SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

Een bezoek aan het oncologische kinderziekenhuis Barovlyani in Minsk, Wit Rusland.

IMGP3236.jpg
 
25 Oktober 2012 was het weer zover. Arjan, Sonja en Wilna hebben een bezoek gebracht aan het oncologisch ziekenhuis Barovlyani in Minsk.
Wij hebben in Minsk van te voren de spullen gekocht die wij daar gingen brengen ter ondersteuning van de kinderen en hun moeders, die daar op dit moment verblijven. Er worden nu 35 kinderen behandeld tegen kanker op deze afdelingen voor kinderen van 0 tot ongeveer 8 jaar.
De spullen bestaan o.a. uit schoonmaakartikelen voor keukens, toiletten, douches en ziekenkamers, ovenschalen, messen, spatels, douchematjes (zodat de kinderen tijdens het wassen niet uitglijden), plastic folie, aluminium folie, wasmiddel, wattenstaafjes, pampers, bananen, kiwi’s, pappoeder, billendoekjes, zeep, tandenborstels, tandpasta, handdoeken, pakken sap, potjes fruit, potjes yoghurt, thee, koffie, chocoladepasta en snoepjes.
Nadat alles was uitgestald op een tafel kregen de ouders allemaal een pakket, waar zij natuurlijk heel blij mee waren. De schoonmaak en keukenspullen werden apart gehouden, die zijn voor algemeen gebruik, evenals de koffie en thee.
De meeste kinderen bleven op de kamers en i.v.m. infectiegevaar mochten wij deze keer de kamers ook niet op. Daar hadden wij natuurlijk alle begrip voor, het gaat hier uiteindelijk om zieke kinderen.

IMGP3258.JPG
En de temperatuur buiten gaat nu ook hard naar beneden, de eerste lichte vorst is er al en men is voorzichtig met mensen die van buiten komen. Een verkoudheid is voor deze kinderen al gauw een luchtweginfectie of erger.
De dankbaarheid van de moeders en van de kinderen die wij wel zagen was zoals andere jaren weer groot, dat was wel duidelijk. Onze bezoeken één keer per jaar zijn altijd weer een bijzondere oppepper voor deze moeders en hun kinderen. Hun leven bestaat deze tijd vooral uit zorg en angst. Als je dan even die blijdschap ziet is dat voor ons ook altijd weer heel bijzonder en weer bedenken we, dat we hier wel mee door moeten gaan, het is zeker de moeite waard.
Ter afsluiting brengen wij nog een bezoek aan de Kapel beneden, waar mensen zich even terug kunnen trekken voor een gebed. Sonja had een mooie kaars gekregen en heeft hem in de Kapel neergezet.
 
Voor meer foto's bekijkt u ons fotoalbum.
 

Het bezoek aan de kinderhospice.

 
In Barovlyani is ook een kinderhospice, waar wij op bezoek zijn geweest.
Wij kregen uitleg over het werk dat zij daar doen, waarmee zij helaas heel druk zijn. De kinderhospice is in 1994 geopend en tot nu toe zijn er al ruim 400 kinderen gestorven die van hun hulp gebruik gemaakt hebben.
Buiten de medische hulp die zij verlenen is het ook heel belangrijk om kinderen en hun ouders te helpen met psychische hulp. Zij doen dit, als het nodig is i.v.m. de huisvesting van de ouders (grote gezinnen of armoede thuis), in de hospice. Maar als het mogelijk is, wat natuurlijk de voorkeur heeft, zowel bij de kinderen als bij de ouders, blijft het kind thuis en geven zij mobile hulp. Dagelijks gaat er een verpleegster met arts op pad om deze kinderen thuis te bezoeken voor medische en psychische hulp en de nodige ondersteuning.
In de kinderhospice is plaats voor in totaal 4 kinderen in 3 kamers, zij willen graag een groter nieuwe hospice bouwen, dichter bij het kinderziekenhuis met plaats voor minimaal 8 kinderen. Natuurlijk krijgen wij dit verhaal ook te horen, daar zij op zoek zijn naar alle mogelijke manieren van sponsoren. Zij hebben een actie om bouwstenen te verkopen á 10 euro per stuk en zo de prijs van de nieuwe hospice bij elkaar te krijgen.
 
 

Het bezoek aan Children in Trouble Minsk.

Afbeelding 030.jpg
 
Ook hier hebben wij een bezoek gebracht. Evgenie Ukraintzev is op dit moment alleen aanwezig. Eén personeelslid is nu met een groep kinderen naar het buitenland en Elena ligt in het ziekenhuis. Gelukkig gaat het al beter met haar.
Evgenie vertelt ons over het laatste project waar hij nu mee bezig is, samen met de Rotary Minsk en als dit project afgerond is gaat hij met pensioen. Dit project bestaat uit het plaatsen van 20 mobile huisjes, dicht bij het oncologisch ziekenhuis Barovlyani. Wij begrijpen dat het gaat om een soort RonaldMcDonaldhuisjes. De huizen krijgen allen een naam van een land, het land dat voor het sponsorbedrag van dat huisje wil zorgen, de kosten voor zo’n huisje bestaat uit € 20.000 per huis. In één huis kunnen 2 gezinnen ondergebracht worden en het is voorzien van 2 tweepersoonsbedden, een kast, WC + douche, een tafel en stoel en een gezamenlijke keuken. De huisjes zijn geïsoleerd en er is verwarming zodat zij in de winter ook gebruikt kunnen worden.

Afbeelding 027.jpg
Als een kind in het ziekenhuis behandeld wordt, moet de moeder daar zelf voor zorgen. De vader en eventuele andere kinderen kunnen maar sporadisch op bezoek komen i.v.m. geldgebrek voor de reis, vooral als zij wat verder weg wonen. Als de huisjes er staan krijgen zij de mogelijkheid om te komen en een paar dagen te blijven of zelfs er tijdelijk te komen wonen. Moeder kan ook in zo’n huisje wonen en zich ’s nachts, of als het kind ’s middags slaapt even terugtrekken. Nu zit zij vaak naast het bed en ’s nachts kunnen zij op een opklapbed naast hun kind slapen. Als deze huisjes er komen, wordt ook de leefomstandigheid voor de moeders en andere gezinsleden veel beter. En ruimte bij het ziekenhuis is er voldoende.
 
Alles bij elkaar zijn het weer intensive dagen geweest, waaraan wij met een lach en een traan terug denken. Het is zeker weer de moeite waard geweest.

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl