SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

Ervaring vrijwilligers in 2007

21 april

Om 14.30 uur krijgen we telefoon van Natasja. Ze laat weten dat ze goed zijn aangekomen. Ze hebben een voorspoedige reis gehad. Alles is goed gegaan. De ouders waren blij hun kinderen weer te zien. Nastja gaat met een  minibus verder naar Mogilew en is om 18.00 uur ook veilig thuis gekomen. Fijn om te horen dat alles goed gegaan is. Nu gaan we ons weer richten op de toekomst.
 
 

20 april 2007


We vroegen de begeleidsters om een reactie te geven en we stelden de kinderen wat vragen.
De groep van 21 kinderen en 3 volwassen begeleidsters, welke plaatsvond in de periode van 21 maart tot 20 april 2007. De groep verbleef in groepsaccommodatie "De Wildwal". De kinderen verbleven in gerieflijke kamers. De kinderen kregen 3 x daags voeding en tussendoor aanvullend vruchtensap, verse vruchten en ijs. Dagelijks verse groente, vlees- en melkproducten. De kinderen vonden de chocolademelk lekker, maar ook de yoghurt, appelsap en sinaasappelsap. Dagelijks maakten de kinderen 2 a 3 keer een wandeling 60 - 80 minuten naar het meertje, het park, naar de speeltuin of naar het bos. In de tijd die overbleef, speelden zij buiten. Ook zijn de kinderen regelmatig sportief beziggehouden. Bij de groep waren constant vrijwilligers, die zich bezig hielden met het spelen met de kinderen, interessante- en opvoedende spellen. Iedere zondag en maandag kwam er een pastor (van de protestantse kerk), die zo'n 30 a 40 minuten vertelde over de historie uit de Bijbel. Op de 2de  Paasdag  zijn de kinderen op uitnodiging naar de Protestantse kerk geweest. De kinderen schreven iedere dag na het avondeten hun dagbelevenissen op in een schrift. Dagelijks lazen de kinderen na het eten om de beurt uit de kinderbijbel, zongen Hollandse liederen met vrijwilligers.
Wij vinden, dat deze vakantie perfect was georganiseerd op hoog niveau: het dagelijks schoonmaken van de kamers, het wassen van de kleding, het eten koken, het begeleiden van de groep tijdens wandelingen en excursies, allemaal gedaan door vrijwilligers.
De vrijwilligers bleven dag en nacht bij de groep. Heel veel mensen behandelden de kinderen met begrip, liefde, zorg en betrokkenheid bij de groep. Al de verzoeken van de begeleidsters zijn ingewilligd.
Als het mogelijk is, zou het voor de kinderen goed zijn, als zij een keer per week zouden gaan zwemmen en zulke bezigheden doen als bij de scouting, en een keer naar een attractiepark.
Wij hebben alleen positieve impressies van ons verblijf in Holland.
We zijn jullie erg dankbaar voor de warme attentie naar onze kinderen, voor het goed georganiseerde vakantie en het programma.
We hopen op een verdere samenwerking in de toekomst.
Met respect en hoogachting,

       Natasha Migal                        asha Aniskovitch                       Anastasia Starovoitov
 
de begeleidsters
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

20 april


 Vandaag is iedereen al vroeg op. We eten om 7.30 uur. Daarna sjouwen we met z'n allen alles naar buiten wat met de bus mee moet. We wachten buiten tot de bus komt. Inmiddels komen al heel wat vrijwilligers om de kinderen uit te zwaaien. Ook een fotograaf van de krant komt langs om nog wat plaatjes te schieten. Zo rond 9.30 uur komt de bus er aan. Reijer heeft hem opgehaald zodat ze de weg niet kwijt raken. Alles gaat in de bus. En dan komt het moment van afscheid nemen, eerst van de kinderen en dan van de begeleidsters. Een kwartier later rijdt de bus weg. Wat is het nu stil zonder de kinderen op "De Wildwal". We laten de kinderen met een voldaan gevoel gaan maar toch is het even moeilijk. We hopen dat het voor hen een mooie herinnering blijft. Met z'n allen drinken we binnen nog even koffie en praten wat. Maar niet te lang want alles moet schoon gemaakt worden. Samen met een aantal vrijwilligers ruimen we alles op en maken we alles schoon. Als de beheerder rond 12.00 uur langs komt is alles "spik en span" en is hij zeer tevreden. Hij ziet ons graag nog eens terugkomen.  Voor de laatste keer trekken we de deur achter ons dicht. Even later rijden we met een beetje vreemd, maar voldaan gevoel de Galgenberg uit. We hopen tot over 2 jaar.
 
 

19 aprileten bij McDonnalds


 Vanmorgen worden de kinderen door Jos en Gijs getrakteerd op gebakken ei met spek. Er wordt goed gegeten. De kinderen mogen vanmorgen een DVD kijken. Om beurten wordt er een kind geroepen om samen met een volwassenen zijn tas in te pakken. Carola en haar moeder komen ook helpen. Wat een verrassing als blijkt dat er voor ieder kind beneden in de kelder ook nog een bigbag met van alles en nog wat staat.  Klasse! roept Bazhen als hij ziet dat er ook stickervelletjes bij zitten.  Als ze thuis zijn mogen ze alles bekijken. Als Peter, Marion en Janneke voor de laatst keer heerlijk hebben gekookt gaan de kinderen even rusten en de vrijwilligers gaan in Lunteren nog wat aankopen doen. Om 17.30 uur komen de busjes van het Rode Kruis en de Brandweer plotseling het terrein op. Waar gaan we heen? Voor de kinderen een verrassing. Als we bij MC Donalds stoppen gaat er een gejuich op. Nadat alle kinderen een Happymeal hebben gegeten gaan we terug en wordt er een afscheidswandeling gemaakt.  Langs de toren, de eendjes enz. Als de kinderen thuiskomen is er nog een laatste verrassing. Kunder en Willemijn hebben popcorn gemaakt en alle kinderen krijgen een fotoalbum. Wat zijn ze daar blij mee. Nog even een laatste keer in hun dagboek schrijven. Daarna wordt er nog wat gezongen en nog even dansen. Niet iedereen is even vrolijk vanavond, sommige kinderen zijn een beetje verdrietig, want het afscheid komt nu wel heel dicht bij. Niet alleen het afscheid van Lunteren maar ook van de groep. De kinderen waren allemaal vreemd voor elkaar maar er zijn leuke vriendschappen ontstaan. Na een voor stelling van Dima en een laatste breakdance van Bazhen en Losja gaat iedereen slapen.
 
 

18 april


 Vanmorgen wordt er heerlijk buiten gespeeld. Teuny Franchette en Theo vermaken de kinderen met tafeltennis, straatmemorie,  touwtjespringen en natuurlijk wandelen. 's Middags brengt de wagen van "De Wildwal" ons naar het Uilenbos. Wat hebben de kinderen een plezier. Ze willen allemaal van die hoge glijbaan af. Rond 16.00 uur is er voor ieder kind een pannenkoek en ijs. Nog even spelen en de wagen staat al weer voor. 's Avonds is er de afscheidsavond voor vrijwilligers. Heel veel mensen komen, wat gezellig! Kunder laat de foto's zien die de afgelopen 4 weken gemaakt zijn. Ton heet iedereen welkom. Daarna vertelt Wilna iets over CIT.  Vervolgens wil Natasja iedereen bedanken voor de fijne tijd die ze hebben gehad. Dan is het tijd voor de kinderen. Ze zingen van alles. De vrijwilligers zijn zichtbaar onder de indruk, sommige houden het bijna niet droog. Iedereen benadrukt dat ze het leuk gevonden hebben om te helpen en een volgende keer graag weer willen helpen, sommige zeggen er zelfs bij dat ze dan meer willen helpen. Na een hapje en een drankje gaat iedereen naar huis. Maar eerst delen Olga en Dasja trots hun zelf gemaakte cadeautjes uit. Een groepsfoto waar ze zelf een mooi lijstje om gemaakt hebben.
 
 

17 april


Om 9.00 zijn Sonja, Corinne en Marion er weer. Corinne gaat met de begeleidsters naar DA in Barneveld om daar de cadeaubon te verzilveren.
Ondertussen maken de kinderen de laatste fotolijstjes klaar en wordt alles mooi ingepakt. Wat vinden ze het een leuk werkje. Iedereen helpt graag mee. Alie, Carola en Marina komen voor de laatste keer koken en maken er een feest van door alle tafels heel mooi te versieren. Om 15.00 uur neemt Johan de begeleiding weer mee voor een bezoek aan het Radboudziekenhuis. Dit is voor de arts een van de hoogtepunten van de 4 weken. Ze vindt het heel erg fijn dat de mogelijkheid er is om hier wat rond te kijken. 's Avonds als Jetze Baas de kinderen weet te boeien met de laatste bijbelles komt ook de werkgroep uit Zwijndrecht nog op bezoek.
Vannacht slapen Rita en Adri bij de kinderen. Ze vinden het erg leuk als ze de kinderen nog net even horen zingen. Dan is het tijd om naar bed te gaan.
 
eendjes voeren tijdens de wandeling

16 april


 Als Dick vanochtend na het ontbijt naar huis gaat verteld hij dat hij een duidelijk verschil ziet. Hij is in de 1e week geweest en nu is het de laatste week. De kinderen zien er goed uit en ze zijn vrolijker volgens hem, zoals een kind hoort te zijn, ontspannen. Leuk om dit ook van een ander te horen. Vanochtend gaan de begeleidsters met Kitty mee naar school om te kijken hoe het er hier op school naar toe gaat. Ze vinden dat het allemaal heel ontspannen gaat en toch luisteren de kinderen goed is hun opmerking. Omdat het best wel warm is hebben de kinderen niet veel zin om te spelen.  Maar als Ans bedenkt  om paaltjes voetbal met flessen water te doen is iedereen er als de kippen bij. Alleen.......zij denken dat Ans een watergevecht wil houden net als gisteren. Dus voordat Ans het in de gaten heeft is ze de flessen water kwijt en is iedereen nat. Maar dat mag de pret niet drukken want het is mooi weer dus iedereen is zo weer droog. Als Ans samen met Erika en Aline uitlegt wat de bedoeling is doet iedereen mee. 's Middags als de kinderen rusten wordt er in de kelder al vast een begin gemaakt met inpakken van alle cadeautjes Natuurlijk wordt er ook nog gewandeld want de eendjes kunnen niet zonder ons brood. 's Avonds komen Liena en Agnes slapen. Weer een fijne dag geweest. Wat komt het afscheid al dichtbij.
 
