SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

Bezoek aan Minsk juli 2011

IMGP2090.jpg

Ziekenhuis Barovlani

 
Vrijdag zijn we naar Biggz geweest en hebben veel spullen gekocht. We hebben dit in 3 delen gekocht, daar we niet wisten hoe de rekening op ging lopen. De prijzen zijn inderdaad veel duurder dan de vorige keer dat wij er waren. Het valt ons eerst op dat de schappen nog wel heel erg gevuld zijn, terwijl ons verteld was dat er veel minder te koop zou zijn. Al gauw komen wij er achter dat alleen de voorkant van de schappen gevuld zijn en de achterkant vaak leeg is, dan lijkt het natuurlijk al gauw vol. Dana was ook naar Biggz gekomen en we zijn heel selectief aan het zoeken gegaan naar de spullen die zij in het ziekenhuis het meest nodig hadden. Ook hebben we goed op de prijzen gelet. We zien dat spullen die uit Europa of Rusland geïmporteerd zijn meer dan 2 x zo duur zijn dan de vorige keer, ook is hiervan de voorraad in de winkel veel kleiner.
 

IMGP2092.jpg
Wij kochten o.a. pampers, billendoekjes, zeep, waspoeder, wasverzachter, shampoo, tandpasta, tandenborstels, wattenstaafjes, potjes fruit, sap, fruit, pap, schoonmaakmiddelen, koffie, thee, koekjes, vatendoekjes, schuursponsjes, tomatenketchup, cacao, bakolie, afwasborstels, spenen, ovenwanten, desinfecterende pompjes zeep, theedoeken, plastic folie en snoepjes.
Niet alles stond op het lijstje van Dana, wij hebben er zelf ook wat bijgezocht en Dana was er zeer over te spreken dat wij ook deze keer de ouders en kinderen zeer blij konden maken. De ouders hebben al weinig of niets te besteden, maken zich alleen maar zorgen om hun kinderen en dit gaf hen weer eens het gevoel er niet helemaal alleen voor te staan.
 

IMGP2101.jpg
We hebben alle boodschappen naar de auto gebracht, het was wel even passen en meten maar het is er allemaal ingegaan. Daarna naar het ziekenhuis gereden en de auto weer uitgeladen en de spullen naar boven gebracht naar de afdeling van Dana. De spullen op tafel uitgestald en in dozen op de grond. Dana heeft aan de ouders uitgelegd wat we kwamen doen en van welke stichting wij waren. Alle ouders kregen een zelfde pakket, van alles wat. We hadden ook zoveel mogelijk in de gaten gehouden dat er van veel artikelen 35 stuks waren. De schoonmaakmiddelen, koffie, thee, olie en ketchup werd verdeeld over de keukens.
De ouders waren echt heel blij, een moeder zei dat het net leek of de kerstman midden in de zomer op bezoek kwam.
Ook kon men gebreide kindertruien, handschoenen, sokken en mutsen uitzoeken, waar gretig gebruik van gemaakt werd. Dit is gebreid door een vrouw van 86 jaar.
 

IMGP2102.jpg
Sommige artikelen zijn niet echt duurder geworden, maar vooral de meest nodige artikelen zijn veel duurder geworden, bijv. waspoeder, koffie, thee, schoonmaakmiddelen, tandpasta en tandenborstels, pampers, billendoekjes en ketchup zijn meer dan 2 x zo duur als de vorige keer. Veel van deze artikelen zijn zelfs duurder dan in Nederland, terwijl de lonen ook nog eens omlaag zijn gegaan. Bijvoorbeeld, een pot oploskoffie kost bijna 10 euro, een pakje theezakjes 3 euro en een zak wasmiddel kost maar liefst ruim 20 euro.
Voor alle kinderen hadden wij een knuffeldier, welke wij ook weer voor hen gekregen hadden in Nederland. En natuurlijk hadden wij weer roltongen en ballonnen bij ons, waar vooral de kinderen heel veel schik mee hadden.
Voor de ene kant merk je goed dat de ouders heel blij zijn met dit alles, maar tegelijk merk je dat er toch ouders zijn die zich schamen, hoewel zij het wel waarderen.
 

IMGP2111.jpg
Wij zijn nog even een ziekenkamer ingegaan, daar lagen 3 kinderen en van één van deze kinderen wilde de moeder liever niet dat wij een foto maakten, omdat haar dochtertje van 9 maanden er nu niet zo mooi uit ziet en natuurlijk hebben wij daar begrip voor. Daarna vertelde zij nog dat haar kindje nu 2 weken in het ziekenhuis ligt, maar dat haar toestand erg zorgelijk is. Gelukkig heeft zij ook de steun van de vader die ook in het ziekenhuis is. Meestal staan de moeders er helemaal alleen voor.
Als wij weer weg gaan dan komen wij de kleine Maxim in de gang tegen, die één van de gebreide truitjes draagt, terwijl het eigenlijk heel warm is.
Wij zijn er weer van overtuigd, dat dit een speciale dag is in het moeilijke leven van deze kinderen en hun moeders en wensen hen alle goeds toe.
 
Meer foto´s vindt u in het fotoalbum.
 

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl