorthuizen. Daar heeft de hele groep, samen met de Nederlandse kinderen, Palmpaasstokken versierd. Het was een vrolijke bezigheid en alle kinderen hielden zich netjes aan de regel, dat zij pas mochten snoepen na de kerkdienst. Na het versieren van de stokken liepen alle kinderen in optocht door de kerk. Ook het ervaren dat zij niet als “zieke”kinderen, maar als volwaardige kinderen behandeld werden is voor hen al heel fijn. De dominee heeft zelfs in het Russisch gebeden en dat de organist het liedje “Dit is de dag” op het orgel speelde vonden zij ook heel speciaal: dat hebben wij ook geleerd!!! Dit is dan o.a. ook een lied dat zij tijdens de kerkdienst gezongen hebben samen met de Nederlandse mensen, Russisch en Nederlands door elkaar, maar gezamenlijk een mooi geheel om te horen. 

IMGP5030.JPG
 
’s Middags kwam Anton Verstoep weer en hebben zij op een kinderlijke manier uitleg gekregen over Noach en de ark. Anton is er nu voor de tweede keer en het valt wel op dat de hele groep met interesse naar hem luistert. Tot slot krijgen zij een kleurplaat en alle kinderen gaan deze met plezier inkleuren. Weer een werkje dat zij mee naar huis nemen.
Aansluitend hebben Erica, Willem en Arjan lekkere broodjes knakworst gemaakt, wat natuurlijk heerlijk smaakte.

IMGP5054.JPG
Maandag 30 maart. Hoe kun je Nederland beter in een keer zien dan in Madurodam! Kinderen blijven rondkijken en zich verbazen over hoe Nederland eruit ziet. Kijk een vliegtuig, een kleine limousine, wat een kleine huisjes en kerkjes. Er is zoveel te zien en wat een grote vogels lijkt het wel! Een fijne dag, maar de dag word nog fijner. Onder luid gejuich zien onze kinderen de zee voor het eerst in hun leven. We worden bijna weg geblazen door de wind, maar de kinderen vinden het fantastisch. De ruige zee, zand, schelpen, ze zijn er niet weg te krijgen! Het weer werkte ook perfect mee, in Madurodam was het wel een beetje fris, maar op het strand stond een straffe maar niet erg koude wind. Volgens de dokter zelfs een gezond wind! En tussendoor ook nog een burgermet patat en een collatje bij de Burger King. Deze dag is zo fijn geweest, is bijna niet te beschrijven, hiervoor moet u in ons fotoalbum kijken.

31-03-2015 003.jpg
 
Dinsdag 31 maart, een rustige en 'normale' dag.
In de ochtend gewoon les, waarbij sommige zelfs Engelse les krijgen. 
Na de middagrust hebben de kinderen een middagje vrij om te doen wat ze willen. Sommige gaan met de juf wandelen, anderen blijven lekker binnen.
Even zo'n rustige dag is voor iedereen ook genieten.
En als broodmaaltijd krijgen de kinderen geen brood, maar poffertjes. Met dank aan Sander Noij genieten de kinderen van de poffertjes. Heerlijk vinden ze het!

IMGP5074.JPG
Woensdag 1 april hadden de kinderen eerst weer gewoon school. Aan het eind van de morgen heeft iedereen zich aangekleed en zijn we op weg gegaan naar restaurant de Lunterseboer. Daar kregen wij een heerlijk maar voorgeschoteld, eerst een drankje wat bestond uit diverse soorten sap, daarna  een feestelijke hoofdschotel en tot slot een dessert van ijs met vruchten, slagroom en verstopt daarin een lekkere lollie! Het was heerlijk en de kinderen hebben dan ook vrijwel alles opgegeten.
Nog even een groepsfoto gemaakt en als bedankje een mooi Wit Russisch lied gezongen.
Daarna zijn we met de hele groep naar De Vogelhorst in Barneveld gegaan waar de kinderen een uur  gebruik mochten maken van de gymzaal. Een hele grote schommel, ringen, basketbalnet en diverse ballen, prachtig! Vooral de arts, maar ook de andere begeleidsters en de kinderen vonden dit eigenlijk veel te kort, zo hebben zij ook hiervan weer genoten.
 

IMGP5097.JPG
Donderdag 2 april begon weer met een rustig ochtendje school. Na het rustuurtje vanmiddag kwam Hinke Roodvoets met de kinderen schilderen. Zij hebben mooie artistieke schilderijtjes gemaakt. Heel kleurig allemaal en verbaasd over hoe eenvoudig zij een schilderij konden maken wat nog mooi is ook. Daarna even buiten spelen en uitleven. Toen zij weer binnen kwamen heeft Hinke geprobeerd hen duidelijk te maken hoe zij iets moois konden maken met wascvokrijt. De meesten begrepen het wel, maar sommigen wilden toch liever gelijk iets gerichts tekenen. Uiteindelijk hebben alle kinderen iets moois gemaakt, veelal met mooie lichte kleuren, maar sommigen met donkere en sombere kleuren. Henke vertelde dat de kleuren die zij hierbij gebruikt hebben veel zeggen over het innerlijke gevoel en dat sommige kinderen echt nog met een groot gevoel van pijn van binnen zitten. Alles bij elkaar was dit een hele fijne middag.

IMGP5117.JPG
 
Ook zijn vandaag de bedden verschoond, wat betekent dat de kinderen waarschijnlijk lekker zullen slapen. Brood en soep is lekker van gegeten en na het eten een telefoonspelletje doen met juf Natasha, wij noemen dit doorfluisteren. Het spel ging met afgewissel Russische en Nederlandse woorden. Hilaris is, hoe het woord grootmoeder wijzigt in gugguggu, maar oma komt weer heel duidelijk aan het eind over.
Natuurlijk is er weer volop gezongen, het “In de maneschijn” gaat hen steeds beter af. En nadat de kinderen naar bed waren hebben we de wascokrijt tekeningen opgehangen langs de muur.

IMGP5120.JPG
 
Vrijdag 3 april. Het eten was weer een feest, Peter was er weer! En hij werd met applaus verwelkomd. Chili concarne dat is lekker! Iedereen doet weer goed zijn/haar best met eten. Toen het toetje kwam moesten alle kinderen de ogen sluiten en nadat dit uitgedeeld was mochten zij kijken, wow, een kuikentje op het toetje! Na het rustuurtje komt Geanne om een bijbelverhaal te vertellen, dat ging over Jezus met de 5 broden en 2 vissen. De kinderen zitten vol interesse te luisteren en genieten ook van het zingen.
 

IMGP5125.JPG
 
Daarna gingen Alie, Jenneke en Nienke zeepkettingen met de groep maken, weer een creatieve middag. Heel erg leuk, en wat ruikt dat lekker, cadeautje voor mama!
Vanavond lekker gebakken eitje bij het brood, maar na alle activiteiten hadden ze zo’n honger dat ze bijna allemaal extra brood wilden. Na het eten lekker buiten gespeeld ten toen kwam Erica met haar strijkkralen, opnieuw wil iedereen meedoen en genieten zij weer volop van ook dit keer weer een nieuw creatief gebeuren. Tot slot zijn zij nog op een haantje pik getracteerd, heerlijk!
 

IMGP5157.JPG
Zaterdag 4 april. Vanmorgen om 10 uur kwamen alle auto's voor rijden 2x ambulancedienst, 2x brandweer en 1x Rode Kruis bus. Snel had iedereen een plekje gevonden. Ze brachten ons naar Hulp Verlening Centrum waar we op gewacht werden door Adri en Corien. na de uitleg kreeg iedereen drinken met wat lekkers en gingen we naar buiten. Er volgde een heerlijke ochtend, De kinderen genoten en de volwassenen stiekem ook. De kinderen mochten spuiten met de brandslang, een ritje in de brandweerwagen en met de hoogwerker naar 32 meter. dit gaf een prachtig uitzicht. Om 12 uur was het programma hier voorbij en gingen we naar Zorg Boerderij het Paradijs.

IMGP5191.JPG
 
Daar hebben we eerst lekkere pannenkoeken gegeten die door de mensen van het Rode Kruis gebakken waren. Daarna mochten de kinderen buiten spelen, er lagen op het hele terrein ook nog ongeveer 100 eieren verstopt die zij mochten opzoeken. Dat was erg leuk, al die gekleurde eieren. En de rit met de paarden en huifwagen in 2 groepen was natuurlijk weer superleuk. Ook werd er volop genoten van het rijden op de skelters en het spelen in de speeltuin. Aan het eind werd er nog een lied gezongen in het Nederlands en in het Russisch als bedankje voor deze mooie dag!

Week 15

0016.jpg
 
5 april. Zondagochtend begon met een Paasspel: in het bos hadden vrijwilligers van tevoren eieren verstopt, die de kinderen moesten zoeken. Iedereen heeft 2 eieren gevonden, zij brachten hen naar de vrijwilligers en ontvingen daar chocolade-eieren. Na de wedstrijd kreeg iedereen vers fruit en gingen ze spelen in de frisse lucht, het weer was geweldig. Aan het einde van het rustuurtje kwam de Anton ons bezoeken. Hij sprak over de geschiedenis van het paasverhaal, jongeren met een gitaar en een piano zongen een paar nummers. Tot het diner werd de tijd besteed aan buiten spelen.

2de paasdag 010a.jpg
6 april Vanmorgen wilde de juf met kinderen naar school, want ja het was toch maandag. Maar vanmorgen waren Liesbeth, Henny,Anne-Evie en Pauline er om wat met de kinderen te doen. Eerst fruit gegeten, daarna de vingerpoppetjes gemaakt. Ondertussen zijn Peter en Anneke bezig met het verrassing menu. Wat zal het zijn??
Er is goed gegeten. Het was heerlijk, vooral het toetje. Een groot applaus voor Peter en Anneke. Alle kinderen moesten met gesloten ogen wachten tot Peter alles had uitgedeeld. Alles ging op en zelfs de slagroomkom werd uitgelekt.
Vanmiddag Bingo onder leiding van Willem en Erica. De kinderen vinden het geweldig.
Na het eten is er nog een extra rondje bingo gespeeld, omdat de kinderen het toch wel een heel leuk spel vinden.

DSC04760.JPG
 Dinsdag 7 april. Vandaag een rustig begin van de dag. De kinderen moeten vandaag gewoon naar school, al hoor je ze daar totaal niet over klagen. In de middag is een bezoek aan het zwembad gepland. Wat genieten ze ervan. Er zitten een paar kinderen tussen die bang zijn, maar na een paar keer heen en weer zwemmen met ze, verliezen ze hun angst en durven het op eigen kracht aan.
De kinderen blijken echte waterratten te zijn, fantastisch om te zien. Moe en voldaan zijn we na het zwemmen uitgenodigd bij eethuis "t Hek in Lunteren om een patatje met een frikadel te komen eten. Alles schoon op!
Tevreden keren we terug naar de wildwal, maar als je denkt dat ze moe zijn, totaal niet. Het is mooi weer en dus genieten ze nog even van de trampoline en het voetbalveld.

rodekruisdag 004.jpg
 
 
8 april. Vandaag weer een superdag gehad met de Wit-Russische kinderen/begeleiders en vrijwilligers.  ‘s Middags kwam het Jeugd Rode Kruis uit Barneveld spelletjes met de kinderen doen. Er waren binnen spelen en buiten spelen en de zon liet  zich vanmiddag ook nog zien, waardoor het buiten nog extra leuk werd. Zowel de kinderen van de groep, als de jongeren van het Jeugd Rode Kruis waren super gemotiveerd om er een leuke middag van te maken, wat dan ook helemaal gelukt is.

P1040920.jpg
Vandaag 9 april gaan de kinderen op stap zonder hun begeleidsters en dat gaat prima, het is prachtig weer daar genieten we allemaal van.
Eerst bezoeken we molen De Vriendschap in Veenendaal. het is prachtig weer en de kinderen vinden het erg interessant.  De molenaar doet erg zijn best de kinderen alles te vertellen, Ilja blijkt een goede tolk te zijn.
Hierna gaan we terug naar de Wildwal voor de lunch en het rustuurtje.
Om 15 uur worden we bij De Hoefslag verwacht, hier wachten 2 mensen van Plezier&Zo ons op voor een wedstrijd Kruisboogschieten. De kinderen begrijpen heel snel wat de bedoeling is, ze vinden het heel erg leuk, al heeft een modderpoel ook grote aantrekkingskracht op sommigen. 
Na de wedstrijd is het tijd om de dorst te lessen en krijgt iedereen een medaille.

DSC_0260.JPG
 
Daarna gaan we naar Meat & Eat van Elstar, hier mogen we met de hele groep komen eten. Wat een feest! eerst stokbrood met soep en daarna gaan we tafelgrillen. Met salade en patat erbij, de kinderen vinden het heerlijk en leuk om te doen. Ondertussen vertellen de kinderen en begeleiders aan elkaar hoe de dag verlopen is. Tot slot nog een heerlijk ijsje en een lolly. Rond 19.30 uur zijn we allemaal moe maar voldaan weer terug op de Wildwal. Wat een heerlijke dag was dit al weer.

20150410_194604.jpg
Vrijdag 10 april. Vandaag weer een redelijk rustige dag. Eerst school, om half 11 hebben we besloten om vandaag de lessen verder te stoppen, het is zulk mooi weer, jammer om dan beneden te blijven zitten. De kinderen gaan lekker buiten spelen.
Na het eten, zelfs met dit mooie weer smaakt hutspot met braadworst heel lekker,  is er het rustuurtje. Daarna de bijbelles en weer lekker buiten spelen. Iedereen geniet van het mooie weer. Na het avondeten het bos in, daar boompje wisselen en een estafette wedstrijd gehouden in 3 ploegen. Lekker moe gaan de kinderen rond 8 uur weer naar binnen, even schrijven, onder de douche en naar bed.

WP_20150411_13_38_35_Pro.jpg
Zaterdag 11 april. Vanmorgen na het ontbijt kwamen Barend en Wilna, die zijn vandaag 40 jaar getrouwd en kwamen met ons lekker koffie met gebak eten. Gezellig. De kinderen hebben voor hen een heel mooi lied gezongen.
Vanmiddag zijn we een leuke auto tour gaan maken met allemaal fiatjes 500.
Willem en Erica hadden een geweldige leuke route uit gestippeld  via binnendoor weggetjes naar de Hartenberg waar we allemaal drinken en chips kregen. Doordat er een aantal bij waren die niet helemaal lekker waren zijn we daar niet al te lang gebleven. Het was namelijk redelijk koud en winderig. Daarvandaan zijn we verder gegaan en zo weer met een grote omweg naar de Wildwal terug gegaan. Daar gingen we lekker eten. We kregen broodjes hamburgers en een ijsje toe. Ondanks de regen een geslaagde dag.

Week 16

IMG_5522.JPG
 
Zondag 12 april gingen we na het ontbijt naar het bos voor een boswandeling. Na de wandeling vierden we de verjaardag van één van de jongens met heerlijke taart en jus dórange.
Onze Nederlandse vrienden zongen een verjaardagslied voor hem. De nacht er vóór hadden zij de woonkamer al helemaal versierd met kleurige slingers en ballonnen. Deze dag was een groot succes, vooral voor Kiril.
Na de lunch kwam de voorganger en was er de laatste bijbelles.
De rest van de dag hebben we vooral buiten doorgebracht.
 

IMG_5533.JPG
Maandag 13 april, ’s morgens weer les op school, het is zo gewoon, na het ontbijt een luid DANKJEWEL en daarna gaan alle kinderen naar hun kamer de schoolboeken ophalen en naar beneden. Enkele kinderen met verhoging blijven op hun kamer, zij krijgen van de dokter regelmatig warme thee met honing en zo nodig een medicijn, 2 x per ochtend komen ze allemaal naar boven om even lekker uit te rennen als het buiten mooi weer is en anders binnen, een soort speelkwartier.
Na het warm eten kwam Peter de huiskamer in met clownsneus en pruik op en uiteraard de slagroombus in zijn handen, een luid applaus voor hem klonk. Het was ook wel een heel komisch gezicht zo. Armen werden uitgestoken, monden gingen open en zelfs de arts zei dat zij soms ook een kind is en dit is één van die momenten.

2015-04-14 09.23.03_resized.jpg
 
 
Na het rustuurtje zijn de sjoelbakken weer gebracht, dat blijven toch wel hele leuke spellen en ondanks de drukte en kabaal is het ook weer een super leuke spelmiddag. Er zijn 5 spellen, dus er worden 5 groepjes gevormd en per groepje wordt een lijst met de punten bijgehouden. Het tellen gaat niet altijd zoals het eigenlijk zou moeten, maar ja, ze hebben veel schik en daar gaat het om.
 

IMG-20150414-WA0001.jpg
 
14 april 2015. Vandaag een rustige dag. In de loop van de dag gaat de zon breder en warmer schijnen. Weer om erop uit te trekken.
Na vanochtend heerlijk bij de Wildwal te hebben gespeeld, gaan we deze middag ons uitleven in Het Uilenbos. Heerlijk is het hier, de schommels, de glijbaan, de kinderboerderij.
En eind van de middag staat er zelfs een pannenkoek klaar met als toetje een ijsje. Een heerlijke, warme en zonnige dag!
 

IMGP5268.jpg
 
 
Woensdag, 15 april. Een beetje een vreemde dag, nog een paar dagen. School is voorbij, eerst lekker buiten spelen. Ook vanmiddag staat helemaal in het teken van buiten blijven, het is echt warm vandaag. Anna-Evi gaat nog wat nagels lakken bij de jonge dames, Alie maakt mooie haarstrikken en kettingen met hen en de jongens vermaken zich vooral met voetballen. Alles wordt voorbereid voor de sponsor/vrijwilligersavond vanavond. Na het avondeten gaat iedereen zich verkleden.

IMGP5302.JPG
Vanavond afscheidsavond. Veel vrijwilligers en enkele sponsoren zijn gekomen.
Maarten houdt een toespraak en noemt op wat er allemaal gedaan is in deze vier weken. Niet alleen de uitstapjes, maar ook de bezigheden van de vrijwilligers worden genoemd. Het is een lange lijst. De inzet was dan ook bijzonder goed.
Daarna de speech van de Wit Russische begeleiding, zij zijn heel tevreden en blij hoe alles geregeld was. Zij vertelden de kinderen zich hier al snel op hun gemak voelden en zich zelfs thuis voelden.
Daarna gaven de kinderen een soort concert weg, zij hebben enkele liederen ingestudeerd en zij waren trots deze te zingen voor de mensen die er vanavond waren.
Onder het genot van een eenvoudig hapje en drankje werden diverse souvernirs uitgedeeld. Het was een heel gezellige en bijzondere avond. 

IMGP5338.JPG
Donderdag 16 april staat bijna helemaal in het teken van tassen inpakken, de kinderen gaan hier na het eten mee aan de gang. Zij krijgen allemaal een extra tas met een een aantal extra cadeaus. Ze zijn hier erg blij mee, maar als zij hun spullen gaan inpakken is het al gauw: HELP!!! Past niet, opnieuw uitpakken en inpakken. Maar uiteindelijk is het gelukt en zo ongeveer alles in ingepakt. Peter komt vandaag koken, dat levert nog een HOERA op! Vanmiddag komt Erica met voor alle kinderen een ijsje, een lekkere verrassing. Daarna komt nog een sponsor voor allemaal en CD brengen met heel veel foto's en een fotoalbumpje. Zij willen dit allemaal in de rugzak voor onderweg. Gelijk ook komen er diverse herinnering boven en is het een vrolijk geheel.

IMGP5377.JPG
 
's Middags kwam Erica lekkere ijsjes brengen en later zijn we met z'n allen naar McDonalds geweest. De kinderen wisten niet waarheen wij gingen, maar vonden de verrassing zeer geslaagd. Zij hebben dan ook een lekker Happy Meal gegeten.
Nadat wij terug waren op de Wildwal hebben is er een disco-dans avondje geregeld door de begeleiding met Wit Russische muziek. Daardoor verliep deze avond op een vrolijke manier en toen de kinderen naar bed gingen waren zij zo moe, dat zij allemaal vrijwel gelijk in slaap vielen.

IMGP5396.JPG
 
Vrijdag 17 april, de laatste dag. Vroeg opstaan, brood eten, de laatste spulletjes in de tassen doen, tassen naar buiten en wachten op de bus. Onderhand kwamen er steeds meer vrijwilligers aan om de kinderen uit te zwaaien en als extraatje kwam RealAdventure een ballonnen-ere-boog plaatsen om het afscheid wat vrolijker te maken, dat was heel leuk.
De bus arriveerde al op tijd en rond 9.15 uur en na het inladen en afscheid nemen vertrokken zij richting huis.
Uiteraard met de nodige waterlanders, maar dat gaf niet, dat is een teken dat zij het naar hun zin gehad hebben hier. Tot slot wensen wij hen een hele goede reis terug naar huis.

De kinderen zijn allemaal veilig aangekomen en met hun families herenigd. Wat zullen ze blij zijn! Ook wij zijn blij dat alles zo goed verlopen is. Wij zijn dankbaar dit samen met alle vrijwilligers en sponsoren te hebben mogen doen voor hen. Een compliment voor iedereen die hieraan meegewerkt heeft! Het is fijn te ervaren dat in deze wereld van jagen, jachten, geen tijd hebben enz. toch te ervaren dat er zoveel mensen zijn die zich belangeloos voor anderen inzetten!
 
Voor de aankomst van de kinderen en de hereniging met hun familie kunt u in het fotoalbum kijken.

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl