SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

16 tot 20 maart 2011

Op 16 maart 2011 stond alles klaar voor de ontvangst van de kinderen.
De verwachting was dat de kinderen tussen 12.00 en 13.00 uur aan zouden komen, maar dit werd vertraagd en tegen 14.30 uur kwam dan toch de bus het terrein van de Wildwal op rijden.
De kinderen waren eerst verlegen natuurlijk, maar vonden al snel hun draai.
Gelukkig zijn alle 22 kinderen meegekomen die verwacht werden.
Ook de arts, lerares en tolk spreken ons erg aan.
Na een welkomst toespraakje van Ad gingen wij allen aan tafel en werd er gegeten.
De spullen naar de kamers gebracht en een eerste wandeling naar het bos. Gelijk kennis gemaakt met de eendjes, dat was al vast heel leuk en het ijs was dus ook snel gebroken.
's Middags kwamen er enkele kinderen van de Ichthuskerk om deze groep allemaal een gevulde etui te overhandigen, die zij goed tijdens de schoollessen kunnen gebruiken.
’s Avonds lekker onder de douche en op tijd naar bed, de kinderen waren deze avond wel heel moe, zij hadden dan ook 30 uur in de bus gezeten.
 
Donderdag 17 maart was er de kledingbeurs. Enkele vrijwilligers hebben in de kelder alle kleding uitgestald en de kinderen mochten om beurten wat kleding uitzoeken. Dat op zich was al een feest. De kinderen die moesten wachten konden lekker buiten spelen.
Halverwege de ochtend en middag is er fruit en sap.
Deze dag kunnen wij allemaal elkaar een beetje leren kennen en wennen.
Peter kwam eten koken en ging bij het toetje vandaag al met de slagroombus rond. De kinderen zullen deze periode niet vergeten wie Peter is, de man van de slagroombus!
Vanavond voor het eerst in het schrift geschreven over deze dag en de eerste liedjes gezongen.
Het valt ons op dat de kinderen onder het eten heel rustig zijn.
Toen de kinderen in bed lagen hebben wij als organisatie met de begeleiding gesproken over het programma, de verwachtingen van beide kanten e.d. Dat voorkomt veel onduidelijkheid. De begeleiding is zeer content met de regels en het programma, ook met het “verplichte” rustuurtje na het eten ‘s middags.
 
Vrijdag 18 maart. Vandaag de eerste schooldag, in de kelder waar een heuse klas in ingericht. De kinderen hebben daar niet zo’n zin in, maar het verloopt allemaal goed. Halverwege de ochtend komen boven, drinken wat, eten fruit en gaan even lekker buiten rondrennen.
Na het warm eten tussen de middag en het rustuurtje komt Gert Mulder met zijn sjoelbakken. Al gauw staan de kinderen voor de ramen van de slaapkamers, wat staat er nu te gebeuren?
Sjoelen kennen zijn niet, maar na de uitleg en wat uitproberen gaan ze aan de gang, er is een parcours van spel naar spel en zij vinden het prachtig. Willen ook graag alle spellen uitproberen en dan nog eens en nog eens. Aan het eind heeft de begeleiding de punten opgeteld en wat prijsjes uitgereikt. Nog een gejuich na de mededeling dat Gert Mulder nog eens zou komen met zijn sjoelbakken.
Het is fijn dat de Wit Russische begeleiding ’s avonds, als de kinderen in bed liggen bij ons komen zitten en wij wat napraten over de dag.
 
Zaterdag 19 maart. Vanmorgen na het brood eten kwamen de nieuwe vrijwilligers. Zij hebben met de kinderen de Boom aangevuld met handafdrukken, even lekker knoeien met verf. Carina hield zich bezig met de handafdrukken en Arjan heeft het op zich genomen om de verf weer van de handen van de kinderen te wassen, dit was een moeilijk karweitje maar het is gelukt. Nu hangt het laken met de boom weer op zijn plaats, hij ziet er steeds kleuriger uit.
Het rustuurtje is behoorlijk ingekort vandaag, daar wij naar de PTC + gaan. De kinderen hadden niet echt een idee wat hen te wachten stond, maar het is weer een supermiddag geworden. De groep is in twee gedeeld, de ene groep ging rond met Kees, de andere groep met Lydia. Slangen, ratten en muizen, konijnen, vissen, spinnen en katten. Lief, leuk en vooral spannend!
Na de PTC + zijn we naar Barnies geweest, waar we heerlijke patat met kip hebben gegeten.
Daarna weer naar Lunteren waar de avondvrijwilligers al gauw kwamen. Zij hadden spullen bij zich om kaarten te maken. Er waren eerst maar een paar meisjes die hiermee begonnen, maar al snel kwamen er meer kinderen en is de hele avond gevuld met het maken van kaarten.
Nadat de kinderen naar bed waren hebben wij de huiskamer versierd met slingers en ballonnen.
 
Zondag 20 maart. Vandaag is Nikita jarig. Klok’s Bakkerij heeft getrakteerd op een taart voor de jarige.  Na het ontbijt hebben wij hem de taart gegeven onder een Russisch verjaardagsliedje met aansluitend een Hollands verjaardagsliedje. Daarna mocht Nikita de taart aansnijden en ronddelen. Dat was feest. Nikita is heel verlegen en juist dan is het heel speciaal om je verjaardag te vieren en even in de volle belangstelling te staan.
Maarten en Henk gaan met de kinderen het bos in, een levend stratego-spel doen. Er zijn 2 groepen gemaakt en beide groepen willen natuurlijk winnen. Er moest een schat gezocht worden en dit was gelijk een cadeautje voor de jarig. De kinderen komen met gekleurde wangen terug, zij hebben het goed naar hun zin gehad in het bos.
De kinderen hebben vandaag hun eerste bijbelles gehad en vonden het erg interessant.
Na afloop was er een werkje maar vanwege het mooie weer werd dit snel aan de kant gedaan.
Het zingen gaat al heel goed. Je bent verbaast dat de kinderen zo snel aanleren.
 

21 tot 27 maart 2011


Maandag 21 maart 2011
Vanmorgen is er weer les. Tussen de lessen door komen ze even naar boven voor wat drinken en een lekkere fruithap. Dat gaat er wel in. Tussen de middag heerlijk gegeten en na de middagslaap is het tijd voor een wandeling naar de eendjes, er wordt veel brood gegeten dus inmiddels zijn er ook veel korstjes. Het weer is prachtig dus we gaan er lekker op uit. Toch merk je dan wel aan de kinderen dat het voor sommigen heel vermoeiend is.
Fijn dat er heel de dag enthousiaste vrijwilligers klaar staan om het verblijf voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. Steeds staat er weer een gezonde maaltijd of een lekker fruit tussendoortje klaar. Maar ook niet te vergeten de vrijwilligers die zorgen dat de Wildwal of de kleding van de kinderen weer schoon zijn.
Na het eten wordt er nog weer even buiten gespeeld en daarna is het tijd om te schrijven in het dagboek, en daarna even zingen en dan onder de douche en naar bed.
 
Dinsdag 22 maart 2011
Vandaag is Artjom jarig hij wordt 11 jaar. Ook nu is er weer een heerlijke taart.  Hij wordt in alle talen toegezongen dan mag hij de taart snijden. In een ommezien is hij opgegeten. Wat smullen de kinderen er van.  Tussen de lessen door wordt het een heel feest. Therapie voor de longen vindt Dr. Maxim. De kinderen zingen het hele repertoire van 's avonds en zelfs nog Russische liedjes. De vrijwilligers die er zijn genieten ervan. Dus ook zij moeten er aan geloven. Dan zetten de vrijwilligers het Wilhelmus in. Daarna is het weer tijd voor de les.
Na een heerlijke maaltijd gaan de kinderen naar hun kamer en blijven daar tot dat er om half drie weer bijbelles is. Over Eva die Adam verleid om een appel te eten. De kinderen luisteren goed en na afloop wordt er driftig geknipt en geplakt aan het werkje.
Inmiddels zijn er 3 dames van de werkgroep Baarn die de kinderen verwennen met chocolade, 4 kinderen van deze groep zijn ook al eens in Baarn geweest, dus het is leuk om elkaar weer te zien.
Daarna gaan we eten. De soep en de knakworst gaan er goed in. Na het eten gaan de kinderen schilderen, de bedoeling was een portret maar de begeleiding stelt voor om iets te schilderen dat met 25 jaar Tsjernobyl te maken heeft. Indrukwekkend om te zien wat er geschilderd wordt.
Daarna wordt er geschreven en gezongen. Natalja gaat achter de piano en dat klinkt heel erg mooi. En dan is ook deze dag al weer voorbij. En dus ook de eerste week zit er al bijna op.
 
Woensdag 23 maart 2011.
Sonja en Jaap hadden vannacht nachtdienst, alles is rustig verlopen.
Vanmorgen hebben de kinderen les gehad.
Ze hebben heerlijk gegeten van de bloemkool, aardappels en kip, wat door de vrijwilligers gekookt was. Het is steeds weer een verrassing of de kinderen de groente lekker vinden of niet.
Vanmiddag werd er een luchtkussen op de parkeerplaats geplaatst, de kinderen waren verrast en vonden het heel leuk. De begeleiding vond dat de kinderen te wild waren en splitsten de groep in 2 delen.
Een aantal jongeren van het jeugd Rode Kruis kwamen en zij gingen mt 1 groep een aantal spellen doen, terwijl de andere groep op het luchtkussen sprong. Halverwege werd dit gewisseld, zodat iedereen aan zijn trekken kwam. De spelen met het jeugd Rode Kruis was ook zeer interessant en erg leuk.
Het weer was vandaag fantastisch, dus ze zijn veel buiten geweest.
De avond was voor de sponsoren. Deze worden natuurlijk hartelijk bedankt, zonder sponsoren kunnen wij natuurlijk niets. De kinderen zongen voor hen een Wit Russisch lied, er waren een paar toespraakjes en enkele kinderen werden geïnterviewd over de eerste week hier. Peter en Simon hebben voor heerlijke hapjes gezorgd vanavond. Alle kinderen zijn het er over eens, dat het eerst wel even wennen was, maar nadat zij na aankomst op hun bed een welkomst pluche beestje vonden, was het al gauw zo, dat zij het hier heel erg fijn vinden. En dat is nu nog zo.
 
 
Donderdag 24 maart 2011.
Vanmorgen weer school, ze hebben er zin in, de kinderen gaan hier graag naar les.
Tijdens de pauze drinken ze sap en eten een beker gemengd fruit. Na nog even buiten gespeeld te hebben gaan de lessen weer verder.
De stamppot rauwe andijvie gaat er redelijk goed in, maar vooral  naar de spekjes kijken ze erg uit. Na het eten het dagelijkse rustuurtje.
Om 15.00 uur komt Gert Mulder met het stokkenspel. Dit is reuze interessant en enkele kinderen zijn hier heel behendig in. De andere spellen, het spijkerpoepen, geblinddoekt een poppetje tekenen en met ballonnen om de enkels elkaars ballon laten knallen vinden ze ook super leuk. Er wordt veel gelachen en iedereen is blij. De traktatie van Gert, een mars voor allemaal wordt dan ook nog met gejuig ontvangen. Ook Adrie en Ditty hebben genoten van deze middag. Het was dan ook weer prachtig weer.
's Avonds heeft Alie samen met Rose-Anne en Elise het geblindeerde koekhappen gehouden, ook dit was natuurlijk weer heel fijn, de kinderen genoten van het spel met als beloning de lekkere koek.
 
Vrijdag 25 maart 2011.
Na schooltijd lekker gegeten, chili concarne, dat ging er in als zoete koek. Ook de sla er bij smaakte iedereen prima. Even een rustuurtje, het blijkt steeds weer dat dit voor veel kinderen toch wel nodig is en zij hebben er geen van allen moeite mee. Daarna hadden Marit en Zeger het fruit en drinken al klaar staan, zij zijn net zo lang doorgegaan met uitdelen tot alles schoon op was.
Daarna naar het grote grasveld, waar Lize een hints spel met hen ging spelen. Dat was lachen.
Zeger moest er ook aan geloven, maar hij beeldde zijn vliegtuig zo duidelijk uit dat dit al snel geraden werd.
's Avonds waren Erica en Willem er. Op verzoek van de wit Russische leiding werd er een disco georganiseerd in de kelder, de verlichting en de geluidsinstallatie uitgeprobeerd en het werd een superavond. Eerst nog wat rustig, de jongens hadden niet zo'n haast, maar later met hulp van de begeleiding kwam iedereen steeds meer los en het werd een hele fijne avond. Nikita is niet gesteld op harde geluiden en is boven gebleven, ook op aanraden van de arts. Er is steeds iemand bij hem gebleven om een spelletje rummikup te spelen, hij kende dit nog niet, maar vindt het nu een superspel. Voor de andere kinderen was deze avond dus eigenlijk een hele goede bewegingsavond.
Moe, maar zeer tevreden ging iedereen naar bed. Helaas is hierdoor het schrijven er bij ingeschoten, maar dat wordt morgen wel ingehaald.
 
Zaterdag 26 maart 2011.
Vandaag een bijzondere dag, de kinderen staan al vroeg klaar, want we gaan met hen naar Burgers Zoo. Om 9.15 uur staat de bus klaar en iedereen stapt in. Heel speciaal is ook dat vandaag Lieke met haar familie mee gaat. Lieke zit in een proces, vergelijkbaar met wat enkelen van de kinderen van de groep meegemaakt hebben. Liekes ziekte is voor de groep heel herkenbaar en zij wordt door alle kinderen gelijk geaccepteerd, zonder dat iemand daar bijzondere aandacht aan besteed. En Lieke en haar ouders kunnen zien, dat er toch een toekomst kan zijn voor haar.
In Burgers Zoo gaan we eerst wat drinken met een haantjepik er bij, daarna gaan we op pad. Een olifant, giraffen, zebra’s,leeuwen,  heel bijzondere vissen die zelfs boven je hoofd zwemmen en alle andere dieren. De safari, de Bush, het is allemaal heel bijzonder en prachtig. Iedereen geniet volop, zowel van de dieren als van het park. Rond de middag eten we met z’n allen lekker patat met worst er bij. En dan aan het eind nog een uurtje in de speeltuin, super!
Hoewel iedereen het fijn vind om de speeltuin te zien gaan toch niet alle kinderen er spelen, sommigen zijn zo moe, dat zij alleen maar willen zitten, uitrusten en kijken hoe andere kinderen spelen, maar ook daar genieten zij weer van.
Weer in de bus naar Lunteren vallen enkele kinderen in slaap, maar aangekomen is iedereen weer klaar wakker. Daar staan Peter en Anton met de erwtensoep te wachten. Het roggebrood er bij vinden de kinderen maar niets, maar de spek er op smaakt wel heel lekker.
Vanavond nog even schrijven over de laatste 2 dagen.
Na zo’n dag merk je nog weer extra dat deze kinderen toch nog niet zo heel veel kunnen hebben, ze zijn snel moe, maar willen toch zoveel mogelijk genieten en ook dat is de bedoeling natuurlijk.
 
 
27 maart 2011.
Zondag hebben we er weer een leuke dag van gemaakt. We begonnen de dag met een boterham net zo als altijd. Daarna gingen we een leuk ochtend spel spelen {hutspot}. Een leuk spel dat je in 4 groepen kan spelen, 2 tikkers,  het ene team heet  bij voorbeeld blauw. Als de spel leider blauw roept, moet team blauw naar de mat rennen, en de twee tikkers moeten hen dan tikken. Als je wordt getikt moet je in het vak gaan zitten waar je naar toe moest rennen. En het was een groot succes ze wilden het 3 keer doen {elk spel duurt ongeveer een kwartier}. Nadat we lekker in het bos hadden gespeeld, stond het fruit al weer klaar. Na het fruit en wat drinken mochten we even vrij spelen. Buiten op de wip, kralen, voetballen, tekenen, tafelvoetbal, badminton, steppen en nog veel meer…  Toen we hadden gespeeld was het tijd voor een warme maaltijd. het viel goed in de smaak want alle bordjes waren gelijk leeg. daarna ging iedereen naar zijn kamer voor een middag dutje. Ondertussen kwam er een man die uit de bijbel ging voorlezen. Het werd gezegd in het Engels en door de tolk in het Russisch vertaald. We hebben liedjes gezongen en daarna nog even bijgepraat. Daar hoorde ook een knutsel werkje bij{de ark van Noach}. Daarna verzon de tolk nog twee spelletjes. Je hoefden niet mee te doen. Maar bijna iedereen deed mee  en toen was het al weer tijd voor het avondeten. Een lekker broodje want in Rusland eten ze ‘s ochtends brood, ’s middags warm en ik zal zo vertellen hoe dat op school gaat, en ‘s avond warm. Op school wordt er eten gemaakt door mensen die daar werken. Voor de kleuters soep en een toetje. En voor de groepen 3 tot 8 gewoon warm eten met een stukje taart als toetje. Daar betalen ze ongeveer 0,50 per week voor. Daarna spelen,  daarna schrijven en dan naar bed.
Thomas Raijmakers (11 jaar)

 

28 maart tot en met 3 april

Maandag 28 maart
Als je een week niet geweest bent dan kun je zien dat de kinderen er al echt beter uit gaan zien. Er wordt dan ook weer goed ontbeten en daarna is er school. Voor de lunch is er vandaag rode bietjes met een speklapje, dit gaat er aardig in. Maar het toetje wat Peter vandaag verzonnen heeft is een grote hit. De paaseitjes en de schuimpjes op de yoghurt zijn een groot feest en het feest wordt groter als Peter de slagroombus weer tevoorschijn tovert. Na een uurtje rust gaan we zwemmen. Helaas kunnen een paar kindjes niet mee vanwege keelpijn en verkoudheid, maar de rest geniet enorm van het waterspektakel. Enkelen kunnen niet zwemmen maar hebben ook veel plezier met zwembandjes om en de begeleiding van onze vrijwilligers in het water.
Als we de kinderen hebben opgehaald die zijn thuisgebleven gaan we naar het Hek, waar we uitgenodigd zijn om een frietje te komen eten. En wat een werk hebben ze er hier weer van gemaakt om de kinderen het naar de zin te maken. Frisdrank, frietjes, frikandellen en ijs is natuurlijk al een feest. Maar de emmers vol met kadootjes dat maakt het feest helemaal af. Een beetje moe maar voldaan komen we weer thuis. Er wordt nog wat buitengespeeld, maar al snel komen de boekjes te voorschijn om over vandaag te schrijven, wordt er een kaart naar huis geschreven en daarna weer lekker zingen. Wat hebben ze veel geleerd in 1 week, ben echt verbaasd hoe goed ze al "in de manenschijn" kunnen zingen. Hierna volgt een lange en rustige nacht. Het is weer erg leuk om terug te zijn.
 
Dinsdag 29 maart
Vanmorgen na het ontbijt gaan de kinderen weer naar school. Halverwege de ochtend is er weer even de fruitbreak, die valt altijd in de smaak. De vrijwilligers weten er altijd weer een feest van te maken. Door Lieneke, Antoinette en Pauline is er heerlijk gekookt volgens Hollands recept. Wij vonden het heerlijk smaken maar de kinderen hadden liever de worst dan de heerlijke stamppot zuurkool.
Na de middagslaap komt eerst Anton voor de Bijbelles, hij verteld over Ezau en Jacob. Tussendoor wordt er steeds genoten van het prachtige weer. Daarna komt kapster Lydia en mogen alle kinderen die het willen hun haar laten knippen. Sommige kinderen zijn vast besloten dat ze niet willen maar de meeste willen heel graag. Als er dan aan het eind voor de meisjes een armband is en voor de jongens een pot gel is iedereen heel blij.
Omdat het inmiddels etenstijd is blijft Lydia gezellig mee eten. Ze treft het wel want er wordt een enorme hoeveelheid brood naar binnen gewerkt. Ze is dan ook heel verbaasd dat er zo veel gegeten wordt, en dat het er allemaal zo rustig naar toe gaat. Zelf zijn we daar ook regelmatig verbaasd over. 22 kinderen bij elkaar en dan toch zo rustig. Pauline en Marielle bakken eerst 30 eieren en daarbij komen dan nog de nodige boterhammen met vleeswaren, jam en chocola. Er wordt zoveel gegeten dat er geen korstje over blijft. Sommige kinderen eten wel 10 boterhammen, het is niet aan te slepen! Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat de kinderen de stamppot zuurkool niet heel erg wisten te waarderen. Na het eten gaan de kinderen nog even schilderen en daarna het dagelijkse ritueel van schrijven en zingen. En dan is ook deze fijne dag al weer voorbij.
 
Woensdag 30 maart 2011.
Zoals iedere morgen eerst weer les. Eigenlijk hebben zij in Wit Rusland vakantie, dus de lessen zijn aangepast naar creatieve lessen. Na het eten het bekende rustuurtje, waar nog steeds ieder kind zonder commentaar deel aan neemt.
Als de vrijwilligers arriveren wordt er eerst voor fruit en drinken gezorgd en na het nuttigen hiervan gaat de hele groep naar het veld waar Leroy met hen enkele sportieve spellen speelt. De kinderen hebben hier grote schik van. Het is heel goed voor hen dat zij zoveel buiten kunnen doorbrengen, het weer werkt ook vandaag weer goed mee en ze zijn lekker moe als het tijd om te eten is.
’s Avonds hebben Remco en Jan tatoeages op armen van de kinderen getekend, dit vonden zij ook weer heel leuk en het douchen daarna ga wel een enkel probleempje. Straks was ik het er weer af!
 
 
 
Donderdag 31 maart 2011.
Het zat in de planning om vandaag naar de Julianatoren te gaan, maar helaas kan dit niet doorgaan, het regent de hele dag en de Julianatoren is nog gesloten. Gelukkig hebben wij een alternatief gevonden en zijn we naar Ballorig in Houten gegaan. Eerst moesten echter de bedden verschoond worden en dat was dan weer even wat minder, maar toen de bus kwam was iedereen klaar.
Fred liet in de bus een kat die terug praat, op zijn mobiel zien aan enkele kinderen, dat vonden ze erg leuk en hadden ze erg veel lol mee.
Aangekomen bij Balorig gingen de jassen uit en gingen de kids spelen. Vooral de fietshelikopters waarmee je door de ruimte, in de lucht fietste, waren erg populair. Er werd vol naar ons beneden gezwaaid. En er werd ook veel gesprongen op de trampolines.
Na de patatjes gingen de kids weer, met volle overgave, verder spelen. Het was mooi om te zien hoe de kids veel plezier hadden. Er waren er die wel meer als 10  keer dezelfde attractie deden, en dan nog steeds met een brede lach.
Toen we terug waren in Lunteren begonnen de voorbereidingen voor de
herdenkingsavond. 3 andere vrijwilligers begonnen met eten koken.
De woon,- eet kamer werd om getoverd tot een ware herdenkingsplaats.
Nagenoeg alle kids hielpen mee. Er werden 1597 kaarsjes geplaats in de vorm
van het straling symbool (symbool voor kernenergie ), met een grote 25 eronder.
Toen hebben we witte kool stamppot, met een gehaktbal en pindasaus gegeten.
Na het eten was het dan zover; de vele kaarsjes werden aangestoken. Het was een hele klus, maar het was het waard. Het was een erg mooi gezicht al die kaarsjes.
De voorzitter opende de herdenking met 1 minuut stilte.
Pauline had speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven.
Dat was erg mooi. Verder hield de Russische dokter nog een woord van herdenking.
De Russische juf las een gebedje voor uit een dagboek van een meisje van 13 die uiteindelijk is overleden aan de gevolgen van het ongeluk met Chernobyl, welke Wilna in het Nederlands vertelde, zodat iedereen wist waar het over ging.
Daarna zongen 4 meisjes nog een Russisch lied.
Het was een mooie herdenking, waarna wij en de bezoekers, nog wat konden drinken.
Inmiddels was het  slaaptijd geworden voor de kinderen. Het was een dag die voor herhaling vatbaar
is.

Vrijdag 1 april 2011.
Ondanks dat iedereen een beetje nerveus was omdat vandaag de Wit Russische ambassadeur op bezoek komt, hoor je al vroeg de 1 april grapjes. Erg leuk om te ervaren dat zij dit gebruik ook kennen. De slaapkamers worden extra goed opgeruimd en het ziet er allemaal netjes uit.
Om half 11 wordt de ambassadeur verwelkomd door wethouder van de Hengel die hier ook spelciaal voor naar Lunteren is gekomen. Er zijn wat officiële welkomstwoorden, de ambassadrice krijgt een rondleiding door de Wildwal, maakt kennis met de kinderen, die netjes in hun klaslokaal zitten. Zij vraagt enkele kinderen wat en stelt hen op hun gemak. Het is plezierig om te zien hoe zij met alles omgaat en ook de Wit Russische begeleiding is heel tevreden over het bezoek.
Ook Klaas en Mirjam van onze hoofdorganisatie SRK zijn goed te spreken over alles hier.
Zij blijven eten, Simon, Eveline en Rina hebben heerlijk gekookt en de kinderen reageerden vooral op het toetje wat er voor deze speciale gelegenheid dan ook heel mooi uit zag en net zo lekker smaakte.
Tijdens het rustuurtje na het eten kwam er een journalist van de EO, hij wil een verslag schrijven in de Visie over 25 jaar na de Tsernobylramp. Hij interviewt 3 kinderen en lerares Natasha. Natasha heeft de ramp zelf meegemaakt en haar zoon heeft ook kanker gehad. Zij en haar zoon hebben het hele proces waar deze groep kinderen in zetten persoonlijk meegemaakt en soms vindt zij het moeilijk om er over te vertellen, maar zij vindt het ook belangrijk dat zo’n verhaal verteld wordt.
’s Avonds, na het eten wordt de kelder in gereedheid gebracht voor weer een disco, de kinderen kunnen zich weer even lekker uitleven.
Moe maar voldaan schrijven zij nog even in het schriftje en gaan dan naar bed.
 
Zaterdag 2 april 2011.
Vandaag wordt al weer een bijzondere dag, wij worden opgehaald met een busje van de brandweer en een rode kruis busje en dan op weg naar het Hulpverleningscentrum.
Hier werd iedereen verwelkomd met koffie, sap en cake er bij. Daarna begon het programma, waar ook de begeleiding en vrijwilligers aan mee mochten doen. In de hoogwerker van de brandweer, een echt brandweerpak aan, spuiten met de brandweerslang, praten met elkaar door de walkie talkie en personen vervoeren op de brancard. Tegen etenstijd gingen we naar het Paradijs, daar werden heel veel pannenkoeken gebakken en daarna mochten de kinderen gaan spelen. Maar eerst nog een grote verrassing, de groep werd in tweeën  gedeeld en er waren 2 ritten met huifkar en 2 paarden ervoor geregeld. Om de beurt mochten wij mee met een rit door de omgeving van het Paradijs, prachtig!
Als bedankje hebben de kinderen het lied “In de maneschijn” gezongen voor de organisatoren en medewerkers van deze dag.
De dag hier eindigde met de inmiddels traditionele touwtrekwedstrijd.
Het weer werkt helemaal mee, de zon scheen de hele dag volop en het was heel warm.
Het is niet in woorden uit te drukken hoe de kinderen vandaag genoten hebben.
 
Zondag, 3 april 2011
Toen Peter en Henk om 9.00 uur binnen kwamen zat de groep nog aan het ontbijt. Toen alles opgeruimd was ging de groep naar buiten voor een spel trefbal. Het viel niet mee om het spel uit te leggen aan de groep maar na ongeveer een uur ging het spel dan toch van start en hoe langer er gespeeld werd hoe beter het ging. Na het fruit eten mochten de kinderen op het springkussen van de buren en daar werd goed gebruik van gemaakt. Daarna even uitrusten en een DVD gekeken. Het was een fijne morgen (Henk en Peter van 't Ooster)
Ondertussen werd er door Kees en Lydia heerlijk gekookt. Na het eten het verplichte rustuurtje. Ondertussen kwamen Willem en Erica.  Er werd snel wat gedronken en toen was Anton er al voor de bijbelles. Daarna werd er een kleurplaat gekleurd en toen was het tijd om lekker buiten te spelen. (Willem en Erica van Ginkel)
 Bij het brood was er voor de kinderen een grote gehaktbal dus werd er wel wat minder brood gegeten. Daarna werd er weer een heerlijke boswandeling gemaakt. Dan nog wat drinken met een paaseitje erbij. Al met al een gezellige en relaxte avond.
(Alice van Ingen en Kitty Brouwer)
 
 

4 april tot en met 10 april

Maandag 4 april
Vanmorgen was er een zeer voedzaam ontbijt voor de kinderen. Gijs en Jos waren er en die maakten voor iedereen gebakken ei met bacon, dat ging er goed in bij de kinderen.
Rond 9 uur begon de les maar om 10.15 uur was de hele groep weer in de huiskamer en ging ondanks het voedzame ontbijt de fruithap er weer goed in.
Na de middagrust hebben alle kinderen heerlijk buiten gespeeld of gekleurd. Na bijna 3 weken vermaken zij zich nog steeds prima.
Na het avondeten was er eerst een boswandeling met Marit en Ellis en daarna kwam Lieke Ploeg met haar ouders en zusje op bezoek. Ze brachten een paar grote dozen met cadeautjes mee. Lieke en haar zusje hebben elk kind een cadeautje gegeven. Daarna was het tijd om wat te drinken en hebben we met z'n allen gezellig gezongen. Lieke en Naniek zongen mee, dat was heel erg leuk. Na afloop ging Lieke even kijken hoe de slaapkamers van de kinderen er uit zien. Heel mooi was het om toen te zien hoe de meisjes met elkaar probeerden te praten, en ook om te zien hoe ze elkaar toch begrepen. De meisjes vertelden Lieke dat zij allemaal ook kaal geweest waren en lieten nu heel trots hun mooie lange haren zien. Op hun manier probeerden zij Lieke een hart onder de riem te steken, mooi was dat.  Al met al een fijne avond en Lieke komt nog een keer terug, en dat vinden de kinderen heel gezellig.
 
Dinsdag 5 april
Na de nodige boterhammen te hebben gegeten ging de groep weer naar de kelder om het lesprogramma te volgen.
Tussen de middag is er weer heerlijk gekookt door Anita, Gea en Lieneke, alhoewel de spinazie niet door iedereen gewaardeerd wordt.
Na de maaltijd gaan de kinderen even rusten op hun kamers en langzaam druppelen de middag vrijwilligers al binnen.
Na wat fruit en drinken gaan we naar het Uilenbos. Hier wordt door de kinderen heerlijk gespeeld en genoten van de geitjes en de lammetjes.Ondanks dat het wat fris is vermaken de kinderen zich prima.
Aan het einde worden we getrakteerd op patat met cola en een ijsje. Ondanks dat er al verschillende keren patat gegeten is gaat het er ook nu weer goed in.
Om 19.30 uur komt Alie nog met een paar kleinkinderen en wordt er gezellig met elkaar gezongen en muziek gemaakt.
Vanavond een beetje op tijd naar bed want morgen wordt het weer een drukke dag.
 
 
Woensdag 6 april
Vandaag staat het Dolfinarium op de planning. Dit is altijd een groot feest, niet alleen voor de kinderen maar ook voor de begeleiders. De dag start koud maar gelukkig wordt het in de loop van de dag prachtig weer. Allereerst wordt er genoten van een heerlijk haantje pik, maar er is al zoveel te zien dat de kinderen al ongedurig heen en weer lopen. We gaan dan ook maar alvast naar de eerste show van de piraten. Druk klappend en juichend genieten ze hier aanzienlijk. Ook alle volgende shows vinden ze prachtig en als de zon dan doorkomt is ook de speeltuin een groot feest. Op de terugweg in de bus is het heel stil, er wordt druk gewerkt aan een middagdutje door iedereen. ’s-Avonds worden er nog een paar tatoeages geplaatst en wordt de dag weer afgesloten met zingen en schrijven.
 
Donderdag, 7 april 2011
Vandaag een beetje anders dan de andere dagen.
De begeleiding gaat met Wilna en Corinne naar Amsterdam en Margriet blijft bij de kinderen op de Wildwal.
Dus dit keer geen school maar knutselen onder leiding van Ditty en Erica, de kinderen maken een fotolijstje voor thuis.
Het is vandaag zulk mooi weer dus de kinderen maken het werkje snel af en dan gaan ze lekker buitenspelen. Jong en oud vermaakt zich prima.
Ondertussen wordt er weer heerlijk fruit gegeten en lekker buiten koffie gedronken. Daarna vertrekken we voor een heerlijke lunch naar de Lunterseboer. Hier worden we verwent met een heerlijk gerecht. Dat gaat er bij allemaal wel in.
Daarna weer terug en dan is het tijd voor het dagelijks rustuurtje.
Vandaag niet zo lang want pastor Albert komt. Ja en dan is er toch een klein probleem. We hebben even over het hoofd gezien dat er geen tolk aanwezig is. Maar dan blijkt dat Anja en Dima en Slawa toch iets meer Engels kunnen dan we steeds dachten en met een beetje Russisch van Albert en Margriet komen we er redelijk uit. Gerlinde en Gretha hebben het bijpassende werkje goed voorbereid en zo krijgen de kinderen toch wel een beeld van het verhaal van de Goede Herder.
Daarna wordt er weer heerlijk buiten gespeeld. Aan het eind van de middag wordt het brood klaar gemaakt met behulp van een paar meisjes en de jongens zijn ook heel bereidwillig om een en ander te doen. We zijn al vroeg klaar met eten en Jenneke en Pauline besluiten om de strijkkralen maar eens voor de dag te halen. Sommige kinderen kennen het, voor anderen is het nieuw. Enthousiast wordt er geknutseld en zo vliegt de avond weer voorbij. Na het gebruikelijke avond ritueel is het rond 21.00 uur weer rustig. Nog maar 1 week en dan zit deze fijne periode er al weer op.
 
Zaterdag 9 april 2011.
Een prachtige dag 's morgen lekker ontbeten daarna alles weer opgeruimd en lekker naar buiten .
Sonja ging met de 3 begeleiders even naar Ede en wij met de kinderen trefbal doen op het grote veld.
De meeste deden lekker actief mee, maar sommigen vonden het veld nog te nat en de bal te vies.
Na het spelen lekker wat gedronken de meeste gingen ondanks het mooie weer toch naar binnen.
Tussen de middag lekker macaroni gegeten waarna de kinderen even gingen rusten.
Om half 3 kwamen ze er weer uit waarna de meisjes kettingen en armbandjes gingen maken en de jongens buiten hout branden met een soldeerbout.
In de loop van de middag is Sonja met 3 van de jongens naar het voetballen van haar eigen zoon geweest. Zij vonden dat heel leuk om mee te maken.
Rond half 5 kwam er een poffertjesbakker die voor iedereen ging bakken zoveel ze wilden.
Tot 9 uur nog lekker gespeeld, toen schrijven en naar bed.
Vanavond is Maxim met het Rode Kruis naar het Gelredoom geweest. Daar was een concert waar het Rode Kruis zou posten. De arts mocht niet helpen, maar wel kijken en meemaken wat er hier in Nederland allemaal bij zo'n concert komt kijken. Hij vond dit heel interessant, groots en complex.
Al met al weer een hele fijne dag om aan terug te denken.
 
Zondag, 10 april 2011.
Vanochtend hebben Hettie, Maaike en ik meteen na het ontbijt, het speelveld voor Hutspot uitgezet in het bos. Toen we terug kwamen waren de kinderen al bijna klaar en konden we keurig 2 aan 2 via het hekje bij het grote sport veld en met een kleine omweg naar het naastgelegen bosperceel lopen. Daarmee waren de spiertjes voldoende opgewarmd om, op basis van de kleurencodes (blijft moeilijk in het Russisch) het spel te spelen. Net als 2 weken geleden werd er fanatiek gerend en gestreden om de eer!
Rond 11.15 waren we terug om 3 prachtige taarten in ontvangst te nemen van Lieke en haar familie. Hier was overduidelijk enorm veel werk in gestoken, 1 had het embleem in fondant van onze WG opgelegd gekregen, de andere 2 waren versierd met sterren en bloemen en natuurlijk de letters "Lieke". Omdat we vlak voor het warme eten zaten en Peter en Simon enorm hun best stonden te doen om wederom een culinair hoogstandje op tafel te zetten, hebben we het eten van de taart een tijdje uitgesteld. Eenmaal aan tafel voor het middageten moesten we even wachten voordat het warme eten werd uitgeserveerd maar toen hetzover was werden Peter en Simon met een hartelijk applaus onthaald! Hoe kan het ook anders: hertengoulash, knolselderijpuree en een prachtig garnituur van peer met cranberries en een frisse salade! Bij het binnenhalen van het toetje was Peter vermomd als clown en was er opnieuw applaus voor een heerlijk nagerecht van gebak, vanillepudding met verse vruchten. Uit de kunst!
Na een rustig begin op de slaapkamers werd door Anton opnieuw een prachtig verhaal verteld uit de bijbel: het dochtertje van Jairus. Omdat Anton ook zijn vaste muzikale begeleiders had meegebracht werd er volop meegezongen en geklapt met de piano- en gitaar muziek en de bongo.
Na de bijbelles gingen we naar buiten om dan toch eindelijk te genieten van het heerlijke gebak van Lieke. Aan de smulpartijen te zien viel ook deze lekkernij in heel goede aarde. Door Willem en Erica werd de middag afgesloten met Bingo en heel veel prijsjes, voor iedereen wat. Na het avondeten werden de kinderen opnieuw verrast met chocolade paashazen. Zoals te verwachten was hadden de meeste kinderen ook nog wat plaats om een klein stukje daarvan te verorberen. Na het eten hebben we lekker buiten gespeeld, touwtje springen, tafeltennis en iets nieuws; over de stoel heen springen. Ik denk dat ze vanavond lekker moe (en rondgegeten) in bed zullen liggen.
Het was een prachtige dag!
Maarten
 

11 tot en met 15 april

Maandatg 11 april 2011.
Alweer een mooie zomerse dag. ’s Ochtends natuurlijk na het ontbijt weer naar de les en tussendoor wat fruit. Na een heerlijke maaltijd van Chili die door de kinderen erg gewaardeerd werd, nog even het rustuurtje. Maar dit keer is het heel moeilijk om rustig te blijven voor ze. Er wordt namelijk weer een springkussen opgeblazen. Hier wordt met volle teugen van genoten. Er wordt een spelletje Vampier op het kussen gespeeld en naar het gegil te horen is dat heel spannend. De pret wordt nog groter als er op ijsjes getrakteerd wordt door van het Hek. Moe maar heel voldaan wordt het kussen om 17.00 uur weer opgerold en weggehaald. Even breekt er lichte paniek uit als er tijdens het eten een telefoontje komt met de mededeling dat er een explosie in de metro van Minsk is geweest. Enkelen wonen in de omgeving van Minsk en maken zich zorgen om vrienden en familie. Er wordt veel heen en weer gebeld, maar uiteindelijk is iedereen weer gerustgesteld. Hierdoor verloopt de avond een beetje anders dan normaal. Maar uiteindelijk toch weer een mooie dag.
 
 
Dinsdag 12 april 2011.
Om 9 uur is Maarten er al. Hij haalt Natasja en Lisa op voor een bezoek aan de basisschool in Voorthuizen. Bij terugkomst vertelden ze dat het erg interessant was van beide kanten om te horen hoe verschillend onze scholen zijn van systeem. Ondertussen trad Maxim op als leraar en begeleide de kinderen in de kelder met creativiteiten. Onder het genot van heel veel muziek lukte dat prima en de kinderen vonden Maxim dan ook een perfecte leraar.
Na de middagslaap kwam Anton voor de laatste bijbelles. Dit keer over de verloren zoon. Aan het einde hebben de kinderen hem toegezongen en kreeg hij nog een herinnering.
Hij hoopte dat de kinderen een goede terugreis hadden en dat hun thuiskomst net zo fijn zou als die van de verloren zoon in het verhaal vandaag.
Ondertussen had Adrie de boterhammen al gesmeerd en de soep opgewarmd.
Wat werd er weer goed gegeten. Sommige kinderen aten wel 3 kommen groentesoep en de nodige boterhammen. Ondertussen had Jenneke nog enkele blikken knakworstjes warm gemaakt en die gingen er nog prima bij in. Er bleef niks over.
Na het eten gingen de kinderen nog even fijn buitenspelen en daarna werd er geschreven en gezongen. Ja en daar krijg je honger van dus een plak cake en een glas sap ging er wel in.
Pauline heeft verteld dat er vanavond als het donker is nog een verrassing is en dat de kinderen eerst nog even moesten zingen. Volgens Pauline nog een half uur, Maxim deed er nog een schepje bovenop door te zeggen dat ze nog een uur moesten zingen. Morgen is er de opname in het theater dus de kinderen zongen er als nachtegaaltjes lustig op los, want ze zijn natuurlijk wel nieuwsgierig naar de verrassing. Het zingen ging steeds beter. Er werd in veel variaties geoefend, eerst de jongens dan de meisjes en dan regel om regel.
En dan is het tijd om naar buiten te gaan. De kinderen mogen sterretjes aansteken. Het wordt een groot feest, de kinderen genieten er heel erg van.
En dank zij Jos en Gijs is even later alles netjes op geruimd.
Wat later dan normaal gaan de kinderen naar bed en wordt het stil. Nog maar 2 dagen en dan...... 
 
Woensdag 13 april 2011.
Vanmorgen hadden Jos en Gijs pannenkoeken gebakken en dat ging er natuurlijk goed in. Daarna de laatste schooldag in Holland. Deze bestond vooral uit het klaarmaken van de presentjes (fotolijstjes) voor de vrijwilligers. Het rustuurtje schiet er vandaag bij in, want we gaan naar het Schaffelaartheater.
Vandaag gaan we naar het Schaffelaartheater. Hier is vanmiddag een speciale balletvoorstelling voor kinderen. In de pauze heeft Susanne Does van het theater gezorgd voor een lekker drankje en na de voorstelling is er frites en bitterballen. Bitterballen zijn weer nieuw en hierover wordt druk gepraat. Aansluitend wordt er een lied gezongen door de kinderen wat wordt opgenomen en tijdens het benefietconcert op 23 april wordt dit vertoond. Hierna gaan we terug naar de Wildwal in afwachting van de afscheidsavond voor de vrijwilligers die om 19.00 uur begint. Na een toespraak van Ad en het uitdelen van rozen voor alle vrijwilligers volgt er een enorme verassing voor de werkgroep. Iedereen krijgt een prachtige bos bloemen als blijk van waardering voor de organisatie. Heel erg leuk als je merkt dat dit toch door zoveel mensen gewaardeerd wordt. Maar de verassingen zijn nog niet voorbij. Ook de kinderen hebben flink hun best gedaan, voor iedereen is er deze avond een cadeautje. Daarnaast hebben zij een Nederlandse vlag gemaakt en omdat Nederland nooit uit hun hart zal verdwijnen zet ieder kind zijn naam met een groot hart hierop. Dan worden wij uitgenodigd om naar buiten te komen waar het inmiddels al donker is geworden. In een groot hartvorm staan kaarsjes opgesteld waarachter alle kinderen, de arts, de lerares en de tolk staan. Als wij buiten komen zingen zij heel hard “In de mandenschijn. Hierna volgen nog diverse Russische liedjes en worden wij verzocht een echt Hollands lied te zingen. Gezamenlijk zingen wij in Holland staat een Huis. Nadat er nog een drankje en een hapje is genuttigd gaat iedereen weer neer huis en kunnen wij terugkijken op een heel bijzondere dag.
 
Donderdag 14 april 2011.
Deze dag stond eigenlijk helemaal in het teken van het tassen inpakken. Dit is altijd weer een evenement op zich. Inpakken, uitpakken want het past niet, opnieuw inpakken, de nodige hulpvragen, maar daarna is het dan toch gelukt. Bijna alles is ingepakt in de big bags of de koffers, de rest moet dan maar in de rugtassen.
Vandaag is Diema jarig, dus is er naarlijk taart. Het is toch wel bijzonder om je verjaardag zo ver van huis te vieren, maar hij vindt het toch wel fijn en is blij. Na het uitblazen van de kaarjes wordt de taart verdeeld en krijgt iedereen een stuk. Hij smaakt weer heerlijk.
Tussendoor hebben Peter en Simon een surprise maaltijd klaargemaakt, zij werden dan ook weer met applaus verwelkomd, maar vooral het dessert was natuurlijk heel bijzonder.
Na het eten even een rustuurtje, maar niet te lang deze laatste dag. Ze willen graag weer buiten spelen en daar de begeleiding een laatste keer was gaan winkelen in Lunteren was dit ook wel goed. Tegen etenstijd nogmaals een verrassing, er komt een Rode Kruisbusje en een brandweerbusje aanrijden, we gaan weer op pad, maar waarheen dan? Als zij merken dat wij naar McDonalds gaan zijn de kinderen helemaal blij, dus is toch wel een hele speciale afsluiting. Het is ook voorlopig de laatste keer dat zij patat eten, want dat zit er thuis niet in. Heerlijk met kipnuggets en een softijsje toe.
Weer terug in de Wildwal zetten wij de beamer en het scherm klaar en gaan we alle foto’s bekijken van de afgelopen maand. Alle kinderen vinden dat heel fijn en ze zijn dan ook heel blij als zij te horen krijgen dat zij allemaal zo’n Cd’tje mee krijgen met alle foto’s. HOERA!!!
Dan nog even onder de douche en naar bed, want morgen is het vroeg dag. Sommige kinderen vinden het wel fijn om weer naar huis te gaan, maar er zijn er ook veel die eigenlijk graag willen blijven.
 
Vrijdag 15 april 2011.
Vanmorgen dus vroeg opgestaan, de bedden afgehaald en brood eten.
Na het eten de tassen dicht doen en buiten zetten. Hier en daar beginnen wat traantjes te komen. Het is spannend, maar tegelijk triest.
Als dan de bus komt, wordt alle bagage er in gezet en is het tijd om afscheid te nemen. Dit is natuurlijk nooit leuk, maar dat iedereen een beetje verdrietig is, betekent dat het een goede en fijne periode geweest is. We weten inmiddels dat de kinderen, voor zij bij de grens zijn, zich al weer verheugen op de thuiskomst. Het weerzien met vaders, moeders, broers, zussen, vriendjes, vriendinnetjes. Er staat een hele groep mensen hen uit te zwaaien.
We zijn blij dat alles goed verlopen is en als de bus vertrekt, geven wij het allemaal over.

 
 
 
Als de bus weg is, drinken wij gezamenlijk een kopje koffie, praten wat na en gaan dan aan de gang om de Wildwal weer schoon achter te laten.
 
Wij hebben met al onze vrijwilligers gedaan wat wij konden om deze groep kinderen een fijne tijd te bezorgen en dit is ook zeker gelukt. Niet alleen de kinderen hebben genoten, maar iedereen, die hieraan meegeholpen heeft.
 
 
 
 

Zaterdag 16 april 2011.

Wij hebben telefonisch bericht gekregen van Dr. Maxim dat de bus aangekomen is om 14.20 uur. er waren geen lange wachttijden bij de grens en alle kinderen zijn overgedragen aan hun ouders. Hij bedankt iedereen nogmaals heel hartelijk.

 

Met dit bericht is er dus echt een eind gekomen aan deze vakantieperiode voor de kinderen.

 

 

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl