SRK werkgroep
Children in Trouble BarneveldNon-profitorganisatie

Barovlani oktober 2007

Afbeelding 012.jpg
Eind oktober zijn Sonja Vonk en Wilna Geurts naar Minsk geweest. We zijn op bezoek geweest in het ziekenhuis waar kinderen met kanker behandeld worden. Het was een heel bijzondere ervaring. De ouders verzorgen de kinderen in het ziekenhuis zelf en moeten dus in Minsk blijven. Verpleging is er alleen voor het medische gedeelte.
Wij zijn met Evgenie (directeur CIT Wit Rusland) en Irina (Engelse tolk) naar een grote supermarkt gegaan en hebben daar veel spullen gekocht, appels, kiwi’s, diverse soorten sap, diverse maten papieren luiers, tandenborstels, tandpasta, potjes vruchtenpuree (licht verteerbaar) en lollies. Evgenie zei in de winkel dat dit alles een zeer groot en goed cadeau was voor de kinderen en hun ouders. Daarna zijn we naar het ziekenhuis gegaan. Alle spullen werden uitgestald, daarna werden de ouders en kinderen, die uit bed konden, van de kamers gehaald en Evgenie heeft een toespraak gehouden waar CIT Nederland zich mee bezig houdt, en dat de kinderen die hier waren, misschien in de toekomst in aanmerking konden komen voor zo’n bezoek aan Nederland. Een arts heeft de spullen allemaal verdeeld. De kinderen waren blij, moeders huilden van dankbaarheid.

Afbeelding 013.jpg
Het is ons vandaag goed duidelijk geworden hoe belangrijk het is dat deze kinderen niet vergeten worden en dat naar buiten gebracht wordt dat de gevolgen van de ramp nog zo groot zijn, kleine kinderen, die toen nog niet eens geboren waren, dragen nu nog volop de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl en er lijkt nog lang geen eind aan te komen, het aantal gevallen van kanker bij kinderen stijgt daar nog steeds. Tijdens de rondleiding vertelde een moeder dat zij maar 1 kind heeft, zij durft geen tweede kind te krijgen, vanwege het risico dat ook een tweede kind deze ziekte zal krijgen. Deze kinderen leven (soms jaren) in het ziekenhuis. Alles bij elkaar was deze dag ook voor ons moeilijk, wij beseften eens te meer, hoe rijk en makkelijk ons eigen leven hier in Nederland is. Nog even een gesprek gehad met arts Natasha, zij was heel druk en had maar een paar minuten tijd voor ons. Zij vertelde dat er kinderen apart liggen die heel ziek zijn, niet alleen van de chemotherapie, maar ook van de bijverschijnselen. Deze kinderen krijgen wij ook niet te zien i.v.m. besmettingen van buitenaf.

Afbeelding 022.jpg
Als laatste zijn we naar de kapel in het ziekenhuis geweest, deze is altijd bereikbaar voor alle mensen die zich even terug willen trekken, willen bidden of gewoon even daar willen zijn om kracht op te doen. Op verzoek van de arts hebben wij een kaarsje aangestoken voor de kinderen die nu in het ziekenhuis liggen, de kinderen die er gelegen hebben en de kinderen die er in de toekomst komen te liggen, maar ook voor hun ouders, broertjes, zusjes, grootouders, artsen en alle mensen die hulp bieden aan dit hele gebeuren.
Later ontmoetten wij Pasja, een jongeman van 19 jaar, die vroeger ook in het ziekenhuis gelegen heeft met kanker, maar gelukkig genezen is. Hij is nu student. Hij vertelde ons dat toen hij ziek was, hij veel hulp en steun heeft gehad van CIT en nu heeft gezegd, dat als zij op wat voor manier dan ook, zijn hulp kunnen gebruiken, hij altijd voor ze klaar zal staan. Het is zo belangrijk dat CIT blijft bestaan, vertelde hij, het geeft zoveel kinderen de kans op overleven en regelmatige opkikkers, zodat kinderen en hun ouders het vol kunnen houden en de moed niet opgeven.
We zijn nog naar Artjoms flat geweest. Artjom was in het voorjaar met de CIT groep in Holland. Daar waren ook Bazjen en Anton met hun moeders. Het was fijn om de jongens te ontmoeten en met hen te praten, herinneringen opgehaald, heel gezellig. Nastya (tolk Engels) was er ook bij. Ook de jongens en hun moeders waren blij en vertelden dat de reis naar Nederland zoveel voor hun en hun kinderen betekende. Het is een belangrijk onderdeel in het proces naar genezing, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Zij krijgen zo het gevoel toch niet afgeschreven te zijn in de maatschappij.

Children in Trouble(CIT) Barneveld - info@citbarneveld.nl