 

15 april


Vandaag vieren we de verjaardag van Anja. Ze geeft iedereen een cadeautje en word toegezongen door iedereen.
Vanmorgen is iedereen in de kelder geweest om zomerkleding uit te zoeken. Wat is het een mooi weer! Daarna wordt er een hele lange wandeling gemaakt. Ondertussen komen Henk, Alie en Alex om te koken. Na de middag komt Anton voor de laatste keer om een bijbelverhaal te vertellen. De kinderen luisteren goed. Aan het einde heeft hij voor ieder kind een boekje dat aansluit op het bijbelverhaal van De Goede Herder. Ook krijgen ze allemaal, zoals elke week een Tropinka, die wordt goed gelezen. Elke zondagmiddag is Kunder met zijn gezin er ook om met de beamer wat plaatjes te vertonen die bij de bijbelles horen. Renske met haar lieve lach steelt voortdurend de show en komt aan aandacht dan ook niet te kort. Ze heeft een enorme aantrekkingskracht op de kinderen. Daarna wordt er een groot water gevecht gehouden. Het duurt dan ook niet lang of iedereen is kleddernat. Als de begeleidsters 's middags naar Maarten zijn en 's avonds naar Ans is er voor ons gelegenheid om een aandenken aan deze tijd voor het ziekenhuis te maken. Jaap kwam met het idee om van elke kind de handen en de naam op een laken te verven. Samen met Pauline helpen ze de kinderen, die het prachtig vinden om met hun hele handen in de verf te gaan. Het wordt een prachtig schilderij waar dokter Natasja  de volgende dag erg blij mee is. Omdat het zulk mooi weer is zingen we buiten. We oefenen ook het Nederlandse liedje hoofd, schouders, knie en teen. De kinderen vinden het prachtig. Als Pauline hen vraagt nog harder te zingen zodat hun ouders in Belarus het kunnen horen, duurt het niet lange of de buren komen ook een kijkje nemen waar dit mooie gezang vandaan komt. Hierna gaan de kinderen heerlijk slapen, al moet Margriet nog wel een tijdje voor postbode spelen om allerlei (liefdes) briefjes rond te brengen van de jongenskamers naar de meisjes kamer.
 
 

14 april


Vanmorgen is Jetze Baas er al om 10.30 uur. Hij komt 2x een bijbelles verzorgen. Hij vertelt hoe mooi God de aarde gemaakt heeft, maar ook hoe de mensen zondigen zodat niet alles meer mooi en goed is. Maar hoe wordt het dan weer goed? Dat vertelt hij dinsdag. Hij kan heel mooi vertellen, de kinderen luisteren goed. Samen wordt er nog een rap aangeleerd in het engels Read your bible wat de kinderen heel snel leren. Nadien is er nog een tekenopdracht. Leuk om te zien hoe verschillend kinderen tekenen en hoe de een het beter heeft begrepen dan de ander.
Vandaag hebben Annemarie en Anja spaghetti gekookt  en we krijgen ijs toe. Er is goed gegeten, maar dat moet ook want vanmiddag staat er een programma bij Scouting te gebeuren. We worden met de wagen van "De Wildwal" gebracht. Het is erg warm in het bos. We doen allerlei spelletjes zoals: boompje verwisselen,  spijker poepen, zaklopen, koekhappen enz. Dan is het tijd om wat te drinken. Er wordt nog een leuk balspel gedaan en dan staat er voor ieder kind weer drinken en een pannenkoek. Als alles op is worden de vlaggen neer gehaald en wordt de bijeenkomst met een lied afgesloten. Lopend gaan we naar huis. Het is erg warm en stoffig langs de weg. Iedereen (vooral Wilna) is blij als we "De Wilwal" zien.
 
 

13 aprilverjaardag van tolk Nastja


 Hiep hiep hoera Nastja is 24 jaar! Ze blijft op haar kamer tot iedereen aan tafel zit. Dan mag ze binnen komen en krijgt een mooie muts op. Iedereen zingt voor haar. Voor haar veel telefoontjes en SMS vandaag. De begeleidsters gaan samen naar Ede om te winkelen. Margriet brengt hen naar de trein en 's middags rond 15.00 uur zijn ze weer terug. Samen met Jiska en Petra pakken we cadeautjes in voor de sponsors iedereen wil graag helpen . wat hebben de kinderen hun best gedaan, wat zijn ze creatief. Alie, Sonja en Gerda hebben heerlijk gekookt. Alle borden zijn leeg! Samen met Hettie en Kitty worden de hapjes voor vanavond vast klaar gemaakt. Onze sponsors komen op bezoek. Helaas valt het aantal wat tegen maar degene die er zijn zijn erg onder de indruk. Ton heet hen welkom, Kunder verzorgt een fotopresentatie, en Wilna vertelt over CIT. Dan is het de beurt aan de kinderen om te zingen en een breakdance demonstratie te geven. Iedereen is erg onder de indruk. Na een hapje en een drankje gaat iedereen weer huiswaarts en wordt er door de kinderen samen met de aanwezige volwassenen nog wat gedanst en gezongen. Inmiddels komt de nachtwacht (Johan en Kees) binnen,ja want deze mannen slapen maar heel kort en praten gezellig tot in de late uurtjes.
 
 

12 april


Ook vandaag is het mooi weer en wordt er veel gewandeld en buiten gespeeld. Op zijn tijd een glaasje drinken en wat fruit, iedereen heeft het naar zijn zin. 's Middags komt Tiny zij brengt van allerhande spullen mee om kettingen en armbandjes te maken. Dat valt in de smaak iedereen vindt het leuk. Zelfs de stoere jongens doen mee. s' Avonds wordt er onderleiding van Henny en Rita nog allerlei spelletjes gedaan en is ook deze dag al weer om. Wat gaat de tijd toch snel als het zo fijn is.
 
 

11 april


 Om 9.00 uur kan er een bus van Noot uit Ede voorrijden om ons naar Arnhem te brengen. We werden uitgezwaaid door Betsie die alleen achter bleef voor de dagelijkse schoonmaak.  Een dagje Burgers Zoo gesponsord door KWS stond vandaag op het programma. Als begeleiding gingen Barend en Wilna, Peter, Paul, Kees en Margriet mee. Het weer werkte ook vandaag weer prima mee.
De dierentuin was prachtig vooral de Bush en de Ocean vonden de kinderen heel erg mooi. Na afloop nog een poosje in de speeltuin. Om 16.00 uur zaten alle kinderen moe maar voldaan in de bus. Sommigen vielen al in slaap zo moe waren ze, maar het was het waard! Bij thuiskomst hadden Jannie en Jennie de bami al bijna klaar. Wat zullen de kinderen vannacht goed slapen na zo'n hele dag lopen door de dierentuin.
 
 

10 april


 Na het ontbijt was er eerst natuurlijk de ochtend wandeling, de eenden voeren. Samen met Margriet gaan Marion en Sonja mee naar het Van Lodenstein College in Hoevelaken. Onder tussen bereiden Carola en Corinne de warme maaltijd voor. Om 11.30 uur komt de bus voorrijden en stappen we allemaal in. We worden door Gerdien en Trudy welkom geheten. De kinderen zijn erg nieuwsgierig en stellen veel vragen. Erg leuk is dat. Daarna een rondleiding in school. Alle kinderen gaan op de foto. Ze mogen kuikens aaien en ook hier zijn weer allerlei dieren.  We zijn er getuigen van hoe een slang een muis verorbert in enkele minuten. Volgens de kinderen is er veel te weinig tijd om alles te bekijken. Het is tijd voor de broodmaaltijd, verzorgt door leerlingen. Het smaakt ons allemaal prima. Na een luid SPASIBA vertrekken we weer richting Lunteren. Omdat de kinderen wel moe zijn gaan ze eerst een poosje naar bed. Als tegen 16.00 uur Wilna verschijnt gaan we gezamenlijk wat drinken en wordt er verteld over wat er die dag beleeft is. Na het avond eten worden er schilderijtjes gemaakt voor de ouders thuis. Ieder kind maakt er wat moois van. Een foto van hen zelf met een lijst er om heen van  ijslollystokjes en schelpen. De resultaten zijn prachtig! Vanavond komt Stichting Kinderhulp Tjernobyl op bezoek, heel gezellig. Na de koffie nog even zingen en dansen en dan is het al weer hoog tijd om te gaan slapen want morgen is er weer een drukke dag.
 
 

in de kerk in Barneveld9 april


 's Morgens naar de Oude Kerk in Barneveld, spannend! Er was een speciale kinderdienst, die ze heel interessant vonden, veel kinderen van scholen werkten hieraan mee. De begeleiders uit Wit Rusland vonden dit ook heel bijzonder, ze vertelden dat dit bij hen zo nooit geregeld wordt, maar dat dit wel een hele goede manier is om kinderen bij het geloof en de kerk te betrekken, het was hen ook opgevallen, dat de Nederlandse kinderen blij waren in de kerk. Aan het eind van de dienst mochten de Wit Russische kinderen ook 2 liederen zingen, die zij hadden ingestudeerd. Het "Lees je bijbel" en "Dit is de dag", beide in het Russisch, klonk dan ook luid door de kerk heen, waarna ze een applaus kregen, waar ze heel trots op waren.
Terug op de Wildwal mochten de kinderen eieren zoeken buiten, spannend, spannend, spannend. Yvonne had voor paashaas gespeeld. Dit kennen zij van thuis ook. Daarna sap met chocolade eieren, hmmm lekker.
Er is een heerlijk Paasdiner gemaakt door Peter, Anneke en  Marielle. Wat hebben we heerlijk gegeten. Vooral over het dessert zijn veel lovende woorden! Wilna blijft de hele dag bij de kinderen. De begeleiding gaat na het eten met Margriet mee voor een uitstapje.
's Middags was er Bingo, wat ook weer zeer bijzonder was. Erica en Willem hadden het spel meegebracht, de kinderen kenden het spel niet, maar hadden al snel de smaak te pakken, Wielem nomjer .... pazjalsta! (Willem nummer .... aub), heel spannend allemaal. Ze konden er geen genoeg van krijgen. Toen nog naar te toren in het bos gelopen, daar mochten ze allemaal naar boven en over het bos rondkijken, ook zagen we vanuit de toren "De Wildwal" liggen, prachtig. Weer terug in "De Wildwal", toch nog een keer het Bingospel gespeeld, ze wilden het allemaal zo graag.
's Avonds slingers gemaakt en kaartjes met wensen voor de tolk die deze week jarig is en natuurlijk verstoppen. De tolk was nu niet aanwezig en ze gingen hier graag mee aan de gang.
Alles bij elkaar weer een heel speciaal weekend geweest.
 
 

8 april


Na het middageten moest iedereen naar bed totdat ze Anton Verstoep zagen. Dus regelmatig zag je een hoofd uit het raam om te kijken of Anton al in beeld kwam. Anton kwam voor het Bijbelverhaal. Toen Anton zijn auto parkeerde waren de eersten al buiten.
De kinderen luisterden geboeid naar het bijbelverhaal en deden actief mee met het beantwoorden van de vragen. Nastja zorgde voor de vertaling en er werden dia's en plaatmateriaal gebruikt. Duidelijk werd uitgelegd wat Pasen voor ons betekend.
Na het bijbelverhaal ging iedereen  de kleurplaat kleuren en daarna naar buiten.
Het was heerlijk weer het was echt heel gezellig. Rik, Mark en Marel onze kinderen integreerden helemaal.
Samen met Dasja en Anja soep gekookt. Balletjes draaien en bieslook snijden en roeren in de pan. O, wat gezellig. Om beurten kwam er eens iemand door het raam kijken of het wel goed ging.
Na het avondeten weer een stevige wandeling want vanavond kreeg iedereen een verrassing. Toen ze om 20.00uur terug kwamen was Ans juist terug met de koelbox.... hier zaten ijsjes in!
Na het ijsje was het tijd voor het dagboekje en het zingen.
En nu komt het... er werd rustige muziek opgezet en daar vormden zich stelletjes. Heel voorzichtig schuifelden de stelletjes over de vloer. Erg leuk om te zien. Daarna kregen we nog meer shows te zien. Om 21.45uur was het tijd om naar bed te gaan. We kijken terug op een mooie 1e paasdag.
 
 

7 aprilbij het hulpverleningscentrum


Al om 9.00 uur kwamen er busjes van de brandweer en het Rode Kruis om de kinderen op te halen. Zij vonden het al prachtig om de zwaailampen te zien en de sirene te horen en wilden graag meerijden voor een bezoek aan het hulpverleningscentrum te Barneveld. Daar aangekomen, was het welkomstwoord in het Russisch. Ze kregen limonade en cake en een uitleg wat hen deze dag te wachten stond. Er werden 4 groepen gevormd en iedere groep volgde een bepaalde route. Om beurten mochten de kinderen met de brandslang spuiten, met een brancard lopen, ze kregen uitleg over een ambulance en een brandweerwagen. Bij het spuiten kregen ze allemaal een echt brandweerpak aan, compleet met laarzen, wat natuurlijk veel te groot was, maar zeker aan de vrolijkheid bijdroeg. Voor tussen de middag waren er pannenkoeken gebakken, die zo lekker waren dat ze allemaal schoon op gingen.
Na het eten stond er een bezoek aan de boerderij van Jan Rozendaal op het programma, ze kregen een rondleiding, uitleg over de koeien en het melken, de schapen en lammetjes, ook was daar geregeld dat er 10 skelters voor hen klaar stonden, waar natuurlijk iedereen gelijk op wilde rijden. De kinderen uit Wit Rusland hebben er echter niet veel moeite mee om netjes op hun beurt te wachten. Er was ook een trampoline, waarvan de wachters graag gebruik maakten. De middag werd besloten met een partijtje touwtrekken, daarna nog wat drinken met iets lekkers er bij. Alles bij elkaar weer een groot feest deze dag.
 
 

6 april


Ook vandaag wordt er weer gewandeld. Petra is er vanmorgen alleen maar dat is niet erg.  Het is heel gezellig op "De Wildwal" , vandaag zijn er ook nog Nederlandse kinderen bij want het is Goede Vrijdag dus de scholen zijn gesloten. Rond de middag arriveert de Werkgroep Stiens. Vandaag zijn Alie, Gerrie en Sonja in de keuken voor de warme maaltijd. Ze eten mee en na het eten wordt gesproken over het project. De kinderen moeten vandaag een lange siësta houden. De middag vrijwilligers hebben inmiddels een speurtocht voor bereid, het brood is al klaar, dus maar wachten in het zonnetje tot de kinderen er uitmogen. Rond 16.00 uur is iedereen uit bed. Na een grote chocoladepaashaas te hebben genuttigd die de kinderen kregen van werkgroep Stiens kan dan eindelijk de speurtocht beginnen. Na het avondeten moeten alle kinderen in douche. Later die avond mogen de kinderen is er disco in de kelder. De kinderen genieten er van. Deze avond zullen Kees en Johan blijven slapen.
 
 

5 april


Ans is al vroeg aanwezig om de activiteit voor te bereiden want er moeten eieren gekookt worden. De kinderen gaan die vandaag versieren. Nou er zit wel talent in de groep hoor! Wat een prachtige eieren! Ze gingen maar door met schilderen. In totaal zijn er ongeveer 100 geschilderd. Bijzonder mooi om te zien.
Morgen worden ze verstopt in het bos en mogen de kinderen ze weer opzoeken Maar de eieren zijn zo mooi geworden dat besloten wordt ze niet in het bos te verstoppen. Veel zijn voorzien van gezichtjes, de kinderen vonden het erg leuk en zijn heel enthousiast.
Daarna zijn ze gaan wandelen in het bos.
's Middags moesten de kinderen rusten. Verplicht tot 16.00uur.
Omdat Dima jarig is zingen we hem toe.'s Avonds haalt Ans nog ijstaarten op (die hebben we van de slager gekregen) Dima komt helemaal los nu hij in het middelpunt staat. Omdat er 4 kinderen jarig zijn hebben we besloten dat de jarige een cadeautje krijgt en dit zelfde cadeautje ook aan ieder kind van de groep mag geven.
's Avonds was er een sportactiviteit. Korfbal. De groep werd in tweeën gedeeld. De ene helft kreeg gekleurde hesjes aan, de andere helft niet. Sommige waren echt fanatiek! Ze wilden het graag nog een keer doen. Maar het werd al donker.
Na het dagboekje, wat drinken en eten en het zingen van de liedjes ging iedereen laat naar bed.

 

4 april


Vanmorgen is er al vroeg ontbijt. begeleidsters een dagje uit naar Amsterdam
Omdat de 3 begeleidsters uit Wit Rusland zich intensief met de kinderen bezighouden en zich vrijwillig inzetten voor de kinderen (zij hebben vakantie genomen voor eigen rekening), hebben wij besloten hen een dagje uit te nodigen voor een bezoek aan Amsterdam, wat dus op 4 april plaatsvond. Peter en Wilna zijn met hen meegegaan en hebben hen begeleid. Door een file op de snelweg hebben wij een alternatieve route gevolgd via Soestdijk en Hilversum. Het paleis vonden zij heel bijzonder en wat vooral op viel, was dat er in Nederland zoveel water is, meren, grachten e.d. In Amsterdam zijn zij naar Madame Tussauds geweest, op de Dam, de Kalverstraat, verder door het centrum gewandeld en over de grachten gevaren. Zij waren heel blij en ook het weer werkte perfect mee. Vooral de bloemenmarkt was erg in trek, maar ook de rest was heel bijzonder voor hen. Afsluitend met een glaasje (aan het water bij het Centraal Station) waren zij heel tevreden over deze dag, mede door de vrolijke inzet van Peter, want ook de arts kwam vandaag een beetje los.
De kinderen worden deze dag aan Margriet toevertrouwd, maar dat gaat allemaal goed. Als er even een taalprobleem is legt ze het aan Anton uit en die brengt het weer over aan de kinderen. Een drukke dag vandaag want alle bedden worden verschoond, maar gelukkig helpen de kinderen mee. Om 9.00 uur zijn Theo, Franchette en Teuny er al voor de kinderen en Rita voor de dagelijkse schoonmaak. Om 10.00 uur komen Jenneke, Fien en Jannie om de maaltijd te verzorgen. Inmiddels zijn de kinderen heerlijk het bos in en doen daar spelletjes. Teuny bracht ballonnen mee en wordt het spel "ballontrappen" gespeeld. Weer terug op de "Wildwal" wordt er straatmemorie gedaan en Theo staat voor de rest van de morgen aan de tafeltennistafel want iedereen wil tegen hem spelen. Vanmiddag komt de afd. Jeugd Rode Kruis op bezoek met zo'n 15 kinderen. Gezamenlijk wordt er eerst wat gedronken en daarna is er een speurtocht in het bos. Verdeeld in 3 groepen onder begeleiding van Marianne, Leo en Corien vertrekt er steeds een groep. De Wit-Russische kinderen kennen de weg zo goed in het bos en willen steeds binnendoor gaan. Maar dat mag natuurlijk niet want ook alle opdrachten moeten gedaan worden. Heel erg leuk met z'n alle bij elkaar maar toch is het soms lastig om iets duidelijk te maken als je de taal niet spreekt. Vanavond zijn Sandra en Adrie er. Eerst wordt er gegeten en een potje VOETBAL gespeeld. Iedereen doet wat hij/zij wil. Dima vermaakt zich helemaal alleen in de woonkamer met het "scheetkussen". Hij heeft er zo'n lol in, dat hij het uitschatert van het lachen, terwijl er verder niemand bij is. Voor het naar bed gaan is er nog een demonstratie Breakdance van Bazjen en Losja, en wordt er even gedanst.

 

3 april


Vanmorgen motregen. Al was het een heel klein drupje. Het was weer regen. Dus we bleven binnen en gingen  een kleurplaat kleuren die door middel van cijfertjes eerst gemaakt moest worden. Het resultaat mag er wezen. Ze zitten in de mappen!
Daarna nog een verrassing gemaakt voor de vrijwilligers wat we natuurlijk niet gaan verklappen.
Na het fruit kwam de zon door. Dus jassen aan en naar buiten! De gezonde buitenlucht zonder straling!
Het valt steeds weer op dat de groep zo gezellig is en dat de sfeer onder de kinderen bijzonder goed is. Er is nooit geen ruzie!! Dat is toch wel bijzonder. Carola en Alie hebben vandaag voor ons gekookt. Van de gebakken aardappels blijft geen kruimel over. Omdat het weer nu weer goed is trekt de hele groep er na de fruithap opuit. Vandaag komt Marina ook helpen. Ze heeft de baby bij zich. Wat een feest iedereen wil haar vast houden of met haar wandelen. Iedere avond wordt er opgeschreven wat er die dag gebeurd is. Als dat klaar is mag ieder kind een sticker uitzoeken en er bij plakken. Daarna zingen we nog even met elkaar en dan is het bedtijd. Vanavond komen Agnes en Liena slapen. Spakoini Notsje!
 
 

2 aprileten koken


Nadat iedereen ontbeten had met een gebakken ei was het weer tijd voor een wandeling. Yvonne en Erica gingen mee.
Bij de eendenvijver ging ieder zijn eigen gang. Balletje trappen, boompje verwisselen of even lekker een boek lezen. Het kon allemaal.
Het weer was nog heel mooi.
Marielle en Peter hebben heerlijk gekookt vandaag. Alles is op gegaan! Vanmiddag was Albert Feijen er. Hij vertelde over Zacheus. De kinderen luisteren erg aandachtig en maken nadien een mooie kleurplaat. 's Avonds was het weer gezellig zingen voordat het bedtijd was.
 
 

1 april


Vanmorgen weer heerlijk gewandeld (2 uur). Het is schitterend weer. Marianne, Marije en Imke van Atten gingen daarna grote zeepbellen maken. Ondertussen kwamen Kees en Lydia voor de warme maaltijd. Na de middag kwam Anton  voor de bijbelvertelling. Hij vroeg hen of ze blij waren. Dit werd door allen bevestigd. Ze waren nog meer blij dan vorige week. Waarom? Omdat het 1 april was! Ja, ook in Wit-Rusland worden mensen er dan tussen genomen. Maar dat hadden we al gemerkt. Naar de bijbelvertelling werd goed geluisterd. Daarna is er nog van alles gezongen onder begeleiding van Henk, Annemarie, Johanan en Bernadette. De kinderen zingen heel graag. Daarna was het weer tijd om te wandelen (2 uur). Ondertussen werd door Janneke en Jose de avondmaaltijd voorbereid. Als extra vandaag KIPSTICKS. Dat was een succes. Omdat de kinderen al 2x gewandeld hebben willen ze na het eten niet meer. Daar heeft de begeleiding wat op gevonden. In Lunteren zijn hele wijze dieren. Vandaag heeft er een haan gebeld dat hij honger had en graag broodkorstjes wil hebben. Het maakt niet uit of het wit, bruin of heel erg donker brood is. De kinderen vinden het prachtig en ja hoor, de hele groep vertrekt weer. Omdat Ans komt met ijs bellen we hen dat ze snel moeten komen. Al met al zijn ze weer 2 uur weggeweest. Dus beweging genoeg. Veel kinderen krijgen telefoon van thuis. Ondertussen zijn Jos en Gijs gearriveerd voor de nachtdienst. Na nog wat drinken, schrijven in het dagboek en zingen gaan de kinderen graag naar bed.


31 maart


We gaan vandaag naar het Dolfinarium. Om 9.00 uur kwam de bus van van Kooten, alle kinderen stonden op tijd klaar met T-shirt aan en pet op. Drinken en wat te eten meegenomen en op weg. De kinderen waren heel nieuwsgierig naar wat hen vandaag te wachten stond. Ook het weer werkte mee, het was zonnig maar met een fris windje. De kinderen waren in kleine groepjes verdeeld, zodat zij een vaste begeleider hadden voor deze dag. De kinderen blijven in het algemeen goed in de buurt van de begeleiders die hen aangewezen is. Eerst naar de roggen, wouw! Daarna de zotte zeeleeuwen, dat was lachen natuurlijk. Aan het eind van deze show ging er een duim omhoog: SUPER! Toen zijn we naar de dolfijnenshow gegaan, prachtig was dat. Het is niet uit te drukken hoe ze hiervan hebben genoten,dit was wel heel speciaal. Nadat we even wat hebben gegeten, zijn we naar de walrussen gegaan, weer zoiets heel speciaals, wat zijn die groot zeg en wat knap dat men ze al die kunstjes aan kan leren. Tot slot hebben de kinderen nog een poosje in de speeltuin gespeeld. Een van de Wit Russische begeleidsters vroeg in de bus of de kinderen een fijne dag hadden gehad en daarop kreeg zij een luid DA (=ja) als antwoord. Daarna maakte zij een grapje en vroeg hen: morgen weer? Waarop een nog veel luider antwoord kwam van DA!!! Alles is goed verlopen vandaag, alleen Igor is in het water gevallen en had natte broekspijpen, maar daar hadden we reservekleding voor meegebracht. Vanavond is er aan de kinderen een plattegrond, een Dolfinariumpaspoort, het entreekaartje en een presentje uitgedeeld, dit vonden zij heel fijn voor in het boek met herinneringen. Alles bij elkaar is het een zeer geslaagde dag geweest, die met een luid SPASIBA (=bedankt) werd afgesloten.


met de huifkar op pad30 maart

 
Vanmorgen vroeg zijn onze gasten van CIT Minsk weer vertrokken. Maarten heeft ze weggebracht.
Het lijkt elke dag wel feest. Vanmorgen kwamen Jiska en Petra. Ze brachten bellenblaas voor iedereen mee. Alles verloopt prima, vooral nu we wat extra mensen inzetten op de ochtenden voor hulp bij het koken. Vandaag komt het helemaal goed. Kitty is er al extra en Alie brengt Leo mee. Ook Jaap is er vandaag weer. Voor iedereen is er altijd wel wat te doen. Fijn dat heel veel mensen zo graag op de Wildwal komen om extra te helpen.
WANT HOE ZOU DIT MOGELIJK ZIJN ZONDER AL DIE VRIJWILLIGERS??? 's Middags wordt een bezoek gebracht aan de boerderij van de fam. Schaafsma. Hier zijn 800 geiten. De kinderen genieten er heel erg van. Wim Ruiter brengt ons met de huifkar. Op de terugweg wordt op de Lunterseberg in het bos gestopt om wat te drinken.
Al weer een mooi dag.

 

29 maart


Helaas vanmorgen regent het en wordt er dus niet gewandeld. De sjoelbakken komen voor de dag en er wordt gepuzzeld, gelezen of iets anders. Wij en iedereen die op bezoek komt verbazen zich er over dat alles zo rustig gaat. Geen ruzie onderling, De sfeer is heel gezellig en alles verloopt prima. Na het eten gaan we zwemmen bij Camping "De Goudsberg"Wat een feest!! Alleen Maxim kan niet mee daarom blijft Margriet thuis. Aan het einde van deze fijne middag trakteert BertJan de hele groep op iets Hollands. Een kroket en die vindt iedereen erg lekker.
Fons Vermeulen haalt de arts Natasja op om een kijkje te nemen in zijn praktijk en een zeer indrukwekkende rondleiding in het Hospice in De Glind. Dit wordt door haar erg gewaardeerd.
Omdat het weer nu beter is wordt er na het eten nog een avond wandeling gemaakt. Vanavond zijn Hennie en Gerdien er zij vinden het ook gezellig bij ons. Ze verbazen zich er over dat de kinderen in het bos zo goed de weg weten. Daarna schrijven de kinderen de dagelijkse belevenissen weer op in hun schrift en wordt er nog wat gezongen. Rond 21.00 uur ligt iedereen moe maar voldaan in bed.

 

28 maart


Vandaag komt er bezoek uit Hollandscheveld en uit Wit-Rusland. Leuk om kennis te maken met de directeur van CIT Minsk, zijn secretaresse Elena en Galina van een regionale afdeling van CIT uit Vitibsk.  Alles wordt  bekeken en besproken en we krijgen complimenten. Ook krijgen we bezoek van de Werkgroep uit Putten. Ze blijven bij ons tot vrijdagochtend.


27 maartin de ballenbak in Fantasy Island


De 6 vrijwilligers zijn al vroeg gearriveerd om vanmorgen een bezoek te brengen aan FANTASY ISLAND in Ede. In optocht vertrekken we rond 9.30 uur.
Aanvankelijk dachten we dat het misschien te kinderachtig was voor onze groep, maar niks is minder waar. Er wordt volop geklommen en weer naar beneden gegleden. Af en toe willen de kinderen wat drinken want wat krijg je het daar warm van! Na afloop is er weer patat en drinken en wil iedereen toch nog even spelen. Om 13.00 uur zijn we weer thuis en binnen 5 minuten ligt iedereen in bed. Heel erg moe maar voldaan.  's Middags is er bezoek van Dirk en Ellen van der Ent (werkgroep Baarn) Ze brengen voor elk kind chocolade paashaasjes. Dat wordt smullen! Daarna komt Bertus Rooze, hij brengt voor ieder kind schoenen en sokken. Mooie meisjes schoenen en sportschoenen. Ze mogen uitkiezen, en dan blijkt dat de sportschoenen toch de voorkeur hebben. Ook is er vandaag de verjaardag van Roman. Al weer een fijne dag!


26 maart


We genieten van het mooie weer. Dat is mooi meegenomen. De kinderen zijn heel veel buiten. Iedereen is enthousiast. Het begint allemaal te wennen, een gezin van zo'n 30 personen, 21 kinderen, 3 begeleidsters en dan nog de vrijwilligers die steeds aanwezig zijn. We krijgen steeds meer hulp aangeboden. Iedereen wil eigenlijk meer hulp bieden als ze eenmaal geweest zijn. (dat biedt perspectief voor de toekomst)
 25 maart
Vandaag blijven we thuis. Vanmiddag komt Anton Verstoep voor de eerste bijbelles. De kinderen vinden het interessant en stellen vragen. Het is het verhaal van Noach. Na afloop zingen we een liedje over Noach, en is er ook een knutselwerkje wat hierbij aansluit.  Elke dag zijn er ook 3 kinderen die corvee hebben. Zij helpen mee de tafel klaar zetten bij het eten en met afruimen van de tafels. De  kinderen vinden het erg leuk om te helpen en kunnen bijna niet wachten tot ze aan de beurt zijn. Hopen dat dit zo blijft.


24 maart


PTC PlusHet is mooi weer dus vanmorgen eerst een wandeling (2x per dag een uur) heerlijk het bos in. Wat is het toch fijn in Lunteren. We verblijven tegen de bosrand aan. Mooier kan het niet! We gaan vandaag voor het eerst op stap. Lydia Donkersteeg heeft ons uitgenodigd op PTC+. Dit is een opleidingscentrum voor Dierenverzorging. De groep wordt in 2e gesplitst en onder leiding van Lydia of collega Dick gaan we op onze ronde beginnen. We zien konijnen, cavia's, veel soorten poezen. Ook allerlei vogels en papegaaien. Maar het mooiste moet nog komen. Na de vissen zien de kinderen dan eindelijk de SLANGEN. Ook zijn er hagedissen en grote spinnen. De kinderen mogen alles vasthouden en vinden dit geweldig. Na afloop gaan we met de hele groep patat eten. Dit is aangeboden door Eethuis 't Hek.  Moe maar voldaan gaan we naar de Wildwal.


 23 maart


Vandaag komen voor het eerst volgens planning de vrijwilligers. Dit loopt allemaal prima. Iedereen doet waar hij voor komt. De schoonmaak, koken, de boodschappen brengen, de vuile was halen of om zich met de kinderen bezig te houden. Wat is er een geweldige samenwerking en wat is iedereen enthousiast.  De warme maaltijd is steeds weer een verrassing (elke dag weer een verrassing, heerlijk!) De eerste schone was komt al weer terug. Vanmorgen brachten Petra en Jiska van allerlei knutselspullen mee. Vanmiddag wordt er dus gelijk maar geverfd. Wat een feest!


22 maart


De kinderen hebben een goede nacht gehad.  Het is allemaal nog even wennen maar het gaat goed. De kinderen kunnen goed met elkaar overweg, de begeleidsters zijn gezellig en helpen mee. Deze dagen komen ook zo nu dan vrijwilligers even een kijkje nemen. Het is een komen en gaan van mensen. Na het ontbijt is er de wandeling. Daarna is het tijd voor een gesprek met ieder kind. Ook kunnen de kinderen vandaag onder begeleiding van een vrijwilliger in de kelder 2e hands kleding uitzoeken. Wat een feest! Onder tussen worden er van alles gedaan zoals spelen met het tafelvoetbalspel, met de strijkkralen knutsel of iets anders.
Na de middagslaap ontvangen alle kinderen een etui en map waarin ze deze weken alles kunnen verzamelen


21 maart

 
De kinderen zijn aangekomen!
Naar een reis van ruim 27 uur in de bus zijn de kinderen vanmorgen om kwart voor 10 aangekomen op de Wildwal. Hun reis was heel voorspoedig, ze hebben vrijwel geen op onthoud gehad. Er was een groot welkoms comité, behalve de werkgroep waren er diverse vrijwilligers waren aanwezig, ook Mirjam en Anneke van SRK en Johan van de werkgroep Putten waren aanwezig bij de aankomst. de aankomst
Helaas hagelde het hard toen de bus aan kwam, maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen verdween snel de Wildwal in om daar wat te drinken met een lekkere plak cake erbij.
De kinderen, en begeleiders, voelen zich inmiddels helemaal thuis, de tafeltennistafel en de voetbal tafel zijn niet meer veilig. Ook zijn ze buiten druk aan het voetballen, en wipwappen.
Ze zijn erg nieuwsgierig naar Nederland, en willen graag wat woordjes Nederlands leren. Ze genieten zichtbaar van alles om hen heen, en kijken vol verwachting uit naar alles wat komen gaat.
Bedankt, iedereen die er was om de kinderen te verwelkomen.....
                                                                      .....en tot ziens in de Wildwal!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl