SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

28 januari 2014

P1020249.jpg
 Op dinsdag 28 januari bracht Margriet namens de werkgroep samen met haar man Reijer en dochter Pauline een bezoek aan het oncologisch kinderziekenhuis Barovlyani. 
 
Om 10 uur ‘s morgens werden we door Victor afgezet bij supermarkt BIGZZ. Daar werden we opgewacht door Dana de Pedagoge van de afdeling die wij ondersteunen. Zij gaat altijd mee als we inkopen doen en weet wat er nodig is. Eerst hebben we geld gewisseld en waren we voor even miljonair. Van een sponsor hadden we geld gekregen voor deze actie.
Uiteraard staan producten voor de kinderen op de eerste plaats maar dit keer werd extra aandacht besteed aan de keukens. De ouders moeten namelijk zelf overal voor zorgen, de was, eten voor hen zelf maar ook voor de kinderen. We kochten o.a. pannen, messen, afwasteiltjes, schoonmaakartikelen, wasmiddelen maar ook koffie, thee, cacao, koekjes, kruiden enz. Aangezien er op de afdeling 5 keukens zijn gaat alles in 5-voud. 
Toen was het tijd om spullen voor de kinderen te kopen. We kochten o.a. pakken sap, potjes vruchtenpuree, vruchtenyoghurt en Activia, baby olie, billendoekjes, tandpasta en tandenborstels en omdat we dit keer geen luiers hoefden te kopen hebben we heel veel fruit gekocht. Toen er uiteindelijk van het omgewisselde geld nog over was hebben we nog een aantal mooie boeken gekocht zodat de kinderen ook eens wat kunnen lezen of plaatjes kunnen kijken, en uiteraard ook nog wat snoepgoed.
Na ongeveer een uur bij de kassa te hebben gestaan was alles af gerekend en ingepakt en waren we de nodige miljoenen roebels armer.

P1020259.jpg
Buiten stond het busje van het ziekenhuis al te wachten en pakten we snel alles in en reden we naar het ziekenhuis. Daar kwamen gelijk 2 dames aanlopen met karren en werd alles snel uit geladen. Brr wat was het koud (-23 graden).
In de winkel leek het al veel maar nu nog veel meer. We hebben alles op tafel uitgestald en Dana vertelde dat wij van een organisatie uit Nederland waren en dat we op deze manier willen proberen om een helpende hand te bieden, uiteraard een druppel op een gloeiende plaat, maar we hopen dat we op deze manier de kinderen en hun ouders toch even een dag met een glimlach hebben kunnen bezorgen. Om het ijs wat te breken nemen we altijd ballonnen en roltongen mee. Die delen we uit en wat over is wordt door de fysio gebruikt bij de therapie (voor de longen).
 

P1020270.jpg
 Zelf blijf ik het lastig vinden als al die ouders en kinderen met hun tasje om je heen staan en ze geduldig afwachten tot ze aan de beurt zijn om hun tasje te vullen, niet inhalig of zo maar ieder op zijn beurt. Omdat Dana deze weken vakantie had wist ze niet exact hoeveel kinderen er op de afdeling verbleven. We kochten van alles 35 stuks. Omdat er toch minder kinderen waren hebben we aan het eind alles wat over was ingepakt en dit op een andere afdeling gebracht. Ook had ik nog wat speelgoed en knuffels mee en die konden we hier mooi uitdelen.
 
Een leuke bijkomstigheid was, dat we even kennis konden maken met een van de kinderen die we financieel adopteren. Evelina was juist die dag met haar moeder naar Minsk gekomen omdat zij de dag er na voor controle moest. Evelina heeft sinds haar 3e jaar Leukemie, en heeft beenmergtransplantatie gehad van haar 5 jaar oudere broertje Vladik, wat hem bijna het leven heeft gekost maar nu gaat het gelukkig goed met hem. Met Evelina ook, de artsen waren tevreden hebben we gehoord. Evelina heeft 2 jaar met haar moeder in het ziekenhuis gewoond maar nu gaat het gelukkig veel beter met haar. Helaas heeft de ziekte van de kinderen het huwelijk gekost. Vader heeft een nieuwe vriendin en moeder stond met de kinderen op straat. Zij woont nu bij haar ouders.
 

Na deze ontmoeting hebben we onder het genot van een kopje thee nog even met Dana na gepraat, en bedankte ze ons voor alles, inmiddels was onze taxi er weer en namen we met een goed gevoel afscheid en zat ons bezoek aan Wit-Rusland er weer op. De volgende ochtend kwamen we na een voorspoedige reis weer thuis.
 
Zie ook ons fotoalbum over deze dag. 
 
 

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl